Rudari

Izvučena tijela rudara iz rudnika u Novom Brdu

SJEVERNA MITROVICA - Dvojica rudara poginula su usljed aktiviranja klizišta u rudniku u Novom brdu, a njihova tijela izvučena su kasno sinoć i poslata na obdukciju.

Zenički rudari ni jutros nisu na svojim radnim mjestima

ZENICA - Zenički rudari ni jutros nisu na svojim radnim mjestima, ali se okupljaju u krugu preduzeća, ispred Upravne zgrade Rudnika mrkog uglja Zenica - potvrdio je predsjednik Sindikata Nijaz Vardo.

Rudari se ni jutros nisu spustili u jame

SARAJEVO - Zenički rudari ni jutros se nisu spustili u jamske pogone Stara jama i Raspotočje, a Upravu Društva rudnika mrkog uglja Zenica pozvali su da danas do 15 časova ukine spornu odluku o naknadama zbog koje im je plata smanjena za 200 KM.

Poginulo 14 rudara usljed eksplozije gasa

PEKING - Najmanje 14 rudara poginulo je danas usljed eksplozije gasa u rudniku uglja na jugozapadu Kine, a dva radnika su blokirana pod zemljom, saopštile su vlasti.

U eksploziji gasa poginulo 15 rudara

PEKING - Petnaest rudara je poginulo, a devet povrijeđeno od eksplozije gasa u rudniku uglja na sjeveru Kine, saopštile su danas vlasti.

Vlada FBiH dala saglasnost rudnicima za prijem novih radnika

SARAJEVO - Vlada FBiH usvojila je danas u Sarajevu informaciju Ministarstva energije, rudarstva i industrije i dala saglasnost za prijem 268 radnika u Rudnik mrkog uglja "Kakanj", 62 u Rudnik mrkog uglja "Đurđevik", 105 u Rudnik "Kreka", te jednog u Rudnik mrkog uglja "Zenica".

Rudari izašli, zatvara se jama "Stranjani"

SARAJEVO - Vršilac dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja Zenica Edin Pašić rekao je da danas počinje zatvaranje jame "Stranjani", u skladu sa dogovorom postignutim sa predstavnicima sindikata.

Rudari poručili da su spremni fizički se obračunati s policijom

ZENICA - Prava drama odvija se danas u Stranjanima. Naime, nakon što je upravnik rudnika Asmir Džuk kazao da uprava planira u jamu poslati policiju koja bi spriječila dalji silazak u jamu, razočarani, ogorčeni i ljuti komorati su rekli okupljenim novinarima da će ih spremno dočekati i dati svoj život za jamu.

Rudari sišli u jamu "Stranjani" i odbijaju da izađu

SARAJEVO - Oko 150 rudara jame "Stranjani" Rudnika mrkog uglja "Zenica", koji su juče obustavili proizvodnju zbog straha od likvidacije ovog pogona, sišli su u jamu i odbijaju da izađu, piše "Dnevni avaz".

Zenički rudari u suzama nakon 33 sata izašli iz jame

ZENICA - Zeničkim rudarima je laknulo kada im je saopšteno da će im biti uplaćeni topli obroci i plaće, nakon čega su poslije više od 33 sata provedena u jami izašli na površinu u suzama. Prljavi od rudarske prašine, ali čistog obraza obratili su se javnosti i poručili da će se nastaviti boriti.

Najčitanije