Sačmarica

Bajkal IŽ MP-94 - moskvič među puškama

"Koja su to kola bolja od 'moskviča'?", legendarna je replika iz kultnog filma Dušana Kovačevića i Božidara Nikolića "Balkanski špijun", a koju izgovara Ilija Čvorović (Danilo Bata Stojković) na pitanje kćerke Sonje (Sonja Savić) da li da "prodaju 'moskvič' jer troši benzin k'o đavo".

Na Siciliji su žene opasnije od puške

Ima jedna scena u filmskom remek-djelu Frensisa Forda Kopole "Kum" iz 1972. godine u kojoj mladi Majkl Korleone, šetajući kroz živopisno sicilijansko planinsko selo, biva "gromom pogođen" zaljubivši se na prvi pogled u svoju buduću nevjestu - Sicilijanku "više grčke nego italijanske ljepote", nazvanu Apolonija po drevnom antičkom gradu.

"Cosmi" - od starih kišobrana do najboljih poluautomatskih sačmarica

Ako pasionirane zaljubljenike u sportske automobile pitate u kojoj zemlji se proizvode oni najbolji i najbrži modeli, neće vas začuditi odgovor kako je to Italija i da se pojedini sportski četvorotočkaši tamo izrađuju ručno, sa najvećom ljubavlju i pažnjom.

Srednjoškolac se ubio očevom sačmaricom

TUZLA - Petnaestogodišnji S.S. u srijedu u poslijepodnevnim satima se ubio očevom lovačkom puškom, sačmaricom, a u tuzlanskom naselju Moluhe, gdje je živio sa porodicom, danas su vladale tuga i nevjerica jer niko ne zna zašto je to ovaj, kako kažu, drag, pametan i pristojan dječak učinio.

Ranjen iz sačmarice u glavu i nogu dok je brao voće

BENKOVAC - Stariji muškarac lakše je ranjen dok je brao voće u selu Raštević kod Benkovca.

Najčitanije