Soj

"Rano je za opuštanje, biće još slova grčkog alfabeta"

BEOGRAD - Pitanje kada će kraj pandemije je pitanje od milion dolara, kaže dr Fabio Skano, poručuje da nije vrijeme za opuštanje, a da države treba da imaju svijest o tome da je trenutno sredina pandemije.

Šekler: Stelt omikron teško razlikovati od delte, omikron nije mutant

BEOGRAD - Uprkos velikom broju pacijenata u bolnicama, pokazalo se da omikron soj virusa korona nije mutant koji će nas sve pobiti, izjavio je danas virusolog i mikrobiolog Milanko Šekler i dodao da novu podvrstu omikrona, stelt omikron nije teško dijagnostikovati, ali da ju je teško razlikovati od delta soja.

U Hrvatskoj potvrđen slučaj zaraze podvrstom omikrona, da li je razlog za paniku

ZAGREB - Podvarijanta omikron virusa BA.2 otkrivena je u Hrvatskoj, potvrđeno je danas iz Hrvatskog zavoda za javno zdravlje.

Potvrđen slučaj podvrste omikrona BA.2 u Sloveniji

LJUBLJANA - Slovenija je danas potvrdila prvi slučaj podvrste omikron soja BA.2, saopštila je šef nacionalne laboratorije Tjaša Žohar Cretnik.

"Brzo će se maltene svi zaraziti i vakcinisani će bolje proći"

Mnogo više zaraza, a manje teških slučajeva. Stručnjaci se nadaju da soj omikron znači početak kraja pandemije. Drugi su još oprezni, ali se svi slažu: vrlo brzo će se maltene svi zaraziti, i vakcinisani će bolje proći.

Tedros: Uslovi su idealni da se pojavi još sojeva

ŽENEVA - Šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Gebrejesus izjavio je danas da bi bilo opasno pomisliti da je izuzetno zarazni omikron soj posljednji soj koji će se pojaviti u svijetu i da je to konačnica pandemije i ocijenio da su trenutni uslovi "idealni" da se pojavi još sojeva.

Omikron potpuno promijenio pandemiju, da li će je i dokrajčiti?

Svijet se pribojavao najgoreg kada se krajem novembra pojavila zabrinjavajuća nova varijanta virusa korona koja je zahvatila Južnu Afriku dosad neviđenim tempom. Ali, dva mjeseca kasnije soj omikron je postao dominantan u većem dijelu svijeta, a priča se za neke promijenila.

SZO: Rizik od omikrona ostaje vrlo visok

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) izdala je danas saopštenje o omikronu u kojem je navela da rizik povezan s ovim sojem i dalje ostaje "veoma visok"

Sjeverom Evrope se širi i podvarijanta omikron soja virusa korona

BEČ - Na sjeveru Evrope već se brzo širi podvarijanta omikron soja virusa korona, koja je utvrđena i u Austriji.

Šekler: Omikron je verovatno i kraj korone

BEOGRAD - Virusolog Milanko Šekler izjavio je da postoje velike šansa da je pojava omikrona zapravo kraj pandemije.

U Njemačkoj dominira omikron soj

BERLIN - Omikron je postao dominantan soj virusa korona u Njemačkoj, gdje čini 73,3 odsto slučajeva širom zemlje, saopštio je Institut za zarazne bolesti "Robert Koh".

SZO o novom soju otkrivenom u Francuskoj: Pažljivo pratimo

ŽENEVA - Ekspert Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) Abdi Mahamud izjavio je danas da SZO od novembra pažljivo prati novi soj virusa korona B.1.640.2, koji su registrovali naučnici u Francuskoj.

Šeranić: Vjerovatno se omikron soj nalazi u Srpskoj

BANJALUKA - Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić izjavio je danas da je vjerovatno da se omikron soj virusa korona već nalazi u Srpskoj i da se širi.

Lončar: Omikron soj je u Srbiji, iako nije zvanično otkriven

Omikron soj je u Srbiji, iako još nije zvanično otkriven, ali već ima dosta pacijenata koji imaju takvu kliničku sliku, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

SZO: Omikron se širi brže od delte, pogađa vakcinisane

​ŽENEVA - Soj omikron virusa korona širi se brže od delta varijante i izaziva infekcije kod ljudi koji su već vakcinisani ili su se oporavili od bolesti kovida, rekao je danas šef Svjetske zdravstvene organizacije (SZO).

Najčitanije