Slovenija

Kako živi prosječan Slovenac 27 godina od izlaska iz SFRJ?

​Stanovništvo Slovenije je ostarilo, ali im je životni vijek za osam godina duži, dok za kilogram hljeba rade trećinu vremena manje nego prije 27 godina, kada je ova zemlja 25. juna 1991. godine objavila Deklaraciju o nezavisnosti, odnosno o otcjepljenju od bivše SFRJ.

Preko interneta do vize za Sloveniju

SARAJEVO - Državljani Bosne i Hercegovine koji žele raditi u Sloveniji radnu vizu mogu dobiti preko interneta.

Šarec: Ne zovem Plenkovića u posjetu dok Hrvatska ne promijeni stav

LJUBLJANA - Slovenački premijer Marjan Šarec izjavio je da cijeni premijera Hrvatske Andreja Plenkovića kao osobu, da razgovara sa njim normalno na sastancima Evropskog savjeta, ali da ga iz principa ne zove u posjetu Sloveniji, dok Hrvatska ne promijeni stav o arbitraži.

U Sloveniju otišlo 13.200 radnika iz BiH

​SARAJEVO - Podaci Agencije za rad i zapošljava-nje BiH pokazuju da je u deset mjeseci 2018. građanima BiH izdato 13.198 radnih dozvola.

Pahor: Arbitražna odluka biće sprovedena

LJUBLJANA - Slovenački predsjednik Borut Pahor izjavio je da se zalaže za smirivanje napetosti i stalni dijalog sa Hrvatskom, ali da vjeruje da će doći do sprovođenja arbitražne odluke o granici između dvije države.

U Sloveniji radi oko 42.600 državljana BiH

Skoro deset odsto od svih zaposlenih u Sloveniji su stranci, a njihov broj je porastao za 19,5 odsto za godinu dana, na 87.700, što je za dva odsto više nego u septembru.

Instruktori iz Slovenije u Banjaluci i Doboju organizuju polaganje ispita

BANJALUKA - Kako bi što prije došle do radnika, pojedine kompanije iz Slovenije koje se bave transportom šalju instruktore u BiH, gdje organizuju instant obuku i polaganje vozačkih ispita za upravljanje kamionom ili autobusom.

Slovenački ministar Vašingtonu: Ako ruski i kineski interesi preovladaju, gubimo region

LJUBLJANA - Ministar spoljnih poslova Slovenije Miro Cerar pozvao je SAD da povećaju svoje prisustvo u Evropi, jer će u suprotnom veliki broj zemalja Balkana i Istočne Evrope politički i ekonomski okrenuti Pekingu i Moskvi.

"Južni vetar" u bioskopima širom Hrvatske i Slovenije

BEOGRAD - Najgledaniji srpski blokbaster koji je do sada pogledalo više od 650.000 gledalaca, počeće 13. decembra sa prikazivanjem širom Hrvatske, a od 27. decembra film će se naći i u dvoranama u Sloveniji, najavali su danas distributeri.

Zemljotres u Sloveniji, osjetio se u Rijeci i u Opatiji

LJUBLJANA - Umjereno jak potres dogodio se danas u Sloveniji, koji se osjetio u Rijeci i u Opatiji.

Najčitanije