Robot

Toyotin robot-košarkaš postao Ginisov rekorder

Toyota je ušla u Ginisovu knjigu rekorda, objavljeno je na njihovom zvaničnom blogu – a dostignuće nije imalo nikakve veze s automobilima. U 2017. godini, tim inženjera iz kompanije je smatrao da bi bilo zabavno koristiti svoje slobodno vreme za kreiranje robota košarkaša koji bi mogao da pogodi koš u svakom pokušaju.

Robot koji može da prepozna stvari kada ih dodirne i vidi

Nama ljudima obično je lako da kažemo kakav će neki objekat biti na dodir ako možemo da ga vidimo ili kako izgleda ako možemo da ga dodirnemo.

Robot pravi skulpturu Leonarda da Vinčija

Ovog mjeseca se obilježava se 500 godina od smrti Leonarda da Vinčija, italijanskog slikara, arhitekte, vajara, pronalazača, inženjera.

Studenti iz Srpske napravili pobjedničkog robota

Studenti Fakulteta tehničkih nauka iz Novog Sada, a njih pet je iz Republike Srpske, osvojili su prvo mjesto na ovogodišnjem takmičenju "Evrobot 2019" u Francuskoj i time Srbiju, ali i RS, učinili najboljom u toj oblasti među ekipama iz cijelog svijeta. Oni su u finalu pobijedili ekipu Kosmičkog centra Instituta za nauku i tehnologiju iz Moskve.

Naučnici razvili robota na vazdušni pogon

​Soft roboti obećavaju bolji, nežniji pristup automatizaciji, ali često su opterećeni složenošću, troškovima i potrebom za žicama.

Robot koji piše na jezicima koje ne poznaje

Ljudski rod se, između ostalog, od ostatka životinjskog svijeta odvaja i po kompleksnosti jezika, te se sve češće i od robota očekuje da ovladaju ovom vještinom, a uprkos strahovima da sve brže osvajaju oblasti koje su sve do sada pripadale samo ljudskim bićima.

Roboti potiskuju radnike u "Valmartu"

VAŠINGTON - Američki maloprodajni lanac "Valmart" zapošljava na hiljade robota, koji uzimaju sve više radnih mjesta ljudima, pa su alarmirani sindikati u oblasti prehrambene industrije.

Dronovi i roboti na pašnjacima: Sajber stočarstvo uzima maha

Nakon što su zamijenili sekretarice, radnike u fabrikama i prodavce, roboti sada preuzimaju i jedan od najstarijih poslova na svijetu, a to je - čuvanje stoke, a umnogome i olakšavaju posao pastirima koji su čak nekoliko hiljada kilometara daleko od svog stada.

Robot iz Švajcarske u junu stiže u Banjaluku

BANJALUKA - Porodice djece sa poteškoćama u kretanju širom Republike Srpske sve su bliže ispunjenju najvećeg sna - da njihovi mališani uz pomoć robota zakorače u srećnije djetinjstvo, jer bi već krajem idućeg mjeseca savremena oprema za rehabilitaciju trebalo da stigne iz Švajcarske.

Pogledajte kako izgleda kad vas zaustavi "robocop"

"Policijski robot" za sad je još uvijek u fazi razvoja i vjerovatno će proći godine prije nego što ga ugledamo na cestama, a dotad će već i autopiloti preuzeti kontrolu.

Najčitanije