Srce

Predstavljeno 3D srce, za deset godina možda ćemo štampati organe

Naučnici u Izraelu predstavili su trodimenzionalno štampano srce s ljudskim tkivom i krvnim sudovima, nazvavši to prvim i "velikim medicinskim preokretom" koje doprinosi mogućnostima za transplantacije.

Mrzite šefa? Čuvajte se infarkta

Skriveni faktori utiču na kadriovaskularno zdravlje.

Zašto hladnoća ne prija srcu?

Infarkt srca češći je zimi nego tokom ljetnjih mjeseci, a u koronarnim jedinicama ovih dana povećan je broj pacijenata.

Toplota napada srce i bubrege

LONDON - Klimatske promjene povećavaju rizik obolijevanja od bolesti srca i bubrega, toplotnog udara i drugih bolesti u vezi sa toplotom, upozoravaju naučnici.

Ispovijest Tamare kojoj je presađeno srce djevojčice preminule od ekstazija: U meni jača divno srce

ARANĐELOVAC - Djevojčica Sofija S. (15) iz Aranđelovca preminula je nakon što je uzela ekstazi na jednoj kućnoj žurci, ali je njeno srce nastavilo da živi - u drugim grudima. Tamara Dobričić, majka troje djece, na transplantaciju je čekala od 2002. godine.

Metoda koja može da predvidi srčani udar

Naučnici sa Oksforda ističu da se novom metodom analize snimaka napravljenih kompjuterizovanom tomografijom /CT/ može utvrditi kojim pacijentima prijeti srčani udar, i to godinama ranije nego što se dogodi.

Loš brak ugrožava srce

Stres na poslu, finansijski problemi, neriješeno stambeno pitanje, svakodnevne poteškoće - sve su to okidači za srčani udar.

Tri pravila za zdravo srce

Čak 80 odsto uzroka svih smrtnih slučajeva otpada na kardiovaskularne bolesti pa je zaista važno raditi na prevenciji ovakvih i sličnih oboljenja.

U RS od kardiovaskularnih bolesti godišnje umre oko 7.000 ljudi

BANJALUKA - U Republici Srpskoj godišnje umre oko sedam hiljada ljudi od kardiovaskularnih bolesti zbog čega je neophodno podići svijest građana o značaju zdravih životnih navika, rekao je nacionalni koordinator za prevenciju kardiovaskularnih bolesti u Srpskoj Duško Vulić.

Ispovijest Adnana Fazlagića: Sa novim srcem uživa u svakom danu

BANJALUKA, SARAJEVO - Prije devet godina imao sam težak infarkt, nakon kojeg je došlo do jakog srčanog opuštanja, srce je radilo onoliko koliko je trebalo da organizam živi maksimalno pet godina, počinje svoju priču Adnan Fazlagić (47) iz Sarajeva, kojem je 2014. godine transplantirano srce.

Najčitanije