Ratni zločin

Poziv iz Haga stigao i bivšem načelniku generalštaba OVK

PRIŠTINA - Bivši član Generalštaba Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Redžep Seljimi dobio je poziv za saslušanje o zločinima OVK pred Specijalnim tužilaštvom u Hagu.

Određen pritvor Milanu Trišiću

SARAJEVO – Sud BiH odredio je 25. oktobra, na prijedlog Tužilaštva BiH, jednomjesečni pritvor Milanu Trišiću, osumnjičenom za zločin protiv čovječnosti.

Obustavljen proces izručenja iz SAD-a osumnjičenog za zločin u Jajcu

SARAJEVO - Postupak izručenja Roberta Kovačića iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD), zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Bosni i Hercegovini, obustavljen je budući da je istraga protiv Kovačića obustavljena usljed nedostatka dokaza te povučena međunarodna potjernica, saznaje Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Potvrđena optužnica protiv Paprice i Ognjenovića

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu koja Radovana Papricu (66) i Slavka Ognjenovića (54) tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Foče od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. godine.

Grubeša: Usvojiti i konačno primjeniti revidiranu strategiju za procesuiranje ratnih zločina

SARAJEVO - Ministar pravde u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Josip Grubeša pozvao je sadašnji saziv ovog tijela da usvoji revidiranu strategiju za procesuiranje predmeta ratnih zločina, te da konačno krene i njena primjena.

Optužnica protiv Kušića i Vukovića za zločin nad Bošnjacima

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnici protiv Jovana Kušića zvanog Joja (53) i Branislava Vukovića zvanog Bato (64) zbog zločina počinjenih nad civilima bošnjačke nacionalnosti u proljeće 1992. godine.

Enveru Buzi 12 godina zbog zločina nad Hrvatima

SARAJEVO - Sud BiH osudio je Envera Buzu na 12 godina zatvora zbog zločina nad civilima hrvatske nacionalnosti u septembru 1993. godine u Uzdolu kod Prozora.

Masakr nad 81 srpskim civilom pod lupom dva tužilaštva

JAJCE, BANJALUKA - Iako se danas navršavaju 24 godine od stravičnog zločina u Bravnicama, kod Jajca, kada je ubijen 81 srpski civil, uključujući i starce i djecu, za taj masakr još niko nije odgovarao.

Bivša pripadnica OVK dobila poziv iz Haga

PRIŠTINA - Bivša poslanica Demokratske partije Kosova, Safete Haderđonaj, potvrdila je da je pozvana na saslušanje u Specijalni sud, sa sjedištem u Hagu.

UN: SAD, Britanija i Francuska možda saučesnici u zločinima u Jemenu

ŽENEVA - Amerika, Velika Britanija i Francuska možda su saučesnici u ratnim zločinima počinjenim u Jemenu, jer su naoružavali i pružali obavještajne podatke i logistiku koaliciji predvođenom Saudijskom Arabijom kojom su u sklopu ratne taktike izgladnjivani civili, saopšteno je danas iz UN.

Najčitanije