Stećci

Iskopom pijeska devastirana nekropola stećaka pod zaštitom države

Franjevački muzej i galerija Gorica danas su na svojoj službenoj Facebook stranici objavili kako se uništava praistorijsko i srednjovjekovno groblje sa stećcima na lokalitetu Mali Han u Lištanima.

U Kreševu otkrivena zaboravljena nekropola sa stećcima

KREŠEVO - Nekropola sa stećcima, za koju se vjerovalo da je potpuno nestala prije više od stotinu godina, otkrivena je u Kreševu, starom kraljevskom gradu u središnjoj Bosni, a stručnjaci tvrde da je pronađeno pravo izgubljeno blago.

Stećci pod zaštitom Uneska postali vidljivi i pristupačni

FOČA - Asocijacija mladih Foča uredila je lokalitet stećaka Mramor-Crkvina u selu Vrbica u fočanskoj mjesnoj zajednici Zavait, koji je na listi svjetske baštine Uneska.

Kod Tuzle pronađeno 39 stećaka

TUZLA - Prva faza projekta sanacije nacionalnog spomenika BiH, istorijsko područje Nekropola sa stećcima u predjelu Stara kuća, zaselak Nikolići u naselju Donje Breške, kod Tuzle, završena je ovih dana i pronađeno je 39 stećaka, koji su zbog neodržavanja bili zapušteni i zarasli, a neki i oštećeni.

Belgijanci očistili prilaz nekropoli stećaka nedaleko od Tjentišta

FOČA - Grupa mladih volontera iz Belgije očistila je i učinila vidljivom i pristupačnom nekropolu stećaka na lokalitetu Ninkovići, nedaleko od Tjentišta, koja je bila zarasla u šumu, korov i šiblje.

Izložene slike stećaka iz BiH

TUZLA - Katolički školski centar "Sveti Franjo" Tuzla danas je bio domaćin izložbe akvarela slikara Zlatka Devića pod nazivom "Kameno blago stare bosanske države".

Najčitanije