Strazbur

Vlade kantona ignorišu presude Suda u Strazburu

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina, tačnije vlade Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) i Srednjobosanskog kantona (SBK) oglušile su se o još jednu presudu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i u roku koji im je ostavljen nisu isplatile potraživanja stara i više od 10 godina.

Slovenija i Hrvatska pred sudom u Strazburu

STRAZUBUR - Veliko vijeće Evropskog suda za ljudska prava razmatralo je danas tužbu Slovenije protiv Hrvatske povodom sporova pred hrvatskim sudovima koje je pokrenula slovenačka "Ljubljanska banka" radi naplate dugova od hrvatskih komapnija nastalih prije raspada SFRJ.

BiH ipak dobija delegaciju za Strazbur?

​SARAJEVO, BANJALUKA - Bosna i Hercegovina dobila je još jednu šansu kada je u pitanju imenovanje delegacije BiH u Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope, a da li će na kraju BiH dobiti svoje predstavnike u toj instituciji, zavisi isključivo od predstojećeg sastanka SNSD - SDA - HDZ, koji bi trebalo da bude održan ove sedmice.

Komšić: BiH mora provesti sve presude iz Strazbura

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina u okviru svojih nastojanja za priključenje Evropskoj uniji mora u narednom periodu ispuniti sve obaveze koje su propisane evropskom pravom, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić.

Protiv BiH godišnje više od 800 tužbi u Strazburu

BANJALUKA, STRAZBUR - Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu se, na godišnjem nivou, protiv BiH podnese od 800 do 1.000 tužbi.

BiH više nema predstavnika u Strazburu

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako se često može čuti da je Bosna i Hercegovina na pragu dobijanja kandidatskog statusa, sigurno je da će prije toga ostati bez delegacije u jednoj od najznačajnijih institucija čiji je punopravni član - u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope.

U Strazburu se čuva najstarije vino na svijetu

U podrumu starog zdanja bolnice u Strazburu nalazi se najstarije vino na svijetu čuvano u drvenim bačvama, prenio je radio France Bleu.

Sud u Strazburu: Pozdrav "Za dom spremni" je govor mržnje

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je žalbu nekadašnjeg fudbalera Josipa Šimunića protiv Hrvatske, uz obrazloženje da se sloboda govora ne odnosi na ustaški pozdrav "Za dom spremni".

BiH ljudska prava prekršila šest puta

STRAZBUR - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu je tokom prošle godine šest puta presudio protiv BiH kada su u pitanju kršenja ljudskih prava, navedeno je u izvještaju koji je taj sud objavio.

Sudija iz Strazbura o namjeri SDA: Nema šanse

SARAJEVO - Sudija Suda za ljudska prava u Strazburu, Faris Vehabović, komentarisao je namjeru Stranke demokratske akcije da pred Ustavnim sudom Bosne i Hercegovine pokrene pravnu proceduru kojom će se razmotriti ustavnost naziva Republike Srpske i kratko je poručio da "misli da nema šansi".

Najčitanije