Sigurna kuća

Petrović: Zalagaćemo se za unapređenje saradnje sa Sigurnom kućom

​BIJELJINA - Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović razgovarao je juče sa zamjenikom ambasadora Velike Britanije u BiH Rut Vajsman i direktorom Američke agencije za međunarodni razvoj Nensi Eslik o važnosti unapređenja institucionalne i finansijske podrške Sigurnoj kući koja funkcioniše u okviru Fondacije "Lara".

Trebinju hitno potrebna sigurna kuća

TREBINJE - U Trebinju je potrebno što hitnije početi gradnju sigurne kuće, jer je ona, prema riječima Ljiljane Čičković, direktorice Organizacije "Ženski centar", koja se u posljednje dvije decenije bori za prava žena, potrebnija nego ikada do sada zbog povećanja broja slučajeva nasilja u porodici.

Vlada USK za rad Sigurne kuće u Bihaću izdvojila 42.500 maraka

BIHAĆ - Vlada Unsko-sanskog kantona finansijski će u ovoj godini podržati rad Sigurne kuće u Bihaću, a u ove svrhe biće izdvojeno 42.500 maraka, potvrdila je Nermina Ćemalović, ministrica zdravstva i socijalne politike u Vladi USK.

Kako žive žrtve porodičnog nasilja u uslovima karantina

U Rusiji su zabeleženi prvi slučajevi porodičnog nasilja u uslovima prinudne izolacije. O jednom od njih je za BBC pričala je žena na koju je muž nasrnuo 25. marta nakon obraćanja predsjednika Vladimira Putina.

Bosnalijek podržava sigurne kuće u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Mostaru

Bosnalijek kao društveno odgovorna kompanija, koja svojim brojnim aktivnostima nastoji podržati socijalno osjetljive kategorije stanovništva, te organizacije koje se bave očuvanjem zdravlja, u proteklom periodu je uručio donacije za četiri sigurne kuće u Sarajevu, Banjaluci, Tuzli i Mostaru.

Iz Udruženja "Vive žene" upozoravaju: Upitan opstanak sigurne kuće u Tuzli

TUZLA - Utočište u sigurnoj kući, koja egzistira u okviru Udruženja "Vive žene" iz Tuzle, u 2019. godini pronašlo je 40 žena i 17 djece koji su bili žrtve nasilničkog ponašanja.

Istočna Hercegovina i Brčko bez sigurne kuće

BANJALUKA, TREBINJE - Istočna Hercegovina i Brčko distrikt još čekaju izgradnju prve sigurne kuće za žrtve porodičnog nasilja, dok gradovi koji imaju ovaj vid utočišta muku muče sa njihovim finansiranjem.

U istočnoj Hercegovini nema sigurne kuće

TREBINJE - U Istočnoj Hercegovini ne postoji nijedna sigurna kuća za žene žrtve nasilja, a "Ženski centar" u Trebinju godišnje zaprimi preko 100 prijava nasilja, potvrdili su za "Nezavisne" iz ovog centra.

Žrtve u Brčkom bez zaštitnih mjera i sigurne kuće

BRČKO - Za razliku od entiteta, Brčko distrikt još nema zakon o zaštiti od nasilja u porodici, a nema ni sigurnu kuću.

Izložbom radova o značaju sigurnih kuća

BANJALUKA - Fondacija "Udružene žene" od 25. novembra do 10. decembra u tržnom centru "Emporium" organizuje izložbu radova korisnica sigurne kuće nastalih u okviru radno-okupacione terapije sa ženama i djecom, koji koriste posebnu mjeru podrške u sigurnoj kući.

Najčitanije