Srbi

Vulin: Srbi nisu došli u Hrvatsku, oni su u njoj rođeni

BEOGRAD - Srbi koje je Hrvatska protjerala i pobila nisu došli ni u čemu pa ni u tenku jer su vjekovima živjeli u Hrvatskoj, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin komentarišući izjavu izjavu bivšeg generala hrvatske vojske Željka Glasnovića "da je Beograd devedesetih pokušao okupaciju Hrvatske" i srpkom ministru poručio "krenuli ste tenkom, vratili se kući limenkom".

Izvještaj Komisije: Tijela Srba bačena u ""kontejner u krugu bolnice u Gnjilanu"

PRIŠTINA - Jedan broj Srba kidnapovanih na području Kosovskog Pomoravlja strijeljan je poslije mučenja i njihovi posmrtni ostaci su odbačeni u selu Podgrađe u opštini Gnjilane, a potom avgusta 1999. godine u masovnu grobnicu zvanu "kontejner u krugu bolnice u Gnjilanu", navedeno je u izvještaju Komisije za nestala i kidnapovana lica Vlade Srbije.

Izbjegli Srbi: Rane od "Oluje" nisu, niti će ikada zarasti

KRUŠEDOL - Srbi koji su izbjegli iz Hrvatske tokom akcije "Oluja" na današnji dan 1995. godine kažu da rane prognanih i raseljenih nisu, niti će ikada zarasti i da je obilježavanje tog tragičnog događaja u novijoj srpskoj istoriji važno kako bi se sačuvalo sjećanje na srpske žrtve.

Milošević na komemoraciji u Donjem Lapcu: Nema mjesta za srpske žrtve

DONJI LAPAC - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Boris Milošević rekao je danas na komemoraciji žrtvama hrvatske akcije "Oluja" u Donjem Lapcu da u državnom i službenom narativu Hrvatske nema mjesta za srpske žrtve stradale u toj akciji.

Veritas: Međunarodna zajednica ćuti kao i prije 24 godine

BEOGRAD - Međunarodna zajednica ćuti o tome što su Srbi u Hrvatskoj sve minorniji, obespravljeniji i napadaniji kao što je ćutala i prije 24 godine, kada je u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" protjerano više od 250.000 Srba, dok ih se više od 1.800 vodi kao poginulo i nestalo, saopšteno je iz Dokumentaciono-informacionog centra "Veritas".

Zašto Bakir Izetbegović nikad nije osudio genocid nad Srbima?

BEOGRAD - Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosmetu osudilo je izjavu lidera SDA Bakira Izetbegovića da je na "Kosovu i u BiH ista strana počinila zločine, genocid i dovela do intervencije NATO-a, koja je zaustavila užasno nasilje nad nesrbima" i upitali ga o kom on to genocidu govori i zašto nikada nije osudio genocid nad Srbima.

Hrvatski desničar se obrušio na Srbe: "Duboko zagazili" u hrvatsku kulturu

ZAGREB - Hrvatski desničar, poznati pisac i nekada funkcioner HDZ-a Hrvoje Hitrec obrušio se na Samostalnu srpsku demokratsku stranku (SDSS), tvrdeći da je privilegovana, kao i Srbi, i da njena članska karta "otvara sva vrata" u Hrvatskoj.

Rajilić: Institucije BiH da spriječe Hrvate da slave etničko čišćenje Srba

BANJALUKA - Inicijativom HDZ-a BiH za obilježavanje 24 godine od navodnog oslobođenja Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara, Hrvati slave etničko čišćenje Srba, a zajedničke institucije na nivou BiH bi trebalo da pronađu način da spriječe takve aktivnosti, ocijenila je za Srnu predsjednik Udruženja žena žrtava rata Republike Srpske Božica Živković Rajilić.

Vukčević: U Albaniji najmanje 11 grobnica sa telima otetih Srba

BEOGRAD - Nekadašnji specijalni tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio je da su istraga o zločinima terorističke OVK, a posebno procesno validni dokazi, ukazivali da lanac ratnih zločina i trgovine organima na Kosovu i Metohiji ima veze sa Albanijom, a da su ključni igrači u tome bili Hašim Tači i Ramuš Haradinaj.

Srpski povratnici u FBiH žive bez struje, vode, puteva i zaposlenja

BANJALUKA - Niti nas ko od federalnih vlasti posjećuje niti pita kako nam je. A problema, naravno, ima. Do sela se vozimo makadamskim putem, a u posljednje vrijeme nam je i vodosnabdijevanje slabo, odnosno pritisak vode je oslabio. Ispričali su to za "Nezavisne" srpski povratnici u selo Vitovlje, kod Travnika, na Vlašiću, a sudeći po stavovima iz udruženja povratničke populacije, ovakvi primjeri nisu usamljeni na području Federacije BiH.

Najčitanije