Sukob interesa

Političarima slobodan put za sukob interesa

BANJALUKA, SARAJEVO - Na nivou Bosne i Hercegovine u ovom trenutku niko ne utvrđuje eventualno postojanje sukoba interesa, tako da imenovani i izabrani zvaničnici u institucijama BiH ne treba da strahuju da će biti sankcionisani i ukoliko donesu neku odluku koja je suprotna Zakonu o sukobu interesa u institucijama vlasti Bosne i Hercegovine.

Privilegijama časte članove porodice

BANJALUKA - U toku 2018. godine utvrđena su u Republici Srpskoj četiri slučaja sukoba interesa, koji se, između ostalog, odnose na glasanje za člana porodice i za povezano lice, a ukupno su u rad u toku prošle godine uzeta 72 predmeta, potvrđeno je "Nezavisnim" u Republičkoj komisiji za utvrđivanje sukoba interesa u organima vlasti RS.

Odzvonilo duplim platama iz državnih jasli

BANJALUKA - Stručna radna grupa izradila je novi zakon o sprečavanju sukoba interesa u organima vlasti Republike Srpske, a jedna od najznačajnijih novina mogla bi biti da ista osoba ne može po dva osnova primati platu ili naknadu iz budžeta Republike Srpske.

Političari slobodni od sukoba interesa

SARAJEVO - Eventualni sukob interesa novoizabranih poslanika u Predstavnički dom parlamenta BiH i vrlo vjerovatno budućih ministara u Savjetu ministara BiH nema ko da utvrdi, jer je Komisiji za odlučivanje o sukobu interesa istekao mandat i danas praktično i ne postoji.

Politika ispunila cilj, nema ko da utvrdi sukob interesa

SARAJEVO, BANJALUKA - Iako je bilo pokušaja da iz Komisije za sprečavanje sukoba interesa budu izbačeni poslanici parlamenta BiH, na kraju to nije uspjelo, tako da nakon opštih izbora 7. oktobra u Bosni i Hercegovini neće imati ko da utvrdi eventualni sukob interesa u institucijama BiH.

Neki sjede i u direktorskoj i u poslaničkoj stolici

BANJALUKA - Komisija za sprečavanje sukoba interesa je u 2017. godini u rad uzela 238 predmeta, a u deset slučajeva utvrdila je postojanje sukoba interesa, dok poslanici u Narodnoj skupštini RS (NS RS) smatraju da je neophodno promijeniti postojeći zakonski okvir za utvrđivanje sukoba interesa.

Kazna za sukob interesa i do 20.000 KM

SARAJEVO - Sukob interesa u državnim institucijama, koji će utvrđivati tim eksperata iz stalnog nezavisnog komisionog tijela, kažnjavaće se i novčano od 1.000 do 20.000 KM.

Cijeli mandat u sukobu interesa

BANJALUKA - Iako su brojni funkcioneri, poslanici, odbornici i delegati u RS u očiglednom sukobu interesa, zbog nedorečenih propisa i nepostojanja jasnih procedura i dugotrajnih sudskih postupaka, oni provedu cijeli mandat na funkcijama prije donošenja rješenja o oduzimanju mandata.

Nakon izbora nema ko da utvrdi sukob interesa

SARAJEVO, BANJALUKA - Nakon opštih izbora koji će se održati u oktobru sljedeće godine, na nivou BiH neće biti nikoga da odlučuje o sukobu interesa, iako bi oni koji su zaduženi za ovaj posao u tom periodu trebalo da imaju najviše posla.

Najčitanije