Sir

Tri sira iz Srbije među najboljim u svijetu

Portal TasteAtlas napravio je listu 670 najboljih sireva na svijetu, a na toj mapi našla se i Srbija.

Kozji sir i surutka - izvori zdravlja

Kozji sir, jogurt i surutku trebalo bi što češće imati na meniju, jer kod djece podižu imunitet, a važni su i za izgradnju i obnovu kostiju.

Sirevi livanjskog kraja osvajaju regiju

​LIVNO - Da sirevi livanjskog kraja osvajaju regiju potvrđuju i posljednje nagrade koje je kompanija "Eko sir Puđa", vlasnika Tomislava Puđe, osvojila na Balkanskom festivalu sira.

Penzionisana profesorica uzgaja 500 ruža i pravi "sir vitalnosti"

​TREBINJE - Penzionisana profesorica biologije i hemije i medicinska sestra Ljubica Miladinović iz Petrovog Polja, kod Trebinja, spojila je cvjećarstvo i proizvodnju sira, a oba zanimanja, kako kaže, podjednako voli.

Domaći sir uskoro na kineskoj trpezi

BANJALUKA - Tvrdi sir, med i vino prvi su proizvodi koji bi iz BiH mogli biti izvezeni u Kinu, istakao je za "Nezavisne" Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najopasniji sir na svijetu: Zabranjen je u EU, zgroziće vas šta je u njemu

Osim što je zabranjen u Evropskoj uniji, ovaj sir je pun crva. Riječ je o siru poznatom kao Casu Marzu, što znači "pokvareni sir".

Proda se svaki komad sira iz manastira Duži

TREBINJE - Jedinstveni sir srednjevjekovnog manastira Duži, smještenog nedaleko od Trebinja prema Dubrovniku, proizvodi se na isti, tradicionalan način već punih 60 godina i u ovome kraju slovi za najbolji, tako da se svakodnevno proizvede osam do deset komada od oko 800 grama i sve se proda.

Sir Hercegovke Dragane Brkan privukao i "Nacionalnu geografiju"

RAVNO - Martovski broj britanske "Nacionalne geografije" objavio je tekst o Dragani Brkan, proizvođaču autohtonog hercegovačkog sira, takozvanog škripavca, koji ova vrijedna žena proizvodi u selu Slavogostići, u opštini Ravno, a koji, iako još nije zaštićen, zasigurno predstavlja brend ovog kraja.

Kroketi od sira

Danas spremite ukusne krokete.

Janjski kajmak i sir u pletenici uskoro bi mogli dobiti oznaku geografskog porijekla

ŠIPOVO, BANJALUKA - Nadaleko poznati janjski kajmak i janjski sir u pletnici uskoro bi mogli dobiti oznaku geografskog porijekla i tako steći bolju reputaciju, višu tržišnu vrijednost i bolje plasiranje proizvoda, a na taj način će se spriječiti zloupotreba imena.

Najčitanije