Sud BiH

Protiv BiH godišnje više od 800 tužbi u Strazburu

BANJALUKA, STRAZBUR - Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu se, na godišnjem nivou, protiv BiH podnese od 800 do 1.000 tužbi.

Narodna skupština RS zaprimila odluku Ustvanog suda BiH o danu RS

BANJALUKA - U Narodnoj skupštini Republike Srpske danas je zvanično zaprimljena odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine kojom se usvaja zahtjev dijela delegata jednog kluba u Vijeću naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske.

Ahmetspahiću tri godine zatvora za terorizam

Državni sud osudio je Muniba Ahmetspahića na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji, nakon što je prihvatio sporazum o priznanju krivnje koji je potpisao sa Tužilaštvom BiH.

Počelo suđenje Dudakoviću, pročitana optužnica

​SARAJEVO - Pred Sudom BiH počelo je suđenje Atifu Dudakoviću, nekadašnjem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i 16 bivših pripadnika tog korpusa.

Potvrđena optužnica Dušanu Cimešu

SARAJEVO - Sud BiH potvrdio je optužnicu koja bivšeg načelnika Stanice javne bezbjednosti u Bihaću Dušana Cimešu tereti za zločini protiv čovječnosti, saopšteno je danas iz ove pravosudne institucije.

Za utaju poreza dobio šest mjeseci uslovno

SARAJEVO – Neđo Đukanović osuđen je na šest mjeseci uslovno zbog utaje poreza, a izrečena kazna se neće izvršiti ako optuženi u roku od jedne godine od dana pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Ukinut pritvor Dušanu Spasojeviću

​Sud BiH je na prijedlog Tužilaštva BiH ukinuo pritvor i odredio mjere zabrane Dušanu Spasojeviću, optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Zvornika.

Mići Jurišiću 11 godina zatvora zbog zločina na području Prijedora

SARAJEVO - Sud BiH osudio je na 11 godina zatvora bivšeg pripadnika rezervnog sastava milicije Tukovi pri Stanici javne bezbjednosti Prijedor Miću Jurišića za zločin protiv čovječnosti na području Prijedora 1992. godine.

Jedinstven stav stranaka u RS: Odluka Ustavnog suda BiH neprihvatljiv politički akt

​BANJALUKA – Željka Cvijanović, predsjednik Republike Srpske, rekla je nakon sastanka sa predstavnicima političkih partija iz RS da je odluka Ustavnog suda BiH o neustavnosti 9. januara politička te da je ovo jedinstven stav svih stranaka.

Čubrilović: Ustavni sud BiH obesmišljava svoj rad

DOBOJ – Nedeljko Čubilović, predsjednik Narodne skupštine RS, rekao je da Ustavni sud BiH donoseći ovakve odluke obesmišljava svoj rad uzimajući sebi za pravo da ocjenjuje te istorijske činjenice, jer 9. januar je istorijska činjenica, nije niko taj dan htio i proglasio ga samo zato što je 9. januar, nego zato što su se desile u određenim okolnostima određene činjenice.

Najčitanije