Stevo Pendarovski

Pendarovski traži priznanje nepriznate Makedonske pravoslavne crkve

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski zatražio je od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja da iskoristi svoje apelaciono pravo za priznavanje kanonski nepriznate Makedonske pravoslavne crkve.

Dodik: Nije fer što Sjeverna Makedonija nije dobila članstvo u EU

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski razgovarali su o aktuelnoj situaciji u ove dvije zemlje i regionu, te naglasili potrebu jačanja saradnje u svim oblastima.

Sastanak Dodika i Pendarovskog u Skoplju

SKOPLJE - U Skoplju je počeo sastanak srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodik sa predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim.

"Nećemo više da se igraju sa nama kao lutkama u pozorištu"

BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da ne želi da se EU prema zemljama regiona dalje ponaša kao sa lutkama na koncu i najavio da od njega neće čuti ništa loše o drugima u regionu, već samo da su svi „divne komšije i divni ljudi“.

Pendarovski: Treba nam Samit zemalja Zapadnog Balkana o proširenju EU

SKOPLJE, - Sjeverna Makedonija, Albanija i druge zemlje regiona treba da nastave evropskim putem zato što druga alternativa ne postoji, poručio je makedonski predsjednik Stevo Pendarovski tokom zajedničke konferencije za medije sa albanskim kolegom Ilirom Metom.

Pendarovski EU: Promijenili smo i ime zemlje zbog pregovora

BEČ - Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski upozorio je Evropsku uniju da će, ako ne dođe do početka pristupnih pregovora sa njegovom zemljom, Unija izgubiti na vjerodostojnosti.

Pendarovski Borisovom: Ljubavi, kako si?

Nedavno je održan samit SEECP u Sarajevu, a snimak sa neformalnog druženja lidera pokazao je da među njima ima i prijatelja koji se na opušten način znaju zezati, te da nije sve napetost i dugi sastanci.

Ko je Pendarovski, prvi predsjednik Sjeverne Makedonije

​SKOPLJE - Stevo Pendarovski (55), koji je u dva navrata ranije bio savjetnik za spoljnu politiku predsjednika države, biće predsjednik Republike Sjeverne Makedonije, prvi od kako je zemlja promijenila ime poslije potpisanog Prespanskog sporazuma između Skoplja i Atine.

Najčitanije