Romi

Udžbenici i školski pribor za učenike romske nacionalne manjine

PRIJEDOR - Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković uručio je danas prijedorskom Udruženju Roma poklon pakete za učenike romske nacionalnosti, što je godinama redovna aktivnost Gradske uprave početkom školske godine.

Boravak u vrtiću i za djecu iz ranjivih grupa u Ledincima

BIJELJINA - U okviru realizacije projekta "Vrtić je i moje pravo", koji Gradska uprava Bijeljina sprovodi sa dječjim vrtićem "Čika Jova Zmaj" i udruženjima građana "Otaharin" i "Porodični krug", u novom obdaništu u mjesnoj zajednici Ledinci biće organizovan tromjesečni boravak za sedamdesetoro djece iz ranjivih grupa stanovništva, a cilj je da se ukaže na važnost obuhvata najmlađih predškolskim obrazovanjem.

Nove tablete dobilo 239 romskih đaka u više kantona

TUZLA - Kroz projekat "Napredne tehnologije za efikasno obrazovanje romske djece od predškolskog do završetka srednjoškolskog obrazovanja u BiH", koji sprovodi grupa udruženja, a finansira Romski obrazovni fond, 239 učenika dobilo je tablete za online nastavu.

Lučić se Sejdićem: BiH prednjači u regionu u zbrinjavanju Roma

SARAJEVO - Predsjedavajući Odbora za Rome pri Savjetu ministara Dervo Sejdić upoznao je danas ministra za ljudska prava i izbjeglice Miloša Lučića o aktuelnim problemima sa kojima se suočava romska populacija u BiH, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Romi moraju imati ista prava

U školama u Tuzlanskom kantonu od naredne školske godine učenici bi trebalo da imaju priliku da izučavaju romski jezik, najavile su institucije vlasti i nevladin sektor. Plan i program je u izradi, a bit će obezbijeđeni stručni kadar i udžbenici.

Romski jezik ulazi u škole

TUZLA - Osnovne škole u Tuzlanskom kantonu od naredne školske godine najvjerovatnije će dobiti predmet romski jezik, najavljeno je danas tokom obilježavanja Svjetskog dana romskog jezika u Tuzli.

U Bijeljini počela izgradnja stanova za socijalno ugrožene Rome

BIJELJINA - Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić obišao je danas gradilište u Mjesnoj zajednici Novo Naselje, poznatom i kao "Fincov salaš", na kojem je, u okviru projekta "Stambeno zbrinjavanje Roma", počela izgradnja šest stanova za socijalno ugrožene romske porodice bez imovine, u dijelu Mjesne zajednice.

Haliti: Romi tužili Vatikan

KOZARSKA DUBICA - Jedan od najuglednijih romskih pisaca Bajram Haliti rekao je danas u Spomen-području Donja Gradina, na obilježavanju Dana sjećanja na romske žrtve Holokausta, da su Romi podigli tužbu protiv Vatikana, s obzirom na to da je uništena cijela dokumentacija kada su Rusi oslobodili Jasenovac.

Mladić zapalio imanje romske porodice u Podravini

ZAGREB - Muškarac (27) iz Podravskih Sesveta zapalio je ambar na imanju do njegovog, jer ga je kupila romska porodica iz Ðurđevca.

U napadu na romski kamp ubijena jedna osoba

LAVOV - Nepoznati maskirani napadači upali su u kamp sa Romima u predgrađu Lavova na zapadu Ukrajine i tom prilikom je ubijena jedna osoba, saopštila je danas policija.

Najčitanije