Sir

Domaći sir uskoro na kineskoj trpezi

BANJALUKA - Tvrdi sir, med i vino prvi su proizvodi koji bi iz BiH mogli biti izvezeni u Kinu, istakao je za "Nezavisne" Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najopasniji sir na svijetu: Zabranjen je u EU, zgroziće vas šta je u njemu

Osim što je zabranjen u Evropskoj uniji, ovaj sir je pun crva. Riječ je o siru poznatom kao Casu Marzu, što znači "pokvareni sir".

Proda se svaki komad sira iz manastira Duži

TREBINJE - Jedinstveni sir srednjevjekovnog manastira Duži, smještenog nedaleko od Trebinja prema Dubrovniku, proizvodi se na isti, tradicionalan način već punih 60 godina i u ovome kraju slovi za najbolji, tako da se svakodnevno proizvede osam do deset komada od oko 800 grama i sve se proda.

Sir Hercegovke Dragane Brkan privukao i "Nacionalnu geografiju"

RAVNO - Martovski broj britanske "Nacionalne geografije" objavio je tekst o Dragani Brkan, proizvođaču autohtonog hercegovačkog sira, takozvanog škripavca, koji ova vrijedna žena proizvodi u selu Slavogostići, u opštini Ravno, a koji, iako još nije zaštićen, zasigurno predstavlja brend ovog kraja.

Kroketi od sira

Danas spremite ukusne krokete.

Janjski kajmak i sir u pletenici uskoro bi mogli dobiti oznaku geografskog porijekla

ŠIPOVO, BANJALUKA - Nadaleko poznati janjski kajmak i janjski sir u pletnici uskoro bi mogli dobiti oznaku geografskog porijekla i tako steći bolju reputaciju, višu tržišnu vrijednost i bolje plasiranje proizvoda, a na taj način će se spriječiti zloupotreba imena.

'Eko sir Puđa' pobjednik Festivala sireva Balkana

Na 8. Festivalu sireva Balkana, izložbi autohtonih sireva regije, koji je održan ove sedmice u Beogradu, prema glasovima publike, pobjedu je odnio “Eko sir Puđa” iz Livna.

U Beogradu otvoren Festival sireva

Osmi Festival autohtonih sireva Balkana, otvoren je danas u Beogradu, a proizvođači na njemu predstavljaju oko 300 vrsta neobičnih i originalnih sireva iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Francuske, Italije, ali i zemlje gosta – Holandije.

U Dalmaciji pronađeni tragovi najstarijeg sira

Međunarodna grupa naučnika, analizirajući tragove masnoće u posuđu pronađenom uz dalmatinsku obalu i u njenom zaleđu, otkrila je dokaze o najstarijim poznatim fermentiranim mliječnim proizvodima - svježim sirevima i jogurtima, proizvedenim prije 7.200 godina.

Zapečene paprike punjene sirom

Zapečene paprike punjene sirom vrlo su popularno jelo balkanskih zemalja poznatih po njihovu uzgoju.

Najčitanije