Slijepi

Međunarodni stručni tim SZO u Kini u prvoj sedmici januara

CIRIH - Međunarodni tim otići će u prvoj sedmici januara u Kinu radi istrage o porijeklu pandemije virusa korona, izjavili su danas zvaničnici Svjetske zdravstvene organizacije /SZO/.

I "vampiri" znaju za distancu kad se razbole

Kad ih pogodi neka bolest, divlji vampirski slijepi miševi dobrovoljno se izoluju ili ih na to prisili njihova kolonija, čime se usporava brzina širenja bolesti, pokazala je nova terenska studija.

Mračna tajna "nakaza prirode" koje ne dobijaju rak i prkose starenju

Golo slijepo kuče, malo poznata vrsta sisara, postala je interesantna za naučnike zbog moćnih osobina koje posjeduju. Ne dobijaju rak, prkose uobičajenom procesu starenja, prežive 20 minuta bez kiseonika i tolerišu iznenađujuće visok nivo bola. Ali ispostavilo se da ove "nakaze prirode" kriju mračnu tajnu - kidnapuju mladunčad i pretvaraju ih u robove.

Svjetski dan bijelog štapa: Slijepi bili u izolaciji i prije pandemije

BANJALUKA - Slijepe i slabovide osobe u BiH mnogo više od drugih osoba osjetile su težinu izolacije i smanjenih kontakata zbog pandemije virusa korona, dok neke od njih kažu da su, nažalost, ove osobe izolovane i kada na snazi nije pandemija.

Naučnici tvrde da su slijepi miševi imuni na virus korona

Izdvajanjem genoma slijepog miša naučnici su došli da zaključka da ova životinja ima jedinstven imunološki sistem i da je otporna na virus korona, izjavila je profesorka Univerziteta u Dablinu Ema Tiling.

Službena web stranica Opštine Ilidža prilagođena slijepim osobama

Opština Ilidža prilagodila je službenu web stranicu slijepim i slabovidnim osobama, kao i osobama s invaliditetom.

Lovci na viruse u kineskim pećinama sprečavaju nove pandemije

Grupa naučnika istražuje pećine u jugozapadnoj kineskoj provinciji Junan, kako bi među populacijom slijepih miševa pronašli nove viruse, posebno one iz porodice korone i spriječili nove velike pandemije.

Pronađeni novi dokazi da virus potiče od slijepih miševa

PEKING - Kineski naučnici tvrde da su pronašli nove dokaze da novi koronavirus, koji se nedavno pojavio u Kini, potiče od slijepih miševa.

Slijepi putnik iz Afrike: Tijelo djeteta pronađeno u trupu aviona

Tijelo djeteta od desetak godina nađeno je jutros u prostoru stajnog trapa u trupu aviona "Er Fransa" koji je doletio iz Afrike, saznaje agencija AFP.

Lakše studiranje uz moderne tehnologije

BANJALUKA, SARAJEVO - Biti slijepa ili slabovida osoba na fakultetu u BiH nekada je bilo veoma teško, ali zahvaljujući modernim tehnologijama njihov položaj se značajno poboljšao, mada, kako kažu, uvijek ima prostora za napredak.

Najčitanije