Srpski jezik

U Sloveniji će djeca u školama moći da uče i srpski jezik

Nakon povezivanja brojnih organizacija Srba u Sloveniji u jednu krovnu, a zatim i dogovora vlada Srbije i Slovenije, srpski jezik će od naredne školske godine biti dostupan u osnovnim školama te alpske zemlje kao dodatna aktivnost. Zbog velikog broja djece koja žele da pohađaju časove srpskog, rok za prijavu je produžen do 1. marta, prenosi RTS.

Nastava na srpskom jeziku i u Velikoj Britaniji

BEOGRAD - Nastava na srpskom jeziku, za djecu srpske dijaspore, biće organizovana i u Velikoj Britaniji od naredne školske godine - 1. septembra.

Radije studiraju kineski nego srpski jezik

ISTOČNO SARAJEVO, BANJALUKA - Dok u RS opada interesovanje za izučavanje maternjeg jezika, sve je više zainteresovanih studenata za izučavanje kineskog jezika, što pokazuje podatak da su ove godine na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu studije kineskog i engleskog jezika i književnosti upisala 33 studenta, a studije srpskog jezika i književnosti svega tri.

Gradonačelnik Vukovara uklonio sporni snimak srpske djece

VUKOVAR - Sa stranica Grada Vukovara u srijedu popodne uklonjen je snimak učenika vukovarske Tehničke škole srpske nacionalnosti koji sjede tokom izvođenja hrvatske himne na jednom sportskom događaju prošle godine.

Policija se oglasila o napadu na mladog Srbina u Vukovaru

"Saznanja iz dosadašnjeg kriminalističkog istraživanja u vezi s fizičkim sukobom koji se dogodio u Vukovaru u srijedu i u kojem je sudjelovalo više maloljetnih osoba od kojih je jedna lakše ozlijeđena upućuju na sumnju da se radi o pripadnicima različitih navijačkih skupina", saopštila je vukovarsko-srijemska policija, komentarišući napad na mladog Srbina koji se dogodio prije nekoliko dana, a za koji su pojedini hrvatski mediji naveli da se dogodio zbog srpskog jezika.

U Vukovaru napadnut učenik zbog srpskog jezika?

VUKOVAR - Samo dva dana nakon što je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava izjavio da djeca koja nastavu uče na srpskom jeziku u tom gradu ne poštuju hrvatsku himnu jer ne ustaju tokom njenog intoniranja, jedno od te djece je napadnuto u srijedu uveče na autobuskoj stanici u tom gradu.

CIA: U Crnoj Gori najviše ljudi govori srpski jezik

PODGORICA - U Crnoj Gori najveći broj stanovnika govori srpskim jezikom, i to 42,9 odsto, zatim slijede crnogorski 37 odsto, albanski pet procenata, te hrvatski dva odsto, podaci su američke Centralne obavještajne agencije CIA.

Vučić najavio otvaranje škole srpskog jezika u Moskvi

MOSKVA - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u Moskvi biti otvorena škola srpskog jezika kako bi deca srpskih državljana koji žive u ruskoj prijestonici mogla da govore na maternjem jeziku.

Sve veća zainteresovanost za srpski jezik u Kini

PEKING - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić primio je danas u Pekingu studente srpskog jezika pekinškog univerziteta za međunarodne odnose.

Hrvatski istoričar: Da li smo izbacujući srbizme zaboravili naš jezik?

ZAGREB - Hrvatski istoričar Ivo Goldštajn pozabavio se problemom srpskog i hrvatskog jezika, tačnije onim riječima koje su "prognane" iz hrvatskog jezika zbog "nakazne logike" samozvanih jezičkih čistunaca.

Najčitanije