Saturn

Saturnov mjesec se udaljava brže nego što se mislilo

Mada se čini da se u svemiru stvari odvijaju jako sporo, planete se ipak udaljavaju od Sunca, a većina prirodnih satelita se udaljava od planeta oko kojih kruže.

U Moskvi uginuo aligator Saturn -"Hitlerov lljubimac"

Aligator koji je preživio Drugi svjetski rat i za koga se pričalo da je bio ljubimac nacističkog vođe Adolfa Hitlera, uginuo je u zoološkom vrtu u Moskvi.

Površinu Saturnovog mjeseca kreirale sile koje su oblikovale Zemlju

Naučnici su objavili kako najveći Saturnov mjesec ima mnoga jezera, planina i dina, a njegova je površina kreirana mnogim istim silama koje su oblikovale Zemlju.

Površinu Saturnovog mjeseca kreirale iste sile kao i Zemlju

Naučnici su objavili kako najveći Saturnov mjesec ima mnoga jezera, planina i dina, a njegova je površina kreirana mnogim istim silama koje su oblikovale Zemlju.

Saturn je "kralj mjeseca"

Saturn je prepoznat kao "kralj mjeseca" Sunčevog sistema nakon što su astronomi otkrili još 20 satelita oko te velike planete, čime je njihov broj narastao na 82, što je tri puta više od Jupitera.

NASA šalje dron na Saturnov mjesec

NASA planira poslati dron nazvan Vilinski konjic na Titan, najveći Saturnov mjesec, rekla je ta agencija u četvrtak najavljujući svoju novu misiju istraživanja Sunčevog sistema u potrazi za tragovima koji bi mogli pojasniti porijeklo čovječanstva.

Konačno otkriveno koliko traje dan na Saturnu

Koristeći se novim podacima NASA letjelice Cassini, naučnici su zaključili da su riješili dugogodišnju misteriju u Sunčevom sistemu: dužinu trajanja dana na Saturnu, piše NASA.

NASA: Saturn ubrzano gubi prstenove

Prema najnovijim istraživanjima planeta Saturn velikom brzinom gubi svoje prstenove, objavila je NASA.

Tajne koje krije Saturnov mjesec Titan

Saturnov najveći mjesec, Titan, jedini je poznati planetarni objekat u Sunčevom sistemu koji, poput Zemlje, ima stabilnu tečnost na površini.

Ko je stariji - dinosaurusi ili Saturnovi prstenovi?

Sagorevjanjem u atmosferi Saturna, koji je pune dvije decenije bio njen domaćin, svemirska letjelica Kasini pružila je naučnicima odgovore na brojna pitanja, a jedno od njih je i "Koliko su stari prstenovi šeste planete od Sunca?"

Najčitanije