Režiser

Preminuo Žan-Žak Beneks

Poznati francuski režiser Žan-Žak Beneks preminuo je u 75. godini, poslije duge bolesti, javili su danas francuski mediji.

Preminuo režiser Žan Mark Vale

Režiser i producent Žan Mark Vale, koji je osvojio Emi za režiju hit HBO serije "Velike male laži" i čija je drama "Klub kupaca iz Dalasa" iz 2013. godine zaradila više nominacija za Oskara, preminuo je u 58. godini, prenosi AP.

Stenli Kjubrik, beskompromisni kritičar ljudskih slabosti

Stenli Kjubrik, iako nikad kao režiser filmova nije podigao zlatni kipić - "Oscar", nagradu američke Akademije filmskih umjetnosti i nauka, zasigurno je jedan od najvećih stvaralaca u istoriji kinematografije - u svojoj je pedesetogodišnjoj karijeri stvorio značajan opus od trinaest dugometražnih filmova, od kojih se mnogi smatraju klasičnim ostvarenjima filmske umjetnosti.

43 godine od smrti Roberta Roselinija, rodonačelnika neorealizma

Veliki italijanski i svjetski filmski režiser i scenarista Roberto Roselini, jedan od tvoraca italijanskog filmskog neorealizma, umro je na današnji dan 1977. godine.

Potvrđen novi redatelj za "Ratove zvijezda"

Na online proslavi Dana Ratova zvijezda na društvenim je mrežama potvrđeno da će redatelj i scenarist novih "Ratova zvijezda" biti sve poznatiji Taika Vaititi. Informaciju su potvrdili i na profilu franšize kao i na profilu samog Taike.

Najčitanije