Rudnik

Zbog kašnjenja uplata rudari "Raspotočja" odbili sići u jamu

ZENICA - Rudari u pogonu "Raspotočje" Rudnika mrkog uglja Zenica od sinoć odbijaju sići u jamu zbog kašnjenja uplate obaveza za rate kredita i toplog obroka.

Rudnik Omarska 15 godina doprinosi ekonomskoj stabilnosti

PRIJEDOR - U Rudniku "Arselor Mital Prijedor" su za 15 godina postojanja proizvedena 24 miliona tona koncentrata željezne rude, ukloljeno 130 miliona tona jalovine, dok je više od 120 miliona KM uloženo u poboljšanje proizvodnog procesa, te isplaćeno 285 miliona KM za radnička primanja i više od 1,1 milijardu KM dobavljačima.

Na pomolu obustava rada u Rudniku Kreka

TUZLA - Sindikat Rudnika Kreka za 26. novembar najavio je generalni štrajk, jer nisu isplaćene plate za oktobar. Sa druge strane, Uprava ovog rudnika tvrdi da će plate do tada biti isplaćene.

Tri decenije od nesreće u kojoj je stradalo 90 rudara

BEOGRAD - Srbiju, ali i bivšu Jugoslaviju, na današnji dan prije 30 godina potresla je najveća rudarska nesreća kada je u Aleksinačkim rudnicima stradalo 90 rudara.

Eksplozija u rudniku, blokirano tridesetak ljudi

BERLIN - Tridesetak ljudi blokirano je nakon eksplozije u rudniku kod grada Tojtšentala na istoku NJemačke, javili su danas lokalni mediji.

Nesreća u rudniku kod Sjenice, poginuo mladi rudar

SJENICA - Rudar E. M. (28) iz Sjenice, pomoćnik kopača, poginuo je u nesreći koja se noćas oko jedan sat i 30 minuta dogodila u jami Rudnika mrkog uglja "Štavalj" u istoimenom selu kod Sjenice.

U tri rudnika gubici veći od pola milijarde

SARAJEVO - Gubici tri rudnika koja posluju u okviru JP "Elektroprivreda BiH", Kakanj, Kreka i "Abid Lolić" - Travnik - Bila, premašili su pola milijarde KM.

U Sibiru poginulo 11 ljudi, 14 povrijeđeno

MOSKVA - Najmanje 11 rudara poginulo je usljed popuštanja brane u rudniku zlata u Sibiru, oko 160 kilometara južno od Krasnojarska, saopštila je Ruska istražna komisija.

Milionski minus u Rudniku mrkog uglja Kakanj: Gubici veći od kapitala

SARAJEVO - Akumulirani gubitak JP "Elektroprivreda Sarajevo" - Rudnika mrkog uglja Kakanj do kraja 2018. godine iznosi 117,9 miliona KM, što prelazi osnovni kapital ovog društva za 25,3 miliona KM, stoji u izvještaju federalnih revizora koji su poslovanje ovog društva ocijenili negativno. Samo u prošloj godini ovaj rudnik je poslovao sa gubicima u iznosu od 13,7 miliona KM.

Rudari izašli, zatvara se jama "Stranjani"

SARAJEVO - Vršilac dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja Zenica Edin Pašić rekao je da danas počinje zatvaranje jame "Stranjani", u skladu sa dogovorom postignutim sa predstavnicima sindikata.

Najčitanije