Sjećanje

U Trebinju služen pomen komandantu koji je išao ispred svih

TREBINJE- U Trebinju je, ispred spomenika trebinjskog Vojvode Nedeljka Vidakovića, služen pomen ovom komandantu “Bobanske čete” i njegovim saborcima stradalim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Kako klasifikovati i efikasno sačuvati sjećanja

Utvrđeno je da posjedujemo nekoliko memorijskih domena, koji su zaduženi za skladištenje različitih vrsta informacija.

"Kuća umjetnosti Arsen" u pomen na Arsena Dedića

Obnovljena zgrada bivšeg kina "Odeon" na šibenskoj rivi ubuduće će se zvati "Kuća umjetnosti Arsen", u pomen na velikog kantautora Arsena Dedića.

Borenović: Jasenovačke žrtve ne smiju biti zaboravljene

DONJA GRADINA - Predsjednik PDP-a Branislav Borenović izjavio je danas da žrtve užasnog pokolja u Jasenovcu ne smiju biti zaboravljene.

Višković: Izgradnjom memorijalnog kompleksa spasiti žrtve od zaborava

KOZARSKA DUBICA - Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će institucije Srpske izgradnjom memorijalnog kompleksa u Donjoj Gradini i kroz druge aktivnosti učiniti sve da žrtve ustaškog zločina u Jasenovcu i Donjoj Gradini budu spašene od zaborava.

U Jasenovcu obilježen Dan sjećanja na žrtve Holokausta

JASENOVAC - Jevrejska vjerska zajednica (ŽVZ) "Bet Israel" danas je odala počast žrtvama holokausta u Jasenovcu povodom Dana sjećanja, a počast su odali i predstavnici drugih vjerskih organizacija u Hrvatskoj uz poruke jedinstva, jednakosti i prihvatanja drugih.

"Noćni vukovi" odali počast žrtvama NATO agresije

Povodom dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja, ruski bajkeri "Noćni vukovi", na čelu sa svojim liderom Aleksandrom Zaldastanovim Hirurgom, odali su danas ispred Ambasade Srbije u Moskvi počast žrtvama NATO agresije.

Većina ljudi ima lažna prva sjećanja

Svima su uspomene dragocjen dio života. Naučna istraživanja su pokazala da su mnogima od nas prva sjećanja zapravo lažna!

Kada počinjemo da pamtimo događaje iz života?

Naučnici su oduvijek smatrali da sjećanja o djetinjstvu počinju sa tri i po godine života. Sada, međutim, kalifornijski naučnici sa Univerziteta Dejvis, tvrde da se sjećamo i onoga što se desilo kada smo imali dvije godine.

Sjećanje jednog puža presadili u drugog

Rezultati nove studije upućuju na to da se barem jedan dio pamćenja pohranjuje u genetskom kodu i može se prenijeti u nečiji drugi genetski kod.

Najčitanije