Satelit

Kako se zastarjelim satelitima produžava život

Korporacija "Nortrop Graman" i njena podružnica "Spejs lodžistik" objavile su da je njihov servisni svemirski brod MEV-2 (Mission Extension Vehicle 2) uspješno pristao na komercijalni komunikacioni satelit "Intelsat 10-02" i tako produžio njegov vijek na narednih pet godina.

Satelitski snimak otkrio milijarde stabala u afričkim pustinjama

Nova revolucionarna studija satelitskih snimaka visoke rezolucije koja koristi specijalni algoritam otkrila je da, suprotno popularnom mišljenju, u pustinjama Sahel i Sahara postoji najmanje 1,8 milijardi stabala.

London i Vašington optužuju Moskvu da je iz svemira lansirala projektil

LONDON, VAŠINGTON - Velika Britanija i SAD optužile su Rusiju da je iz svemira lansirala projektil sličan oružju, prenosi BBC.

Mali sateliti radikalno mijenjaju istraživanje kosmosa

Najveći dio našeg solarnog sistema i dalje je neistražen, pa naučnici razmišljaju o novim misijama koje bi otišle još dalje, te pružile preciznije podatke.

Kina lansirala novi satelit za svemirsko istraživanje

Kina je jutros uspješno lansirala satelit Shiyan-6 nosačem rakete Dugi marš-2D iz Centra za lansiranje satelita Ðijucuen.

Iran lansirao prvi vojni satelit

DUBAI - Iran je saopštio da je danas uspješno lansirao prvi ivojni satelit, "Nur", koji će kružiti na 425 kilometara iznad zemlje, prenosi Rojters.

Da li će COVID-19 biti opravdanje za lošu vremensku prognozu?

ŽENEVA - Svjetska meteorološka organizacija upozorava da bi pandemija COVID-19 mogla da utiče na tačnost vremenskih prognoza širom svijeta.

U martu lansiranje prvog slovenačkog satelita

Prvi slovenački satelit, poslije sedmomjesečnog odlaganja, biće lansiran 23. marta, saopštili su danas Univerzitet u Mariboru i Centar Vesolje-SL.

Iranski satelit "Zafar" nije stigao u orbitu

DUBAI - Iran je danas lansirao satelit domaće proizvodnje, ali on nije uspio da stigne u orbitu, rekao je zvaničnik Ministarstva odbrane.

Etiopija lansirala svoj prvi satelit u svemir

Etiopija je u petak lansirala svoj prvi satelit u svemir u okviru nastojanja da sa ostalim afričkim državama razvije svemirske programe koji bi trebali unaprijediti njihove razvojne ciljeve i potaknuti naučne inovacije.

Najčitanije