Rudari

Rudari koncerna "Elektroprivrede FBiH" zaprijetili obustavom proizvodnje

SARAJEVO - Rudari sedam rudnika koji se nalaze u sastavu koncerna "Elektroprivrede Federacije BiH", zaprijetili su potpunom obustavom proizvodnje 23. maja, ukoliko ne dobiju novi kolektivni ugovor.

Rudari "Dubrave" stupili u štrajk glađu

TUZLA - Rudari Rudnika uglja Dubrave, koji je u sastavu Rudnika uglja "Kreka" Tuzla, stupili su danas u štrajk glađu, zahtijevajući povećanje plata 30 odsto na startnu osnovu i nastavak radnog vremena od 12 časova.

Rudari iz Stare jame obustavili proizvodnju

ZENICA - Rudari Stare jame Rudnika mrkog uglja Zenica obustavili su proizvodnju jer im dva mjeseca zaredom plate nisu isplaćene u punom iznosu, a najavljeno je da će im se danas pridružiti i kolege iz jame Raspotočje.

Zašto se dešavaju nesreće u balkanskim rudnicima

Jezivi zvuk sirene u rudarskim mjestima znači samo jedno - nesreća.

Sahranjeni tragično stradali rudari

Rudari koji su poginuli u nesreći u rudniku Soko kod Sokobanje sahranjeni su danas na grobljima u mjestima gdje su živjeli.

Otkriven pravi uzrok nesreće u rudniku "Soko"

Zorana Mihajlović, potpredsjednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, istakla je da su se u rudniku "Soko" svi radnici ugušili metanom.

Vučić: Nema reči utehe u ovakvoj tragediji

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešća porodicama rudara stradalih u nesreći u rudniku uglja "Soko".

Džaferović i Komšić uputili telegrame saučešća Vučiću

SARAJEVO - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik DŽaferović i član Predsjedništva Željko Komšić uputili su telegrame saučešća predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom pogibije osam rudara u rudniku "Soko" kod Sokobanje.

Teško povrijeđena dvojica rudara u Brezi, jedan lakše

BREZA - Dvojica rudara teško su povrijeđena, a jedan lakše kada se jutros u Rudniku mrkog uglja "Breza" u Brezi na njih obrušio materijal.

Dan rudara obilježen u Tuzli: U jamu ne želi više niko

​TUZLA - Polaganjem cvijeća na spomenike rudara u Tuzli i na Husinu, simbolu rudarstva, rudari su juče obilježili svoj dan.

Đokić: Republika Srpska nastaviće da se odgovorno odnosi prema rudnim bogatstvima

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da će Republika Srpska nastaviti da se domaćinski i odgovorno odnosi prema svojim rudnim bogatstvima, kao i da se svjetski trendovi u rudarstvu u današnje vrijeme mijenjaju i da oni neće zaobići ni Srpsku.

Povrijeđeni rudar priključen na respirator

ŽIVINICE - U nesreći u Rudniku uglja Đurđevik, u Živinicama, koja se dogodila u subotu, oko 19.30, poginuo je Raif Čamdžić (40), a povrijeđen je Haso Kadirić, kada ih je zatrpalo između 12 i 14 kubika uglja, potvrdio je Nuraga Duranović, federalni rudarski inspektor, koji je prisustvovao uviđaju.

Detalji nesreće u Đurđeviku: Rudare zatrpalo između 12 i 14 kubika uglja

ŽIVINICE - U nesreći u Rudniku uglja Đurđevik, koja se dogodila juče oko 19.30 časova, poginuo je Raif Čamdžić, a povrijeđen je Haso Kadirić, potvrdio je za Anadoliju federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović koji je prisustvovao obavljanju uviđaja.

Usvojeni zaključci s ciljem rješenja problema rudara

Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je u drugom krugu glasanja, nakon cjelodnevnog zasjedanja, odnosno rasprave o stanju u rudnicima u FBiH, zaključke predložene iz parlamentarnog odbora za energetiku.

Gdje ćeš na rudare?

Rudari iz rudnika Federacije koji su u koncernu sa "Elektroprivredom" odlučili su protestovati pa i spavati pred zgradom Vlade FBiH. Ne iz obijesti i dosade, već zbog brige i neizvjesnosti šta će biti s njima.

Najčitanije