Srpska pravoslavna crkva

Dodik: Neprihvatljivo na dogovor ići novim dogovorom

SARAJEVO - Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je u Sarajevu da je potrebno ispoštovati postojeći dogovor o formiranju vlasti na nivou BiH, a time i Savjeta ministara i da je "neprihvatljivo da se na dogovor ide novim dogovorom".

"Imovina SPC u Crnoj Gori da pripadne Rusiji"

PODGORICA - Potpredsjednik ruske Dume i predsjednik Ruskog opštenarodnog pokreta Sergej Baburin zatražio je da imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori pripadne Rusiji jer su, kako tvrdi, sakralni objekti u srednjem vijeku građeni većinom ruskim novcem.

Izopšteni predlagači i oni koji su usvojili sporni Zakon

PODGORICA - Episkopski savjet SPC u Crnoj Gori pozvao je vjernike da se sabiraju u hramovima na molitvama, a policijske snage i njihove starješine "da ne primjenjuju silu". Takođe, izopšteni su predlagači spornog Zakona kao i oni koji su ga usvojili.

Patrijarh Irinej: Odmah prestati sa brutalnim terorom nad SPC i vernicima

BEOGRAD - Njegova svetost patrijarh srpski Irinej danas je pozvao vlasti Crne Gore, a posebno policiju, "da odmah prestanu sa brutalnim terorom nad Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), njenim sveštenstvom i vernim narodom".

Bećković: Narod će odbraniti crkvu ili nestati

BEOGRAD - Akademik Matija Bećković izjavio je da iz poznatih razloga neće prisustvovati sutrašnjem Velikom crkvenom narodnom saboru Mitropolije crnogorsko-primorske u Nikšiću, ali da vjeruje da neće biti odsutnih jer će narod ili odbraniti svoju crkvu ili nestati.

Tramp čestitao 800 godina autokefalnosti SPC

VAŠINGTON - Američki predsjednik Donald Tramp čestitao je jubilej 800 godina autokefalnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Đukanović: SPC pokušava da čuva infrastrukturu 'velike Srbije'

NIKŠIĆ - Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović optužio je Srpsku pravoslavnu crkvu (SPC) da pokušava da čuva infastrukturu velike Srbije i da ometa evropski put Crne Gore, te najavio obnovu Crnogorske pravoslavne crkve (CPC).

SPC ne priznaje "pravoslavnu crkvu Ukrajine"

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva (SPC) ne priznaje "pravoslavnu crkvu Ukrajine", ni takozvani kijevski "sabor ujedinjenja", čije odluke smatra nekanonskim i neobavezujućim, kao ni raskolničku jerarhiju i sveštenstvo, objavljeno je danas na sajtu SPC.

Irinej: Podržavam promenu imena SPC, ne selim se na Kosovo

BEOGRAD - Patrijarh srpski Irinej poručio je da podržava ideju da se zvaničnom imenu Srpska pravoslavna crkva pridoda odrednica Pećka patrijaršija, međutim, on se, kako kaže, neće preseliti na Kosovo.

Patrijarha će ubuduće birati dvije trećine vladika

BEOGRAD - Zvaničan naziv Srpske crkve ubuduće će biti "Srpska pravoslavna crkva - Pećka patrijaršija", a procedura izbora patrijarha biće pojednostavljena i on će se birati tajnim glasanjem, uz obaveznu dvotrećinsku većinu vladika - to su najvažnije novine predviđene prijedlogom novog ustava SPC, pišu "Novosti".

Najčitanije