Sahara

Kako izgleda prvo vozilo koje je savladalo Saharu?

Citroen je napravio repliku vozila “Scarabee d’Or” koje je 1922. godine uspjelo da pređe preko pustinje Sahara.

Pješčani oblak iz sahare neće uticati na zdravlje ljudi

BEOGRAD - Fenomen saharskog pijeska koji je proteklog vikenda stigao do Evrope, a tokom ove nedjelje očekuje se i na Balkanu, neće imati velikog uticaja na zdravlje ljudi, jer neće trajati dugo, izjavio je meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije Goran Mihajlović.

Pas Kaktus istrčao 160 kilometara preko Sahare

Pas s nadimkom Kaktus trčao je više od 160 kilometara i tako postao junak jedne od najtežih trka na svijetu. Naime, taj četvoronožni takmičar pridružio se "Maraton des Sablesu" tokom etape preko pustinje Sahare u Maroku.

Naučnici: Sahara bi mogla ponovo postati plodna

Grupa meteorologa iz SAD, Kine i Italije provela je analizu klime pustinje Sahare, a rezultati su pokazali da bi ta regija ponovo mogla postati plodna, objavljeno je u listu Science.

Da li je moguće da pijesak iz Sahare zaustavi uragane?

Pustinjska prašina koja dolazi iz Sahare utiče na klimu - nekad loše, a nekad pozitivno. Iako većina nas vremenske prilike posmatra po onome što se događa u našoj blizini, lokalno, ono što se događa hiljadama kilometara daleko može da utiče i na to kakvo će biti vrijeme.

Zbog pijeska iz Sahare i danas tzv. žute kiše

BANJALUKA - Koncentracija pijeska iz Sahare u vazduhu iznad našeg regiona i dalje je visoka i danas se očekuje pojava tzv. žute kiše, naveli su iz Hidrometeorološkog zavoda RS.

Sahara guta sve veće prostore oko sebe

Sahara je u prošlom vijeku toliko narasla, da je zabrinula ne samo naučnike, već i stanovike graničnih područja.

U petak na Balkan stiže pijesak iz Sahare

Velike količine saharskog pijeska stići će do jugoistočne Evrope u narednim danima, objavio je meteorološki servis "Severe Weather Europe".

Prodaje se Golden Sahara

Džordž Baris jedan je od najvećih majstora prerada automobila, a tokom višedecenijske aktivnosti preradio ih je bezbroj puta.

Prvi put prešli Saharu električnim automobilom Tesla

Tim Tesla čiji su članovi Hrvati Saša Cvetojević i Oleg Maštruko, te Čeh Tomas Konvičik postali su prvi na svijetu koji su električnim automobilom Tesla Model X prešli Saharu, pa su se tako kandidovali za Ginisovu knjigu rekorda.

Najčitanije