Rudari

Vlada FBiH donijela odluku o uvezivanju radnog staža za rudare

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH (FBiH) danas je donijela odluku o uplati zaostalih neuplaćenih obaveza za penzijsko i invalidsko osiguranje za uvezivanje staža za zaposlene u rudnicima uglja u Koncernu "Elektroprivrede BiH".

"Elektroprivreda BiH" najavljuje poskupljenje struje, rudari štrajk

SARAJEVO - Rudari koji rade u rudnicima koncerna "Elektroprivrede BiH" ne odustaju od zahtjeva da se omogući penzionisanje onim rudarima koji su stekli uslove za to i da se omoguće bolje plate, ali iz "Elektroprivrede" upozoravaju da će, ukoliko se ispune svi zahtjevi rudara, električna energija za domaćinstva poskupjeti za 15 posto.

Rudari se štrajkom bore protiv otkaza i za plate

TUZLA, SARAJEVO - Rudari rudnika Kreka Tuzla stupit će u ponedjeljak u generalni štrajk ukoliko ne dobiju platu, a ovo nije jedini najavljeni rudarski protest.

Prekinut štrajk rudara rudnika Breza i Zenica

SARAJEVO – U Sarajevu je nakon šest sati pregovora potpisan sporazum između Sindikata radnika u rudnicima FBiH i Vlade FBiH odnosno Eelektroprivrede BiH, te bi plate u rudnicima Breza i Zenica trebale biti isplaćene do 17. februara.

Rudari ne odustaju od zahtjeva, u toku konsultacije

SARAJEVO - U Sarajevu je prekinut sastanak rudara rudnika Zenica i Breza, Sindikata, Elektroprivrede BiH, Vlade FBiH i Porezne uprave FBiH radi konsultacija, a rudari kažu da ne odustaju od svojih zahtjeva.

Rudari iz Zenice i Breze odložili lopate

SARAJEVO - Rudari rudnika mrkog uglja Zenica i Breza od petka su stupili u generalni štrajk, a za ponedjeljak je najavljen i sastanak predstavnika sindikata, Vlade FBiH i "Elektroprivrede BiH".

Spasioci izvukli sedmoricu rudara poslije 14 dana

PEKING - Kineski spasioci izvukli su sedmoricu rudara na bezbjedno, nakon što su 14 dana bili zarobljeni u rudniku poslije eksplozije koja im je onemogućila da izađu, saopštila je državna televizija ČTV, a za najmanje četiri rudara se vjeruje da su živi, ali da su još zarobljeni.

Osmoro poginulih u urušavanju rudnika

PEŠAVAR - Najmanje osam rudara poginulo je kada se urušio rudnik mermera na sjeverozapadu Pakistana, saopšteno je iz okružne policije.

COVID-19 otkriven još 2012?

VUHAN - Ovu tezu da je COVID-19 otkriven još 2012. godine nakon zaraze kineskih rudara koji su čistili izmet šišmiša iznose virolog Johathan Latham i molekularni biolog Allison Wilson, nakon proučavanja magistarskog rada kineskog doktora Lija Xua, koji je tada liječio rudare i uzorke njihova tkiva poslao Institutu za virologiju u Vuhanu na testiranje.

Kineski rudari imali simptome slične koroni prije sedam godina

Istraga je otkrila da trag koronavirusa seže sedam godina nakon što su se ljudi, koji su radili u rudniku punom šišmiša i pacova u Kini, razboljeli a njihovi uzorci poslati u Vuhan na testiranje.

Najčitanije