Sud BiH

Debevec pred istražnom komisijom o stanju u pravosuđu

SARAJEVO - Predsjednik Suda BiH Ranko Debevec odazvao se pozivu Privremene istražne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH i biće saslušan 26. avgusta.

Smrtna kazna nije izbrisana iz Ustava RS

BANJALUKA, SARAJEVO - U Ustavu RS i dalje stoji odredba o tome da se smrtna kazna može izreći za najteža krivična djela, iako je Ustavni sud BiH prije deset mjeseci naložio da ova odredba bude izbrisana.

Tužilaštvo BiH: Zaključci Suda BiH miješanje u rad Tužilaštva

SARAJEVO - Glavni tužilac Gordana Tadić i šefovi tužilačkih odjeljenja i odsjeka u Tužilaštvu BiH ocijenili su danas da zaključci Suda BiH, koji ukazuju na navodne neregularnosti prilikom izuzimanja dokumentacije u istražnim predmetima u kojima postupaju tužioci i ovlaštena službena lica, predstavljaju direktno miješanje i opstrukciju njihovog rada u borbi za jačanje vladavine prava, kao i u pojedinim aktivnim predmetima u kojima postupa Tužilaštvo, značajnim za vladavinu prava.

Dvojac priznao krivicu za nedopuštenu trgovinu lijekovima

SARAJEVO - Optuženi Mevludin Melunović iz Prijepolja i Elvir Duranović iz Konjica su u Tužilaštvu BiH sporazumno priznali krivicu za krivično djelo nedopuštena trgovina lijekovima u vrijednosti oko 10.000 KM.

Pala inicijativa SDA da pripoji policiju Sudu BiH

SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma BiH odbila je inicijativu Stranke demokratske akcije (SDA) za izmjenu Zakona o sudskoj policiji BiH u smjeru da ona bude organizaciona jedinica Suda BiH, a ne kao što je sada slučaj - Ministarstva pravde BiH.

"Srpska jedina nadležna za imovinu na svojoj teritoriji"

BANJALUKA - Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske ne može podnijeti zahtjev Ustavnom sudu BiH, a Ustav Bosne i Hercegovine ne poznaje pojam državne imovine i Republika Srpska nadležna je za svojinskopravne odnose na svojoj teritoriji.

Sretko Pavić osuđen na 11 godina zatvora za zločine u Prijedoru

SARAJEVO - Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je Sretka Pavića na 11 godina zatvora za ratni zločin počinjen nad civilima na području Prijedora.

Svjedočenje supruga silovane Srpkinje

SARAJEVO - U nastavku suđenja Ademu Kostjerevcu, optuženom da je kao pripadnik takozvane Armije BiH u Zvorniku 1992. godine silovao trudnu Srpkinju, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da mu je supruga, kada je razmijenjena poslije pet mjeseci, pričala da je bila zatvorena u selu Bajrići i da je silovao Kostjerevac.

Ranko Debevec za "Nezavisne": Loš imidž ne može se popraviti pored ovakvih lidera

Ranko Debevec, predsjednik Suda Bosne i Hercegovine, u pisanom intervju za "Nezavisne" rekao je da nijedan sudija ne bježi od toga da se njegov ili njen rad ocjenjuje, ali da to bude urađeno na zakonit način i bez izlaženja iz okvira koji određuju pozitivni zakonski propisi, a koji daju VSTV-u mogućnost da samo određuje "smjernice" za ocjenjivanje sudija, ništa više od toga.

Odgođeno suđenje optuženom za ratovanje u Siriji, odbio ljekarski pregled

SARAJEVO - Početak suđenja Milaremu Berbiću za pridruživanje stranim paravojnim formacijama i ratovanje u Siriji odgođen je jer je u pritvorskoj jedinici Suda BiH optuženi odbio da mu se izmjeri temperatura kako bi mogao pristupiti u sudnicu.

Najčitanije