Recepti

Počinje primjena elektronskih recepata u Srpskoj

BANJALUKA - U Republici Srpskoj sutra bi trebala da počne primjena elektronskih recepata što će pojednostaviti rad zdravstvenog sistema i olakšati pacijentima dostupnost terapija.

Kiseliš, slaniš i slatkiš: Sva lica luka

Luk je jedna od najstarijih povrtarskih kultura i karakterišu ga aromatični miris i snažan ukus. Bez obzira na to da li započinjete pripremu jela dinstanjem jedne glavice za nešto jednostavno, ili ga koristite za pravljenje komplikovanijih jela, bez luka je nemoguće zamisliti kuvanje!

Bundeva, kraljica jeseni u službi zdravlja

Bundeva je jedan od zaštitnih znakova jeseni, a raskoš njenih boja, oblika i veličina nemoguće je ne primijetiti. Oktobar je posebno obilježen narandžastom bojom, a kuda god se okrenemo, bundeve nas okružuju - na tanjiru i u enterijerima.

Okroška: Ruski kulinarski klasik za tople ljetne dane

Tipični ruski obrok počinje hladnim predjelom, potom se prelazi na supu, zatim slijedi glavno jelo i na kraju se poslužuje ne previše sladak desert. Međutim, kada se gledaju svi ovi slijedovi supa zauzima posebno mjesto u ruskoj tradiciji te se u Rusiji svakodnevno konzumira.

Ne bacajte bijeli dio lubenice, odličan je i za jačanje libida

U bijelom dijelu lubenice (kori) se nalaze velike količine vitamina B6, C, A, magnezija, cinka i kalijuma.

Gambori: Morska delicija izuzetne nutritivne vrijednosti

Pravi ljubitelji morskih plodova znaju da ukus svježih račića ne može ništa da zamijeni. Međutim, odmrzavanje je jednostavnije od pripreme svježih račića u "oklopu", a i puno je onih koji ili nikada nisu ni pokušali da ih spreme sami ili ih čak nisu ni probali.

Galangal: Tajlandska zamjena za đumbir kiselkastog okusa

Galangal je veoma popularan začin u cijeloj jugoistočnoj Aziji. Posebno je omiljen kod mnogih kao dio tajlandske kuhinje. Zemlja porijekla galangala je ostrvo Hajnan u Kini.

Čarobne madlene, kolačići zlatne boje sa mirisom limuna

Madlene su francuski biskvitni kolač specifičnog školjkastog izgleda, koji miriše na limun. Povezuje se sa francuskim gradom Komersijem, čiji su pekari nekada davno dali veliku sumu novca kako bi dobili recept za ovu poslasticu.

Tasmanijski biber: Začin koji se slaže sa varivom i mesom divljači

U vrijeme kada se sve više posvećuje pažnja ishrani i samom pripremanju hrane, kada su srušene barijere šta se sa čim slaže, kada je eksperimentisanje s ukusima i sastojcima svakodnevica ne samo za vrhunske šefove kuhinja nego i za sve koji pripremaju obroke u svojim domovima, raznovrsnost začina je tu da ponudi i podigne raznolikost ukusa.

Kornišoni: Krastavčići kao savršeni dio zimnice

Jedna od važnih povrtarskih kultura bez koje predstojeća zimnica ne može ni da se zamisli jesu krastavci kornišoni. Gajenje kornišona nije toliko rasprostranjeno i prošireno kao, na primjer, paprika ili paradajza, ali to nimalo ne umanjuje vrijednost ove vrste kako na domaćim trpezama, tako i u prerađivačko-prehrambenoj industriji.

Počela primjena elektronskih uputnica i recepata u RS

GRADIŠKA, KOZARSKA DUBICA, SRBAC - Bolnica Gradiška i domovi zdravlja Kozarska Dubica, Gradiška i Srbac prve su zdravstvene ustanove u RS u kojima je od danas počeo da radi integrisani zdravstveni informacioni sistem (IZIS), što znači da u ovim zdravstvenim ustanovama počinju s primjenom elektronskih uputnica, recepata, kartona i kartica.

Pupak boginje Venere pretvoren u bogovski zalogaj

Prstenasta tjestenina od jaja s najrazličitijim nadjevima vjerovatno često gostuje na tanjirima svakog domaćinstva, a niko i ne pomišlja da gleda u nešto najbliže pupku najljepše boginje.

Kremasti sladoled - bez mlijeka i jaja

Rado biste uživali u okusu sladoleda, no kupovne ne konzumirate jer sadrže mlijeko, jaja i šećer to ne znači da se sladoleda morate odreći.

Omiljeno jelo na svijetu nastalo tokom kartaške igre

Prije 300 godina engleski lord Džon Montagu, 4. Earl of Sandwich, ogladnio je tokom jedne kartaške partije. Kako ne bi prekidao igru, svog je kuvara zamolio da mu komad mesa stavi između dvije šnite hljeba. Drugi su ubrzo nakon toga počeli govoriti: "Ja bih isto što i Sandwich" i tako je nastalo ovo neizostavno jelo u gotovo svim zemljama na svijetu.

Japanske palačinke, jednostavne za pripremu i brzo gotove

Osim fantastičnog okusa, japanske palačinke jednostavne su i za pripremu te su brzo gotove.

Najčitanije