Sudije

Debata: Pravosuđe se guši u raljama korupcije i politike

BANJALUKA - Građani su izgubili povjerenje u pravosuđe. Više od 75 odsto presuda u krivičnim postupcima su uslovne i umjesto da se bavi ozbiljnim kriminalom koji podriva državu i društvo, pravosuđe se bavi šumskim krađama, rezanim duvanom i švercom stoke.

Uhapšene sudije koje je Mamić optužio za korupciju

OSIJEK - U Osijeku je počela akcija hašenja sudija povezanih sa slučajem Zdravka Mamića, bivšeg prvog čovjeka FK Dinamo, koji ih je teško optužio za korupciju.

Odzvonilo skrivanju imovine sudija i tužilaca

SARAJEVO, BANJALUKA - Ministarstvo pravde BiH predložilo je Nacrt izmjena i dopuna Zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH (VSTS) prema kojem će sudije i tužioci biti dužni dostavljati svoj početni i godišnji izvještaj o imovini koji će biti objavljen na stranici VSTS-a.

Veće plate bh. arbitrima

Odlukom Izvršnog odbora N/FS BiH povećane su plate sudija sa A i B liste, te svim službenim licima u M:tel Premijer ligi BiH za sezonu koja je počela prošlog vikenda.

Sudije i tužioci na korak do debljih novčanika

SARAJEVO - Ustavnopravna komisija Doma naroda BiH nakon iste komisije u Predstavničkom domu, podržala je izmjene Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, tako da je gotovo izvjesno da će sudije i tužioci na nivou BiH nakon nekoliko pokušaja, kao i ostali funkcioneri, imati pravo na topli obrok, prevoz te naknadu za odvojen život.

Panika u Velikoj Britaniji, sve manje hrane u prodavnicama

LONDON - Iako u Britaniji virus korona nije zarazio značajniji broj stanovnika, police britanskih supermarketa polako se prazne, a vlasti upozoravaju na mogućnost nereda zbog nedostatka hrane, ako dođe do pogoršanja krize.

Kriza zbog stranih sudija dovodi u pitanje i lokalne izbore

SARAJEVO, BANJALUKA - Ukoliko kriza nastala zbog stranih sudija u Ustavnom sudu BiH potraje do maja, održavanje lokalnih izbora u oktobru ove godine moglo bi da bude dovedeno u pitanje.

Šta piše u prijedlogu zakona o imenovanju sudija Ustavnog suda BiH?

BANJALUKA - U prijedlogu zakona kojim bi strane sudije trebalo da budu izbačene iz Ustavnog suda BiH, a koji je pravni tim SNSD-a uputio na usaglašavanje, predviđeno je da Predsjedništvo BiH imenuje, a Dom naroda da potvrđuje izbor troje domaćih sudija, piše "Glas Srpske".

Poslanici iz Srpske predlažu zakon o prestanku mandata stranih sudija

BANJALUKA - Za sudije Ustavnog suda BiH može biti biran samo državljanin BiH sa pravom glasa koji je istaknuti pravnik visokog moralnog renomea, piše u Prijedlogu zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavni sud BiH koji će u parlament BiH uputiti parlamentarci iz Srpske.

Tegeltija: Strane sudije i visoki predstavnik ograničavaju suverenitet

SARAJEVO - Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH Milan Tegeltija ocijenio je da strane sudije u Ustavnom sudu BiH nisu srećno rješenje jer oni, kao i visoki predstavnik, ograničavaju suverenitet BiH.

Najčitanije