Smokva

Smokva - biblijski cvijet kao moderna superhrana

Smokva, iako tehnički spada u kategoriju cvijeća, jedna je od najstarijih kultivisanih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Stručnjaci kažu kako su smokve izokrenuti cvjetovi i da njeni cvjetovi cvjetaju unutar kruškolike kapsule, koja kasnije dozrijeva u voće koje konzumiramo.

Smokva štiti od stresa i snižava holesterol

Smokva spada u najzdravije namirnice, daje energiju, snižava holesterol i štiti od stresa.

Smokva, cvijeće stvoreno od ose

Iako smokvu nazivaju caricom mediteranskog voća, ona tehnički spada u kategoriju cvijeća, a način njenog stvaranja je istovremeno fascinantan.

Tijelo pronađeno zahvaljujući sjemenu smokve

Tijelo pokojnog Ahmeta Herguna otkriveno je uz pomoć sjemena smokve. Hergun je ubijen tokom sukoba između grčkih i turskih Kiprana 1974. godine, ali njegovo tijelo ostalo je neotkriveno decenijama.

Slatko od smokava

Iskoristite sezonu, pa na potpuno zanimljiv način napravite slatko od smokava.

Smokva liječi anemiju, čir, ali i dušu

Biblijska voćka smokva, osim što je ukusna i hranjiva, posjeduje i različita ljekovita svojstva. Sadrži pravu riznicu korisnih sastojaka, koji se ciljano aktiviraju zavisno od vrste tegoba

Smokve: Melem i za psihu i za tijelo

Iako su sušene smokve dostupne tokom cijele godine, ne postoji tako jedinstven ukus kao što su svježe. Slatke i mesnate, svježe smokve vam tokom avgusta i septembra mogu zamijeniti grickalice.

Portret namirnice: Smokva

Smokva (Lat. Ficus carica) jedna je od najpoznatijih namirnica. Poznata je od davnina, a zbog ljekovitog svojstva pripisivane su joj i mitske osobine.

Najčitanije