SPC

Topić: Porazu Đukanovića presudio sukob sa SPC

BANJALUKA - Tanja Topić, analitičarka iz Banjaluke, kaže da je porazu Mila Đukanovića presudio njegov sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom.

EU poziva Vladu Crne Gore i SPC da nastave dijalog

BRISEL - EU poziva Vladu Crne Gore i Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori da nastave razgovore o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, rečeno je u Evropskoj komisiji.

Patrijarh Kiril: Crna Gora da zaustavi progon SPC i ukine zakon

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril apelovao je na vlasti u Crnoj Gori da zaustave progon Srpske pravoslavne crkve, ukinu zakon o slobodi vjeroispovijesti koji je, kako se navodi, uneo razdor u crnogorsko društvo i odustanu od pokušaja da, umesto SPC, stvaraju drugu crkvenu strukturu.

SPC uputila apel Erdoanu da Aja Sofija ostane muzej

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva /SPC/ apelovala je na predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da odustane od namjere da Aja Sofiju pretvori u džamiju. "Za to još nije dockan. Takav postupak bi njemu služio na čast, a bio bi uteha i satisfakcija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, njegovoj crkvi i romejskoj zajednici u Turskoj u njihovoj tuzi i bolu zbog ovakve odluke, ali bi doneo savremenoj Turskoj i odobravanje, poverenje i čestitke ukupne kulturne javnosti širom zemaljskog šara", navodi se u saopštenju NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Podršku SPC potpisalo više od 120 crnogorskih vojnika i oficira

Više od 120 vojnika i oficira, aktivnih i penzionisanih, crnogorske vojske podržalo je Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori.

Dodik i mitropolit Hrizostom o povratku imovine SPC u Sarajevu

ISTOČNO SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik razgovarao je danas sa NJegovim visokopreosveštenstvom mitropolitom dabrobosanskim Hrizostomom o mogućnostima povrata imovine Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Sarajevu.

U Crnoj Gori molebani umjesto litija

CETINJE - U svim crkvenim opštinama u Crnoj Gori od sutra će umjesto litija biti služeni molebni za očuvanje svetinja u skladu sa novim normama iz naredbe Ministarstva zdravlja, saopštio je Episkopski savjet Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Sinod SPC: Crna Gora da prekine progon i pokaže da je dio Evrope

BEOGRAD - Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve pozvao je državni vrh Crne Gore da prekine progon i da svoje buduće korake prilagode međunarodnim pravnim normama, posebno iz oblasti ljudskih prava i slobode vjeroispovesti i da time pokažu da su dio Evrope i civilizovanog svijeta.

Odbor: Deportacija Janjića objava rata SPC

PODGORICA - Crna Gora je u liku svojih zvaničnika, očigledno, odlučila da konkretizuje rat koji je objavila Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), a prva kolateralna žrtva treba da bude sveštenik Saša Janjić, koji je u Pljevljima proveo 20 godina života, saopšteno je iz lokalnog Odbora za odbranu svetinja, povodom rješenja prema kojem Janjić do petka, 26. juna, mora da napusti Crnu Goru.

Đukanović: Treba da pobijedimo SPC na izborima

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović poručio je da nije iznenađen što su lideri opozicionih parlamentarnih stranaka ignorisali njegov poziv za razgovore o datumu parlamentarnih izbora, za koje je kazao da će biti zakazani posljednjih dana avgusta ili početkom septembra.

Najčitanije