Sijalica

Počela podjela 40.000 LED sijalica

TUZLA - "Caritas" Švajcarske, Centar za ekologiju i energiju Tuzla te gradovi i općine Tuzla, Kalesija, Lukavac, Živinice, Banovići i Gračanica, u periodu od 17. avgusta do 18. septembra organiziraju savjetovanje i anketiranje 10.000 domaćinstava te podjelu 10.000 LED sijalica, a cilj je podstaknuti građane da smanje potrošnju energije.

Od starih sijalica napravite dekorativne vaze

Imamo naviku da čuvamo stvari koje nam ne trebaju, vodeći se mišlju da će nekada ipak biti iskorištene u neku drugu svrhu. Međutim, stare sijalice koje pregore uvijek završe u smeću, jer znamo da nam više ne mogu biti od pomoći. Međutim, i ovdje kreativnost može da stupi na scenu, te se od ovih nefunkcionalnih predmeta mogu napravi funkcionalni ili barem dekorativni predmeti, pa tako stare sijalice mogu postati ukrasne mini-vaze za cvijeće.

Mladić poginuo mijenjajući sijalicu

M. Ž. (17) iz požarevačkog naselja Boževac, poginuo je juče u prepodnevnim satima od udara struje dok je mijenjao sijalicu u hladnjači mesare, gdje je privremeno radio, javljaju srpski mediji.

Crna Gora zabranila klasične sijalice od 100 W

PODGORICA - Stavljanje na tržište Crne Gore klasičnih sijalica sa žarnom niti snage 100 vati (W) i veće neće biti dozvoljeno nakon 1. jula, zbog primjene Pravilnika o zahtjevima za eko dizajn neusmjerenih sijalica za domaćinstva.

LED sijalice utiču na zdravlje prirode i ljudi

POTSDAM - Zemlja je sve više zagađena vještačkom svjetlošću, a taj fenomen pogoršava nova tehnologija proizvodnje sijalica sa svjetlećom diodom (LED), pokazuje analiza satelitskog posmatranja.

Prva električna sijalice u Banjaluc zasijalai prije 115 godina

BANJALUKA - Banjaluka danas obilježava značajan datum - 115 godina od prve električne sijalice u ovom gradu.

Najčitanije