Sjetva

Proljećna sjetva u Kostajnici obuhvatiće 700 hektara

Očekivane sjetvene površine u proljećnoj sjetvi u opštini Kostajnica iznose oko 700 hektara od ukupno 4.259 hektara kvalitetnog obradivog zemljišta, rekao je Srni Miroslav Stijak iz opštinskog Odjeljenja za privredu, finansije i društvene djelatnosti.

Povoljni uslovi za pripremne radove za proljećnu sjetvu

Padavine iz prethodnog perioda omogućile su povoljne uslove za pripremne radove za proljećnu sjetvu, ali mraz u nižim predjelima može da pričini štetu na breskvi, kajsiji i ranim sortama šljive, navedeno je u agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Duplo skuplja sjetva za poljoprivrednike u BiH

BIJELJINA, SARAJEVO - Ovogodišnja sjetva bi poljoprivrednike u Bosni i Hercegovini mogla koštati duplo više nego prošle godine zbog drastičnog poskupljenja repromaterijala i goriva, koji su ključni u proizvodnji.

Povoljna vlažnost zemljišta za ranu proljećnu sjetvu

BIJELJINA - Povremene prošlosedmične padavine održavaju povoljnu vlažnost zemljišta, što će biti značajno za pripremu i ranu proljećnu sjetvu, kao i za početak vegetacije, ocijenjeno je u Agrometeorološkom biltenu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Do 10. marta regresirano dizel gorivo poljoprivrednicima

BANJALUKA - Vlada Republike Srpske i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske učiniće sve da što prije, a najkasnije do 10. marta, počne podjela regresiranog dizela goriva što će znatno pomoći proljećnu sjetva.

Dodik: U naredna dva dana 10 miliona KM podsticaja za sjetvu

BANJALUKA - Srpski član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je poljoprivrednicima u Republici Srpskoj isplaćeno 7,7 miliona KM za podsticaje za 2021. godinu, čime je završena isplata svih podsticaja za prošlu godinu.

Đubrivo skraćuje brazdu i umanjuje prinos pšenice

BANJALUKA - Poljoprivredni proizvođači kažu da će biti prinuđeni da ove godine u proljećnoj sjetvi smanje brazde zbog previsoke cijene mineralnog đubriva u Srpskoj, ali i da neće moći ni da urade prihranu pšenice, što će se na kraju odraziti na sam prinos ove poljoprivredne kulture.

Nestašica sjemena i visoka cijena očekuju se u proljetnoj sjetvi

BANJALUKA, SARAJEVO - Može se očekivati da ćemo u vrijeme proljećne sjetve imati manjak, ali i visoku cijenu sjemena, kao i nestašicu svih ostalih inputa za sjetvu, saglasni su poljoprivrednici iz Srpske.

Na jesenju sjetvu uticale cijene sjemena i đubriva

KOSTAJNICA - U jesenjoj sjetvi na području opštine Kostajnica ove godine zasijano je ukupno 112 hektara, rekao je Srni Miroslav Stijak iz opštinske poljoprivredne službe.

Jesenja sjetva u Srpskoj: Duža brazda, ali manji prinosi

BANJALUKA - Iako će u ovogodišnjoj jesenjoj sjetvi u Srpskoj biti zasijano više površina ratarskim kulturama, poljoprivrednici strahuju da će zbog visokih cijena vještačkog đubriva izostati njihova primjena, pa će, kako kažu, sve to uticati na manje prinose.

Povoljne vremenske uslove ratari koriste za berbu kukuruza i sjetvu žita

U Lijevče polju ratari koriste povoljne vremenske prilike da oberu kukuruz i zasiju strna žita.

Sve spremno za sjetvu ozimih usjeva

Čim mašine budu mogle ući u njive, poljoprivrednici u Srpskoj počeće sjetvu ozimih usjeva na planiranih 67.500 hektara, od čega će pšenica zauzimati 43.000 hektara.

Potrebne veće padavine za kvalitetnu pripremu sjetve

BIJELJINA - Agrometeorolozi ističu da su neophodne veće količine padavina kako bi se kvalitetno obavila priprema parcela za predstojeću jesenju sjetvu.

U jesenjoj sjetvi u Semberiji pod strnim žitima 17.530 hektara

BIJELJINA - U jesenjoj sjetvi u Semberiji strnim žitima biće zasijano 17.530 hektara oranica i, s obzirom na dobre ovogodišnje rezultate roda pšenice, očekuje se veća zainteresovanost poljoprivrednika za sjetvu te žitarice, navodi se u izvještaju bijeljinskog Odjeljenja za poljoprivredu koji će biti pred odbornicima 14. septembra.

Skupoća uvod u neizvjesnu jesen

BIJELJINA, SARAJEVO - Iako je ostalo nešto manje od mjesec dana do jesenje sjetve u BiH, ratari ističu da će ove godine jesenje brazde sigurno biti dosta manje nego ranijih godina, jer, kako kažu, cijene repromaterijala idu u nebo, tako da će ove godine jesenja sjetva biti skuplja i do 40 odsto.

Najčitanije