Semafor

Prošla kroz crveno i udarila dvije djevojčice u Osijeku

OSIJEK - Dvije djevojčice povrijeđene su juče u osječkom prigradskom naselju Sarvašu, kada je na njih automobilom na pješačkom prelazu naletjela 56-godišnja žena koja je prethodno prošla kroz crveno svjetlo na semaforu.

Niče semafor kod boračkih zgrada na Adi

BANJALUKA - Zbog povećanja bezbjednosti na veoma frekventnoj saobraćajnici u naselju Ada, u blizini tzv. boračkih zgrada, do kraja ove godine biće postavljen semafor na raskrsnici sa Ulicom palih boraca, a postojeća autobuska stajališta biće izmještena, potvrđeno je u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Obustava rada semafora kod "Metala" u Banjaluci

BANJALUKA - Semafor kod "Metala" u Banjaluci danas neće biti u funkciji od 9 do 14 sati.

EU razmatra uvođenje "semafor" sistema za hranu

Kao jednu od mjera u borbi protiv epidemije debljine i gojaznosti Evropska unija razmatra upotrebu takozvanog "semafor" sistema u trgovini hranom i pićem.

U funkciji "polenski semafor" na sajtu Grada Banjaluka

​BANJALUKA - Mjerenje alergenih vrsta polena u vazduhu u gradu Banjaluka počelo je od proteklog vikenda, nakon što je iz drugog pokušaja uspješno izabrana firma zadužena za ovaj posao.

Beč uskoro dobija "misleće" semafore

​Nakon autonomnih autobusa, Beč preduzima još jedan korak u svojoj inicijativi stvaranja pametnog grada. U glavnom gradu Austrije završena je faza testiranja inteligentnih semafora za pješake, a od jeseni 2019. godine prve raskrsnice biće opremljene sa kamerama i odgovarajućim softverom.

Semafori budućnosti po mjeri pješaka

​Iako su pješacima već dati načini da donekle kontrolišu semafore, fizički tasteri uglavnom ne donose velike promjene, te ne utiču bitno na bezbjednost tokom prelaženja ulice. Austrijski istraživači mogli bi da ponude rješenje za ovaj problem, a u obliku semafora koji će se baviti namjerama pješaka.

Istorija semafora: Prvi eksplodirao i ubio policajca

Semafor danas služi kao uređaj za davanje svjetlosnih ili drugih vidnih signala, najčešće za regulisanje drumskog i željezničkog saobraćaja.

Crvena, žuta i zelena: Zašto su baš te boje na semaforu?

Prvi semafori na svijetu bile su plinske svjetiljke postavljene kod Vestminsterske palate u Londonu 1868. godine. Njima se upravljalo ručno, a bili su aktivni samo noću. Prvi semafori na struju uvedeni su u Detroitu u SAD-u 1912. godine.

Nešić: Semafor na raskrsnici u Ramićima najbolje rješenje

BANJALUKA - Predstavnici Javnog preduzeća "Putevi Republike Srpske" i grada Banjaluka postigli su dogovor o rekonstrukciji i postavljanju semafora na raskrsnici u naselju Ramići, čime bi trebalo da bude riješen višegodišnji problem na ovom dijelu magistralnog puta Banjaluka-Prijedor, rekao je vršilac dužnosti direktora "Puteva Srpske" Nenad Nešić.

Najčitanije