Sud BiH

Sud BiH poništio odluku CIK-a o kažnjavanju Pandžićeve

SARAJEVO – Sud BiH poništio je odluku Centralne izborne komisije BiH prema kojoj je kandidatkinja koalicije Demokratska fronta-Građanski savez za načelnicu opštine Novo Sarajevo Adna Pandžić kažnjena za 3.000 KM zbog govora mržnje na Facebooku.

Nema kašnjenja u radu Suda BiH jer nema puno predmeta

SARAJEVO - Iako dosad nije bilo apelacija stranaka na kršenje prava na suđenje u razumnom roku pred Sudom BiH, Ministarstvo pravde Bosne i Hercegovine izradilo je Nacrt zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, što je po mišljenju pravosudnih radnika apsurdno i nepotrebno.

CIK piše izjašnjenje, odluka o Ujedinjenoj Srpskoj možda i ove sedmice

BANJALUKA, TREBINJE - Sud Bosne i Hercegovine zaprimio je danas žalbu Ujedinjene Srpske protiv odluke Centralne izborne komisije (CIK) BiH o poništenju prijave za učešće na izborima i o njoj bi, kako smatraju u Ujedinjenoj Srpskoj, trebao da se izjasni u roku od tri dana, odnosno pred sam početak kampanje za lokalne izbore u BiH koji se održavaju 15. novembra 2020. godine.

Debevec: Stanje u pravosuđu zabrinjavajuće, možda čak i alarmantno

SARAJEVO - Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH, kazao je danas u toku obraćanja pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma BiH o stanju u pravosuđu, da mnoge stvari o stanju ne zna, te da ne može iznositi ništa što je van Suda BiH i van onoga što je kognitivno doživio u toku rada u Sudu BiH.

Bošnjak, Grubačić i Đajić osuđeni za zločin protiv civilnog stanovništva

SARAJEVO – Krivično vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je danas Borisa Bošnjaka, Miodraga Grubačića i Iliiju Đajića, pripadnike Vojske Republike Srpske, na zatvorsku kaznu zbog počinjenog krivičnog djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva

Pravobranilaštvo BiH upozorava: Sistemska diskriminacija odnosi milione

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina prošle godine pred sudovima u BiH izgubila je sporove u vrijednosti od 11,1 milion KM i to isključivo zbog sistemskih problema koje ne želi da riješi, zbog čega se bez ikakve potrebe na presuđene iznose plaćaju troškovi postupka i nepotrebne kamate.

Svjedok čuo da je Kostjerevac silovao Srpkinju

SARAJEVO - Na suđenju Ademu Kostjerevcu za silovanje trudne Srpkinje na području Zvornika 1992. godine, svjedok Tužilaštva BiH Omer Muratović izjavio je danas pred Sudom BiH da je čuo da je optuženi silovao oštećenu.

Državljanin Crne Gore osuđen u BiH na pet godina zatvora

SARAJEVO - Državljaninu Crne Gore Veselinu Dumančiću (58), optuženom za krivično djelo neovlašteni promet droge, Sud BiH je izrekao zatvorsku kaznu od pet godina nakon što je potpisao sporazum o priznanju krivice, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Podignuta optužnica zbog krijumčarenja migranata

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv Miroslava Jovančićevića koja ga tereti da je prevozom kroz teritoriju BiH omogućio nezakonit transport i boravak ilegalnih migranta.

Debevec pred istražnom komisijom o stanju u pravosuđu

SARAJEVO - Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec odazvao se pozivu Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH i biće saslušan 26. avgusta.

Najčitanije