Siva ekonomija

Kupci bi plaćali karticama da je više terminala

SARAJEVO - Bolja opremljenost maloprodajnih trgovina POS terminalima (Point of sale) doprinijela bi povećanju broja bezgotovinskih transakcija, što za građane i privredu znači niže troškove plaćanja, veću efikasnost i bezbjednost, dok država dobija transparentnije finansijske tokove, priliku za bolje ubiranje poreza i brži ekonomski razvoj, smatraju stručnjaci.

Kazne za neizdavanje računa i do 16.000 KM

BANJALUKA - Novi i znatno stroži Zakon o fiskalnim kasama Republike Srpske juče je stupio na snagu, što znači da inspektori Poreske uprave RS neizdavanje fiskalnih računa kažnjavaju po novim pravilima i kaznama, koje se kreću i do 16.000 maraka.

Račun sprečava utaju i razvija ekonomiju

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske pokrenula je i ove godine kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi", koja ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se, kako poručuju, upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

Vidović: Suzbijanjem sive ekonomije rasteretiti privredu

BANJALUKA - Siva ekonomija je problem svih i ujedno predstavlja jedan od najboljih izvora za rasterećenje privrede, a najjači alati za njeno suzbijanje su stvaranje uslova za evidentiranje prometa robe i usluga i uspješna kontrola putem fiskalnih kasa, izjavila je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Samo zakon liječi haos na tržištu nekretnina

BANJALUKA - Tržište nekretnina u BiH generator je sive ekonomije na kojem vlada pravi haos i samo ga zakonska regulativa može urediti, kažu posrednici u prometu sa dugogodišnjim iskustvom.

Evropa i Amerika upozoravaju: 25 odsto ekonomije BiH u sivoj zoni

BRISEL, BANJALUKA - Jedna četvrtina ekonomije u BiH nalazi se u sivoj zoni, koja onda dovodi do manjih prihoda za državu i smanjenja radničkih prava, navedeno je u nedavno objavljenom Izvještaju o ekonomskom napretku BiH.

Keš najveći saveznik sive ekonomije

BANJALUKA - Smanjenje gotovinskih plaćanja potrošača u Bosni i Hercegovini za samo 10 odsto moglo bi dovesti, kroz smanjenje nivoa sive ekonomije, do povećanja državnih prihoda za 113 miliona KM, navodi Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine u kompaniji "MasterCard".

Siva ekonomija pojede sedam milijardi KM

BANJALUKA - Siva ekonomija u BiH veća je od sedam milijardi maraka, ili četvrtine bruto domaćeg proizvoda, pokazuju podaci Centara civilnih inicijativa BiH o stanju bh. ekonomije nakon početka sprovođenja Reformske agende.

Bugarska prva po sivoj ekonomiji u EU

SOFIJA - Siva ekonomija u Bugarskoj u prošloj godini iznosila je 29,6 odsto BDP-a, što je svrstava na prvo mjesto u EU.Prema istraživanju Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/, u kome je analizirano 158 držav svijeta, nakon Bugarske slijedi Turska sa nivoom sive ekonomije od 27,2 odsto BDP-a, te Rumunija sa 26,3 odsto.

Kampanja Poreske uprave: Svaki fiskalni račun jača i razvija RS

BANJALUKA - Poreska uprava Republike Srpske ponovo sprovodi kampanju "Korak preduzmi, račun uzmi", koja ima za cilj podizanje svijesti građana o značaju uzimanja fiskalnog računa, jer se upravo uzimanjem računa daje doprinos u borbi protiv sive ekonomije i povećava ekonomska snaga RS.

Najčitanije