Sunce

Selo u kojem čim zađe Sunce malo ko smije da boravi

Al Hamra je destinacija koja je s godinama sve češće na listi želja brojnih zaljubljenika u neobična putovanja.

Smanjenje oblačnosti i sunce

Danas se u BiH očekuje smanjenje oblačnosti, a u južnim dijelovima zemlje pretežno sunčano vrijeme.

Pogledajte kako je izgledao prolazak Merkura pored Sunca

U ponedjeljak se dogodila rijetka astronomska pojava – prividni prelaz Merkura preko Sunčevog diska.

Rijetka astronomska pojava: Danas Merkur prolazi ispred Sunca

U ponedjeljak, 11. novembra, planeta Merkur će obaviti svoje skoro trosatno putovanje ispred Sunčevog diska, a ukoliko bude vedro, ovaj astronomski događaj iz BiH će se moći pratiti djelimično, odnosno njegov prvi dio.

Sunčano uz temperaturu do 28 steneni

​Danas se u BiH očekuje sunčano vrijeme uz malu do umjerenu oblačnost. U jutarnjim časovima po kotlinama i uz riječne tokove sa maglom i niskim oblacima.

Za vikend sunčano i toplije

​Tokom vikenda u BiH se očekuje pretežno sunčano vrijeme. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera.

Oblačno i malo toplije

​Danas se u BiH očekuje umjereno oblačno. Vjetar na sjeveru slab do umjerene jačine sjeveroistočnog smjera.

Da li Sunce utiče na klimatske promjene?

Velika većina naučne javnosti (97%) smatra da se klimatske promjene, posmatrane od početka industrijske revolucije, dešavaju i da je glavni uzrok za to povećana koncentracija gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi za koju je odgovoran čovjek. Čak i pored toga, još postoji mnogo ljudi koji smatraju da to nije slučaj, ističući mnoge "dokaze" kako bi potkrijepili svoje tvrdnje.

Kako ukloniti fleke od sunca?

Većina žena kao suvenir sa ljetovanja donijeće različite promjene u estetskom izgledu kože. Svako na sunce reaguje drugačije, u zavisnosti od odbrambene moći kože, ali ono što je zajedničko za sve je definitivno činjenica da sunčanje ubrzava proces starenja.

Velika polemika zbog zatamnjenja sunca kredom

Šef Microsofta Bil Gejts podržava ideju da se ispuštanjem praha krede u atmosferu Zemlje zatamne sunčevi zraci i tako spriječi globalno zagrijavanje, ali ta namjera izuzetno zabrinjava naučni svijet.

Najčitanije