Sadnice

Kontejnerska proizvodnja sadnica, preporod za šume u RS

DOBOJ - Kontejnerska proizvodnja sadnica trebalo bi da preporodi ne samo Centar za sjemensko-rasadničku proizvodnju u Stanovima, kod Doboja, nego i šumska prostranstva širom RS jer ovakav način uzgoja sadnica, jedini te vrste u RS, daje bolje rezultate od klasičnog.

Razgrabljeno 100.000 sadnica u USK-u

​SANSKI MOST - Potražnja za poljoprivrednim sadnim materijalom na području Unsko-sanskog kantona nikad nije bila veća nego ovih dana, a njegove količine na tržištu su vrlo ograničene.

Na obali močvare Odmut zasađen poljski jasen

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda udruženja "Društvo za istraživanje i zaštitu biodiverziteta" iz Banjaluke i "Omladinska organizacija Šamac" simbolično su zasadili 15 sadnica poljskog jasena (Fraxinus angustifolia) na obali močvare Odmut, budućeg zaštićenog područja u Šamcu i Domaljevcu.

Novih 1.000 sadnica za ljepši grad

BANJALUKA - Jesenja sadnja drveća počela je u petak na području grada, a u okviru ove akcije biće zasađeno oko 1.000 sadnica, rekli su u Gradskoj upravi.

Podjela sadnica povodom Dana zaštite šuma

DOBOJ - Radnici Šumskog gazdinstva Doboj danas će, povodom Svjetskog dana zaštite šuma, za uređenje dvorišta i objekata uručiti nekoliko hiljada sadnica fizičkim i pravnim licima iz opština koje pripadaju ovom gazdinstvu.

Za podizanje voćnjaka birajte sortu i gledajte korijen

Da bi se pravilno izvršio izbor vrsta i sorti voćaka treba dobro poznavati proizvodnju. Ako je riječ o podizanju voćnjaka u jednom izrazito voćarskom rejonu, onda se zna kako se koje vrste i sorte ponašaju, tako da je njihov izbor lakši i jednostavniji.

Potrebno je ponovo gajiti autohtone i odomaćene sorte

Institut za genetičke resurse kao organizaciona jedinica Univerziteta u Banjoj Luci ima za cilj ostvarivanje procesa očuvanja postojećih, rijetkih i dragocjenih autohtonih sorti voćaka i drugih poljoprovrednih vrsta u postojećim kolekcijama u sklopu banke gena instituta.

Najčitanije