Riba

Dobrobiti koje ima samo jedna konzerva sardine

Zbog visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina, proteina, vitamina B12 i selena, sardine spadaju u vrlo moćne čuvare zdravlja.

Desetine uginulih riba u ruskoj rijeci

Desetine uginulih riba pronađeno je u rijeci Mečetka u ruskoj Rostovskoj oblasti, saopštili su lokalni ekolozi i predstavnici ruskog Ministarstva za prirodne resurse i životnu sredinu.

Rumunska borba za spas rijetke riblje vrste stare 65 miliona godina

Na malom dijelu brze reke Valsan u Rumuniji živi jedna od najrjeđih riba u Evropi, a vjerovatno i na svijetu. Asprete, mala noćna riba, vrsta stara oko 65 miliona godina, skriva se ispod kamenja, ima neizvijesnu budućnost i suočava se sa bezbroj prijetnji.

Crni limun: Popularni sastojak jela Bliskog istoka

Otvaranjem tržišta, a time i sve boljom snabdjevenošću trgovina, svijet začina i začinskih mješavina postao je pristupačniji, tako da danas gotovo da nema domaćinstva u kojem se ne praktikuje moderna evropska, azijska, kineska ili neka druga strana kuhinja, koja obavezno uključuje različite egzotične začine.

Jata kormorana tamane ribu u Sani

SANSKI MOST- Jata kormorana pojavila su se u poslednjih nekoliko sedmica na više dijelova vodotoka Sane i njenih pritoka, a ovdašnji ribolovci kažu kako se radi o pticama koje u značajnoj mjeri uništavaju riblji fond.

Kapitalni smuđ ulovljen na ušću Drave u Dunav

Na ušću Drave u Dunav kod Aljmaša sportski ribolac iz Apatina Vid Bašić upecao je na varalicu smuđa kapitalca dugačkog oko jednog metra i teškog 11,2 kilograma.

Halapljiva murina udavila se pokušavajući da proguta ribu naduvaču

Alava murina zagrizla je više nego što je mogla da pojede kada je pokušala da proguta naduvanu ribu, odnosno naduvaču, čiji je odbrambeni mehanizam ono što joj i samo ime kaže.

Za'atar: Obavezni sastojak na Bliskom istoku

Začin za'atar (zatar) je jedna od najpopularnijih začinskih mješavina na Bliskom istoku. Postoje određene razlike u odnosu na regiju u kojoj se nalazite, ali je neizostavni dio kuhinje, još od srednjeg vijeka.

Borovica: Biljka ljekovita od stabla do ploda

Borovica ili kleka (lat. Juniperus communis) veoma je razgranat polegli ili uspravni grm, a ponekad i niže drvo. Listovi su oko centimetar dugi, tvrdi, šiljati i bodljikavi te po tri rastu iz istog mjesta. Borovica raste po kamenjarima, proplancima, šumskim livadama, obroncima, a jako voli kamenite te krševite podloge.

Lovor: Simbol slave i pobjede osvojio jela na lovački način

Lovor (lat. Laurus nobilis) je višegodišnja biljka čiji se listovi koriste kao začin, ali i lijek. Raste u obliku grma i može doseći visinu od čak 15 metara. Lovor ima duguljaste listove koji su zašiljeni na vrhu te sitne cvjetove prljavobijele do žute boje, a plodovi su male crne bobice.

Najčitanije