Sonda

Mjesec se ohladio kasnije nego što se vjerovalo

Mjesec se ohladio kasnije nego što se do sada vjerovalo, sugeriše materijal koji su sa ovog prirodnog satelita prikupile kineske sonde.

Kineska svemirska sonda uspješno sletjela na Mjesec

Kineska istraživačka sonda Čang'e-5 uspješno je aterirala na površinu Mjeseca gdje će, tokom svoje istorijske misije, prikupljati uzorke Mjesečevog tla.

NASA kantaktirala sa sondom "Vojadžer 2" koja putuje svemirom 43 godine

Inženjeri Američke svemirske agencije Nasa uspjeli su da uspostave kontakt sa svemirskom sondom "Vojadžer 2" koja putuje svemirom od 1977. godine poslije popravke i nadogradnje dvije radio-antene.

Bolnici u Trebinju donirana ultrazvučna sonda

TREBINJE - Grupa Trebinjaca koji žive i rade u Čikagu i njihovih prijatelja iz cijele Bosne i Hercegovine donirala je Odjeljenju za urologiju Bolnice Trebinje ultrazvučnu sondu, vrijednu oko 6.500 maraka.

Kina šalje sondu na tamnu stranu Mjeseca

Kina priprema revolucionarnu misiju spuštanja svemirske sonde na uglavnom neistraženu dalju stranu Mjeseca, pokazujući tako sve veću ambiciju kao svemirska sila u nadmetanju s Rusijom, SAD i EU.

Na Mars slijeće sonda InSight

Večeras bi na Mars trebala sletjeti sonda InSight, javlja BBC.

Parker prišao najbliže Suncu

Solarna sonda Parker, američke svemirske agencije NASA, nalazi se bliže Suncu od bilo kog svemirskog broda do sad.

Novo istraživanje: Na Jupiteru ima života?

Nova saznanja koja su stečena pomoću sonde Juno, koja orbitira oko Jupitera, navode na zaključak da bi na ovoj planeti moglo da bude vode i da je još kao mlada planeta imala problem u razvitku. Ni to nije sve, njegovo magnetno polje ima dva južna pola. Još niz drugih otkrića baca sasvim novo svjetlo na planetu udaljenu od Sunca gotovo 800 miliona kilometara.

Japanske sonde došle do asteroida

Japanska svemirska letjelica poslala je dva mala robota na asteroid u okviru istraživanja koje bi moglo da pomogne u znanju o poreklu Sunčevog sistema.

Sonda ka Alfa Kentauri kreće 2069, tehnologiju još nemaju

Američka svemirska agencija nedavno je otkrila jedan od svojih najambicioznijih planova do sada - lansiranje letjelice ka zvjezdanom sistemu Alfa Kentauri 2069. godine.

Najčitanije