Srpska pravoslavna crkva

SPC uputila apel Erdoanu da Aja Sofija ostane muzej

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva /SPC/ apelovala je na predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana da odustane od namjere da Aja Sofiju pretvori u džamiju. "Za to još nije dockan. Takav postupak bi njemu služio na čast, a bio bi uteha i satisfakcija vaseljenskom patrijarhu Vartolomeju, njegovoj crkvi i romejskoj zajednici u Turskoj u njihovoj tuzi i bolu zbog ovakve odluke, ali bi doneo savremenoj Turskoj i odobravanje, poverenje i čestitke ukupne kulturne javnosti širom zemaljskog šara", navodi se u saopštenju NJegove svetosti patrijarha srpskog Irineja.

Dodik: Neprihvatljivo na dogovor ići novim dogovorom

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Sarajevu da je potrebno ispoštovati postojeći dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH, a time i Savjeta ministara i da je "neprihvatljivo da se na dogovor ide novim dogovorom".

"Imovina SPC u Crnoj Gori da pripadne Rusiji"

PODGORICA - Potpredsjednik ruske Dume i predsjednik Ruskog opštenarodnog pokreta Sergej Baburin zatražio je da imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pripadne Rusiji jer su, kako tvrdi, sakralni objekti u srednjem vijeku građeni većinom ruskim novcem.

Izopšteni predlagači i oni koji su usvojili sporni Zakon

PODGORICA - Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori pozvao je vjernike da se sabiraju u hramovima na molitvama, a policijske snage i njihove starješine "da ne primjenjuju silu". Takođe, izopšteni su predlagači spornog Zakona kao i oni koji su ga usvojili.

Patrijarh Irinej: Odmah prestati sa brutalnim terorom nad SPC i vernicima

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je pozvao vlasti Crne Gore, a posebno policiju, "da odmah prestanu sa brutalnim terorom nad Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), njenim sveštenstvom i vernim narodom".

Bećković: Narod će odbraniti crkvu ili nestati

BEOGRAD - Akademik Matija Bećković izjavio je da iz poznatih razloga neće prisustvovati sutrašnjem Velikom crkvenom narodnom saboru Mitropolije crnogorsko-primorske u Nikšiću, ali da vjeruje da neće biti odsutnih jer će narod ili odbraniti svoju crkvu ili nestati.

Tramp čestitao 800 godina autokefalnosti SPC

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp čestitao je jubilej 800 godina autokefalnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Đukanović: SPC pokušava da čuva infrastrukturu 'velike Srbije'

NIKŠIĆ - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da pokušava da čuva infastrukturu velike Srbije i da ometa evropski put Crne Gore, te najavio obnovu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

SPC ne priznaje "pravoslavnu crkvu Ukrajine"

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne priznaje "pravoslavnu crkvu Ukrajine", ni takozvani kijevski "sabor ujedinjenja", čije odluke smatra nekanonskim i neobavezujućim, kao ni raskolničku jerarhiju i sveštenstvo, objavljeno je danas na sajtu SPC.

Irinej: Podržavam promenu imena SPC, ne selim se na Kosovo

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej poručio je da podržava ideju da se zvaničnom imenu Srpska pravoslavna crkva pridoda odrednica Pećka patrijaršija, međutim, on se, kako kaže, neće preseliti na Kosovo.

Najčitanije