Sir

Kroketi od sira

Danas spremite ukusne krokete.

Janjski kajmak i sir u pletenici uskoro bi mogli dobiti oznaku geografskog porijekla

ŠIPOVO, BANJALUKA - Nadaleko poznati janjski kajmak i janjski sir u pletnici uskoro bi mogli dobiti oznaku geografskog porijekla i tako steći bolju reputaciju, višu tržišnu vrijednost i bolje plasiranje proizvoda, a na taj način će se spriječiti zloupotreba imena.

'Eko sir Puđa' pobjednik Festivala sireva Balkana

Na 8. Festivalu sireva Balkana, izložbi autohtonih sireva regije, koji je održan ove sedmice u Beogradu, prema glasovima publike, pobjedu je odnio “Eko sir Puđa” iz Livna.

U Beogradu otvoren Festival sireva

Osmi Festival autohtonih sireva Balkana, otvoren je danas u Beogradu, a proizvođači na njemu predstavljaju oko 300 vrsta neobičnih i originalnih sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Francuske, Italije, ali i zemlje gosta – Holandije.

U Dalmaciji pronađeni tragovi najstarijeg sira

Međunarodna grupa naučnika, analizirajući tragove masnoće u posuđu pronađenom uz dalmatinsku obalu i u njenom zaleđu, otkrila je dokaze o najstarijim poznatim fermentiranim mliječnim proizvodima - svježim sirevima i jogurtima, proizvedenim prije 7.200 godina.

Zapečene paprike punjene sirom

Zapečene paprike punjene sirom vrlo su popularno jelo balkanskih zemalja poznatih po njihovu uzgoju.

Najstariji tvrdi sir pronađen u egipatskom ćupu

Naučnici kažu da je tvrda bjeličasta supstanca koja je hiljadama godina stajala u polomljenom ćupu ispod egipatskog pustinjskog pijeska "vjerovatno najstariji arheološki čvrsti ostatak sira ikada pronađen".

Rolnice sa sirom

Pripremite rolnice sa sirom i šunkom i zajedno sa porodicom uživajte u ovom ukusnom obroku.

Izvoz mliječnih proizvoda povećan za 12, uvoz smanjen za 13 odsto

SARJEVO - Izvoz mlijeka i mliječnih prerađevnina iz BiH u 2017. iznosio je 76 miliona KM i veći je za 12 odsto u odnosu na prethodnu godinu, ističe direktor Sektora privrede pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović.

Mliječni proizvodi od gatačkog govečeta na listi zaštićenih

TREBINJE - Međunarodni pokret za tradiciju uzgoja hrane "Slow Food" prihvatio je mliječne proizvode od gatačkog govečeta na listu zaštićenih proizvoda koji treba da se sertifikuju kao zdrava i autohtona hercegovačka hrana - "Arc of taste" katalog.

Najčitanije