Restauracija

Pravoslavnoj crkvi kod Tuzle umjetnici vraćaju stari živopis

TUZLA - Grupa umjetnika iz Srbije oslikava Crkvu Vaznesenje Gospodnjeg u Požarnici, kod Tuzle, kako bi joj vratili freske koje su stradale. Ova crkva je jedinstvena jer je oslikava barokni, a ne uobičajeni vizantijski stil.

Jedini bh. restaurator "Zastavinih" auta: "Fići" i jugi vraća stari sjaj

KAKANJ - Automobili proizvedeni u nekadašnjoj kragujevačkoj fabrici "Zastava automobili" za stanovnike bivše Jugoslavije bili su statusni simbol i dugoročna investicija, a limene ljubimce, iako bez sigurnosnih pojaseva na zadnjim sjedištima, automatskih brava i klimatizacije porodice su prenosile s koljena na koljeno.

Zeničanka restaurira namještaj star i više od stotinu godina

U fazi uređenja vlastitog stana uvidjela sam da se od starih komada namještaja mogu dobiti izuzetno zanimljivi primjerci i odlučila sam se vratiti svojoj uspavanoj kreativnoj strani, vrijeme sam posvetila učenju, radu, istraživanju o tome kako od starog namještaja dobiti lijepe i funkcionalne komade, kaže za "Nezavisne" Zeničanka Lejla Selimović, pravnica koja se otisnula u svijet reparacije, restauracije i redizajna starog namještaja.

Amsterdamski Rajhsmuseum restaurira "Noćnu stražu"

Ekipa restauratora koja je dobila zadatak da vrati u prvobitno stanje čuvenu sliku Rembranta van Rijna "Noćna straža" nazvala je taj zadatak: "Operacija Noćna straža", jer cijeli poduhvat podsjeća na oraganizaciju neke komplikova vojne operacije.

Ovo je bugarska restauracija Trabanta

Jedan od najzanimljivijih automobila iza "Željezne zavjese", Trabant 601, bio je popularan i na našim prostorima. Kupovali su ga oni koji su željeli novi auto, a Fićo (Zastava 750) im je bio preskup.

Neuspjela restauracija: Skulptura iz 16. vijeka sad izgleda kao crtani film

Katolička crkva u Španiji oštro je reagovala na neuspio pokušaj restauracije drvene skulpture iz 16. vijeka koja predstavlja Svetog Georgija.

Najčitanije