Režiser

Nikolić za "Nezavisne": Ružičasta opera "Telefon" krije nešto neprijatno

Kamerna minijatura i ljubavni rolerkoster su riječi koje opisuju novu operu "Telefon" u režijskoj postavci Aleksandra Nikolića, koja se gleda u jednom dahu. Iako prati uspone i padove jednog ljubavnog para, ona je na kraju šarmantni trijumf ljubavi i razumijevanja te je uzbudljiva, puna neobičnih preokreta i scenskih dešavanja.

Emir Kusturica glavni direktor Centralnog pozorišta ruske vojske

Srpski filmski režiser Emir Kustirica prihvatio je prijedlog ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua da preuzme funkciju glavnog direktora Centralnog akademskog pozorišta Ruske vojske. To je novinarima u ponedjeljak izvjestila sekretarka za štampu ministarke odbrane Ruske Federacije Rosijana Markovskaja.

Tanović o zdravstvenom stanju sina: "Minute kao sati"

Danis Tanović, prosljavljeni bh. režiser i večeras se oglasio o zdravstvenom stanju njegovog sina Orhana, kojeg je u petak poršeom udario Benjamin Spahović.

Preminuo Žan-Žak Beneks

Poznati francuski režiser Žan-Žak Beneks preminuo je u 75. godini, poslije duge bolesti, javili su danas francuski mediji.

Preminuo režiser Žan Mark Vale

Režiser i producent Žan Mark Vale, koji je osvojio Emi za režiju hit HBO serije "Velike male laži" i čija je drama "Klub kupaca iz Dalasa" iz 2013. godine zaradila više nominacija za Oskara, preminuo je u 58. godini, prenosi AP.

Stenli Kjubrik, beskompromisni kritičar ljudskih slabosti

Stenli Kjubrik, iako nikad kao režiser filmova nije podigao zlatni kipić - "Oscar", nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, zasigurno je jedan od najvećih stvaralaca u istoriji kinematografije - u svojoj je pedesetogodišnjoj karijeri stvorio značajan opus od trinaest dugometražnih filmova, od kojih se mnogi smatraju klasičnim ostvarenjima filmske umjetnosti.

43 godine od smrti Roberta Roselinija, rodonačelnika neorealizma

Veliki italijanski i svjetski filmski režiser i scenarista Roberto Roselini, jedan od tvoraca italijanskog filmskog neorealizma, umro je na današnji dan 1977. godine.

Potvrđen novi redatelj za "Ratove zvijezda"

Na online proslavi Dana Ratova zvijezda na društvenim je mrežama potvrđeno da će redatelj i scenarist novih "Ratova zvijezda" biti sve poznatiji Taika Vaititi. Informaciju su potvrdili i na profilu franšize kao i na profilu samog Taike.

Najčitanije