Ratni zločin

U Bjelovcu služen parastos za 109 ubijenih Srba

BRATUNAC - U crkvi Svetog Proroka Ilije u Bjelovcu kod Bratunca danas je služen parastos za 109 ubijenih Srba iz tog i susjednih sela Sikirić i Loznička Rijeka, od kojih su 68 masakrirale muslimanske snage iz Srebrenice na današnji dan 1992. godine.

"Veselji u Hag pozvan kao osumnjičeni"

PRIŠTINA - Iako predsjednik DPK, Kadri Veselji, koji je u ponedjeljak otputovao za Hag, gdje će u Specijalnom sudu biti saslušan u okiru istraga o zločinima tzv. OVK nad Srbima, nije rekao u kom svojstvu je pozvan, bivši agent SHIK, Naim Miftari, kaže da je predsjednik parlamenta pozvan kao osumnjičeni.

Potvrđena optužnica protiv Malka Koromana

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Malka Koromana tereti za zločine protiv čovječnosti počinjene 1992. godine na Palama.

Uhapšen zbog ratnog zločina u Prijedoru

ISTOČNO SARAJEVO - Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ uhapsili su Sabahudina Kajdića osumnjičenog za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Za ratni zločin u Ključu ukupno 24 godine robije

BEOGRAD - Apelacioni sud u Beogradu preinačio je presudu kojom su dvojica pripadnika Vojne policije VRS Marko Pauković (48) i Dragan Bajić (52) zbog nedostatka dokaza bili oslobođeni od optužbi i pravosnažno ih osudio na po 12 godina zatvora zbog ubistva pet osoba muslimanske vjeroispovjesti u mjestu Kamičak u opštini Ključ u BiH 1992. godine.

Poziv iz Haga stigao i bivšem načelniku generalštaba OVK

PRIŠTINA - Bivši član Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Redžep Seljimi dobio je poziv za saslušanje o zločinima OVK pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu.

Određen pritvor Milanu Trišiću

SARAJEVO – Sud BiH odredio je 25. oktobra, na prijedlog Tužilaštva BiH, jednomjesečni pritvor Milanu Trišiću, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti.

Obustavljen proces izručenja iz SAD-a osumnjičenog za zločin u Jajcu

SARAJEVO - Postupak izručenja Roberta Kovačića iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Bosni i Hercegovini, obustavljen je budući da je istraga protiv Kovačića obustavljena usljed nedostatka dokaza te povučena međunarodna potjernica, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Potvrđena optužnica protiv Paprice i Ognjenovića

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Radovana Papricu (66) i Slavka Ognjenovića (54) tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. godine.

Grubeša: Usvojiti i konačno primjeniti revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina

SARAJEVO - Ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Josip Grubeša pozvao je sadašnji saziv ovog tijela da usvoji revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina, te da konačno krene i njena primjena.

Najčitanije