Samit

Šta se moglo čuti, a šta se nije čulo na samitu G7?

BIJARIC - Ovogodišnji samit G7 u Bijaricu ostaće upamćen po iznenadnoj posjeti iranskog ministra spoljnih poslova Džavada Zarifa i obećanoj pomoći od 20 miliona dolara za borbu protiv požara u Amazoniji, ali što se tiče svjetske ekonomije, malo obećanja se moglo čuti od lidera najrazvijenijih industrijskih zemalja.

Uoči samita G7: Policija postavlja punktove, "češlja" plaže

BIJARIC - Francuska policija počela je da postavlja kontrolne punktove i "češlja" plaže u okviru bezbednosnih mjera uoči samita G7 u Bijaricu, na jugozapadnoj obali Francuske.

Brnabić: Uprkos provokacijama Prištine, Srbija uporna da nastavi saradnju

​SARAJEVO - Ana Brnabić, premijerka Srbije, kazala je novinarima na Jahorini da je uprkos svim provokacijama od Prištine Srbija ostala uporna da nastavi regionalnu saradnju.

Dodik: Erdoan se raspitivao za "gulenovce" u BiH

​JAHORINA – Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, potvrdio je da se Redžep Tajip Erdoan, predsjednik Turske, juče raspitivao za "gulenovce" u BiH.

Meta pozvao BiH da prizna Kosovo, Brnabić mu odgovorila

​JAHORINA - Ilir Meta, predsjednik Albanije, izrazio je žaljenje što Kosovo ne učestvuje na Samitu, te pozvao BiH da prizna Kosovo, na šta mu je odgovorila Ana Brnabić, premijerka Srbije, te podsjetila je da Proces saradnje ne prepoznaje Republiku Kosovo, kao ni domaćin Samita.

Erdoan: Region je važan za stabilnost cijele Evrope

​JAHORINA - Plenarna sesija samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojom se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovoj regionalnoj inicijativi, počela je danas na Jahorini.

Počeo Samit na Jahorini, predsjednici pet država potpisaće i deklaraciju

​SARAJEVO - Plenarna sesija samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP), kojom se završava jednogodišnje predsjedavanje BiH ovoj regionalnoj inicijativi, počela je danas na Jahorini.

Tači: Neću prisustvovati samitu u BiH, Dodik me ponizio

PRIŠTINA - Predsjednik samoproglašenog Kosova Hašim Tači neće prisustvovati Samitu o procesu saradnje u jugoistočnoj Evropi (EECP)u BiH, jer je, kako je naveo, poziv predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika ponižavajući zato što Kosovo nije tretirano kao druge države-učesnice.

DW: Zapadni Balkan – EU, mnogo novca, malo uspjeha

U Poznanju, u Poljskoj, 4. i 5. jula održana je šesta konferencija EU i zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Sljedeći samit će biti održan u Sjevernoj Makedoniji i Bugarskoj.

Šta stoji u zaključcima Samita u Poznanju?

POZNANJ - Lideri koji su učestvovali na Samitu Evropska unija-Zapadni Balkan u okviru Berlinskog procesa u Poznanju, jednoglasno su potvrdili evropsku perspektivu regiona, navodi se u dokumentu poljske vlade o zaključcima Samita u Poznanju.

Najčitanije