Sir

EU tužila Dansku zbog sira

BRISEL - Evropska komisija je saopštila danas da je tužila Dansku zbog toga što nije zaustavila praksu domaćih kompanija da prave i izvoze bijeli sir izvan EU pod oznakom "feta".

Ribežom za sir skidao tetovažu

Jedan Argentinac morao je da ukloni svoju tetovažu samo nedjelju dana nakon što ju je napravio, i to koristeći ribež za sir kako bi je ogulio, iako je to značilo da se mora odreći jednog dijela svoje kože. Dvadesetjednogodišnjak se odlučio na metodu uklanjanja tetovaže koja je vrlo neobična, a i bolna još prije dvije godine, ali su video i fotografije toga tek skoro postale popularne na internetu.

Supružnici proizvode slane delicije: Pristojna zarada od koza i sira

KLJUČ - Na planinskom prevoju Lanište, između Ključa i Bosanskog Petrovca, smjestilo se imanje supružnika Hasana i Šećire Delić, na kojem uzgajaju brojno stado koza.

Tri sira iz Srbije među najboljim u svijetu

Portal TasteAtlas napravio je listu 670 najboljih sireva na svijetu, a na toj mapi našla se i Srbija.

Kozji sir i surutka - izvori zdravlja

Kozji sir, jogurt i surutku trebalo bi što češće imati na meniju, jer kod djece podižu imunitet, a važni su i za izgradnju i obnovu kostiju.

Sirevi livanjskog kraja osvajaju regiju

​LIVNO - Da sirevi livanjskog kraja osvajaju regiju potvrđuju i posljednje nagrade koje je kompanija "Eko sir Puđa", vlasnika Tomislava Puđe, osvojila na Balkanskom festivalu sira.

Penzionisana profesorica uzgaja 500 ruža i pravi "sir vitalnosti"

​TREBINJE - Penzionisana profesorica biologije i hemije i medicinska sestra Ljubica Miladinović iz Petrovog Polja, kod Trebinja, spojila je cvjećarstvo i proizvodnju sira, a oba zanimanja, kako kaže, podjednako voli.

Domaći sir uskoro na kineskoj trpezi

BANJALUKA - Tvrdi sir, med i vino prvi su proizvodi koji bi iz BiH mogli biti izvezeni u Kinu, istakao je za "Nezavisne" Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Najopasniji sir na svijetu: Zabranjen je u EU, zgroziće vas šta je u njemu

Osim što je zabranjen u Evropskoj uniji, ovaj sir je pun crva. Riječ je o siru poznatom kao Casu Marzu, što znači "pokvareni sir".

Proda se svaki komad sira iz manastira Duži

TREBINJE - Jedinstveni sir srednjevjekovnog manastira Duži, smještenog nedaleko od Trebinja prema Dubrovniku, proizvodi se na isti, tradicionalan način već punih 60 godina i u ovome kraju slovi za najbolji, tako da se svakodnevno proizvede osam do deset komada od oko 800 grama i sve se proda.

Najčitanije