Svemir

Rekorder svemira: Poslao raketu sa najviše satelita odjednom

Kompanija Ilona Maska SpaceX lansirala je raketu sa 64 mala satelita, najviše u jednoj misiji ikada.

Nepoznata bakterija otporna na antibiotike pronađena u svemiru

Čišćenje toaleta nije zabavno ni na Zemlji, a kamoli u svemiru. Međutim, održavanje toaleta u svemirskim letjelicama može naučnike da dovede do interesantnih saznanja. To se nedavno i dogodilo, kada su u toaletu svemirske letelice pronađene do sada nepoznate bakterije koje su otporne na poznate antibiotike.

Rusija razvija super mobilni kompjuter za svemirsku industriju

Grupa Ruselektroniks, koja je dio državne Rostek korporacije, razvila je mobilni super-kompjuter kapaciteta 2,2 petaflopsa koji može da otkrije aplikacije u odbrambenoj i svemirskoj industriji.

Sljedeće lansiranje ka Međunarodnoj svemirskoj stanici u decembru

MOSKVA - Sljedeće lansiranje rakete sa ljudskom posadom ka Međunarodnoj svemirskoj stanici moglo bi da se dogodi 3. decembra, a posada koja se sada nalazi u MS S, trebalo da se vrati na Zemlju 20. decembra.

Naučnici žele da na svijet donesu prvu bebu u svemiru

Ideja o porađaju u svemiru možda zvuči kao zaplet iz najnovijeg naučnofantastičnog filma, ali naučnici smatraju da bi to za šest godina moglo postati realnost.

Porođaj u svemiru za šest godina realnost

Ideja o porađaju u svemiru možda zvuči kao zaplet iz najnovijeg naučnofantastičnog filma, ali naučnici smatraju da bi to za šest godina moglo postati realnost.

Duža svemirska putovanja bi mogla da ubiju kosmonaute

Dugačka svemirska putovanja bi mogla da unište tkivo stomaka eventualnih kosmonauta, navodi se u novom istraživanju koje je finansirala NASA.

Iznad Zemlje leti više od 2.000 satelita,mogući sudari

Iznad Zemlje leti više od 2.000 satelita koji se ne koriste, i mogući su sudari, upozorili su naučnici.

Uskoro ćemo liftom ići u svemir

Japan će uskoro da testira svemirski mini lift. Do 2050. trebalo bi da počne da prevozi turiste, objavili su naučnici sa Univerziteta Šizuoka

Indija planira da pošalje čovjeka u svemir do 2022.

Indija će do 2022. godine poslati u svemir svoju prvu letjelicu sa ljudskom posadom, izjavio je danas indijski premijer Narendra Modi.

Najčitanije