Semafor

U funkciji "polenski semafor" na sajtu Grada Banjaluka

​BANJALUKA - Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u gradu Banjaluka počelo je od proteklog vikenda, nakon što je iz drugog pokušaja uspješno izabrana firma zadužena za ovaj posao.

Beč uskoro dobija "misleće" semafore

​Nakon autonomnih autobusa, Beč preduzima još jedan korak u svojoj inicijativi stvaranja pametnog grada. U glavnom gradu Austrije završena je faza testiranja inteligentnih semafora za pješake, a od jeseni 2019. godine prve raskrsnice biće opremljene sa kamerama i odgovarajućim softverom.

Semafori budućnosti po mjeri pješaka

​Iako su pješacima već dati načini da donekle kontrolišu semafore, fizički tasteri uglavnom ne donose velike promjene, te ne utiču bitno na bezbjednost tokom prelaženja ulice. Austrijski istraživači mogli bi da ponude rješenje za ovaj problem, a u obliku semafora koji će se baviti namjerama pješaka.

Istorija semafora: Prvi eksplodirao i ubio policajca

Semafor danas služi kao uređaj za davanje svjetlosnih ili drugih vidnih signala, najčešće za regulisanje drumskog i željezničkog saobraćaja.

Crvena, žuta i zelena: Zašto su baš te boje na semaforu?

Prvi semafori na svijetu bile su plinske svjetiljke postavljene kod Vestminsterske palate u Londonu 1868. godine. Njima se upravljalo ručno, a bili su aktivni samo noću. Prvi semafori na struju uvedeni su u Detroitu u SAD-u 1912. godine.

Nešić: Semafor na raskrsnici u Ramićima najbolje rješenje

BANJALUKA - Predstavnici Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" i grada Banjaluka postigli su dogovor o rekonstrukciji i postavljanju semafora na raskrsnici u naselju Ramići, čime bi trebalo da bude riješen višegodišnji problem na ovom dijelu magistralnog puta Banjaluka-Prijedor, rekao je vršilac dužnosti direktora "Puteva Srpske" Nenad Nešić.

Semafori će regulisati saobraćaj na raskrsnici

BANJALUKA - Raskrsnica na kojoj se desio veći broj saobćajnih nesreća, koja se nalazi na Magistralnom putu Banjaluka - Prijedor, i putevima prema naseljima Dragočaj i Ramići, uskoro bi mogala da dobije semfore i na taj način bi se se povećala bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Tel Aviv postavio zombi semafore na pješačke prelaze

Tel Aviv je preduzeo prve korake da pomogne pješacima kojima odvlače pažnju mobilni telefoni, ugradivši signalna LED svjetla na pješačkim prelazima.

Pametni semafori regulišu saobraćaj i smanjuju gužve

Ukupno 1.300 semafora reguliše saobraćaj u glavnom gradu Austrije. Pametnim semaforima Grad Beč ne želi regulisati saobraćaj samo za automobile, već i za pješake. Umrežavanjem semafora i postavljanjem kamera za prepoznavanje pješaka saobraćaj bi se trebao odvijati efikasnije. Uz to bi semafori bili opremljeni i senzorima za okoliš i vrijeme.

Novi semafori kod Banskog dvora

BANJALUKA - Dotrajala semaforska oprema na raskrsnici kod Banskog dvora biće za vikend zamijenjena novom, rekli su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Najčitanije