Rode

Na putu za Afriku rode predahnule u Foči

Da je ljeto na izmaku vidljivo je i po rodama, koje polako sele u toplije južne krajeve, a ovih dana mogu se vidjeti i na krovovima zgrada u Foči.

Zašto su se rode iz jedne zemlje ranije preselile?

Bijele rode napustile su ranije gnijezda u Poljskoj zbog izuzetno vrućeg i suvog ljeta.

Rode pokazatelj stanja životne sredine

DOBOJ - U Republici Srpskoj ima do 55 parova bijelih i crnih roda, odnosno oko 100 odraslih ptica koje godinama zasnivaju legla na istim mjestima, najviše na sjeveru i u okolini Kozarske Dubice, pa sve do Bijeljine, rečeno je Srni u Društvu za istraživanje i zaštitu biodiverziteta Banjaluka.

Nastavak ljubavne sage o rodama: Fata ponovo doletjela, a dočekao je Suljo

SANSKI MOST - Ženka rode, koju su mještani sela Trnova, nadomak Sanskog Mosta, odmila nazvali Fata, vratila se nakon nekoliko mjeseci u svoje gnijezdo koje se nalazi na samom vrhu električnog stuba, odmah pored jedine trgovine u tom selu.

Ljubavna priča roda u Trnovu: Struja ubila Muju, Fata zauvijek otišla

SANSKI MOST - Mještani Trnova, koje je udaljeno nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, ovih dana su u žalosti zbog tragične ljubavne priče dvije rode koje su svile svoje gnijezdo u samom centru sela jer je nesretnim slučajem stradala jedna, i to mužjak Mujo.

Rode iz Gradiške stigle do Malte

VALETA - Dva ptića bijele rode koja su ljetos spasili otac i kćerka iz sela Vrbaška, kod Gradiške, stigla su do Malte, odakle su nastavili put u Afriku.

Kome se roda ugnijezdi na dimnjak dobija 100 evra

Vlasnici i korisnici kuća ili objekata u Zagrebačkoj županiji na kojima se gnijezde bijele rode mogu da računaju na jednokratnu godišnju naknadu od 700 kuna (blizu 100 evra) po gnijezdu.

Najčitanije