Smilje

Smilje ne miriše na zaradu kao ranije

BANJALUKA, TREBINJE - Zbog nagle ekspanzije i prebukirane proizvodnje smilja i njegovog ulja, plantažnih zasada, smanjenog izvoza i potražnje ove godine stvorene su zalihe ulja od smilja na našem području, te ova proizvodnja trenutno nema tako veliku perspektivu kao prije pet godina.

Teško odustaju od uzgoja ljekovite biljke: Zbog smilja nekad ravnali i brda

TREBINJE - Kriza s proizvodnjom i preradom smilja koja se prošle godine pojavila u Hercegovini i dalje se nastavlja, iako su se smiljari nadali da će ovogodišnja sezona donijeti barem zagarantovan otkup, makar sa dosta nižim cijenama od početnih.

Ljekovita biljka koja nikad ne vene

Smilje – jedinstvena biljka Hercegovine, zlatno žute boje koja preživljava u gotovo nemogućim uslovima, na par zrnaca zemlje, sa svega nekoliko kapi kiše. Njegov opstanak je čudesan, a upravo je takvo i njegovo djelovanje na kožu.

Zaustavite starenje uz masažni trik sa smiljem

Biološki sat možda ne možemo zaustaviti, ali možemo ga značajno usporiti zdravim navikama i kvalitetnom prirodnom njegom. Dvadesete odzvanjaju pulsom mladosti i životnim žarom, a svoj trag duboko upisuju u kožu u obliku prvih bora!

Mali proivođači i loše vrijeme oborili cijene smilja

TREBINJE - Nakon ljetošnje krize s otkupom smilja u istočnoj Hercegovini, mnogi proizvođači su zbog niske cijene od 1,30 KM sve što su proizveli dali na preradu, iako veliki proizvođači nisu uspjeli prodati ni polovinu proizvedenog.

Litar ljekovitog ulja od smilja košta preko 1.000 maraka

Zbog efikasnosti liječenja uljem od smilja, kao i njegove paprene cijene, mnogi građani u BiH se odlučuju za uzgajanje ove mediteranske ljekovite biljke i proizvodnju ulja.

Niske cijene smilja mirišu na proteste

TREBINJE - Ovogodišnje otkupne cijene ljekovite biljke smilje, čiji je plantažni uzgoj u Hercegovini u posljednje dvije godine zbog dobrih cijena doživio pravu ekspanziju, ove će sezone, prema preliminarnim najavama, biti izuzetno niske, oko marku i po po kilogramu, što je duplo manje od prošlogodišnjeg prosjeka, pa se mnogim uzgajivačima neće isplatiti ni uloženi trud i kapital.

Najčitanije