Svemir

Kineski teretni brod stigao na orbitalnu stanicu

Kineski teretni brod bez ljudske posade uspješno se danas spojio sa modulom orbitalne svemirske stanice u šestoj od jedanaest misija koje su potrebne za završetak gradnje prve kineske svemirske stanice do kraja godine.

Naučnici: Svemir bi se "uskoro" mogao početi skupljati

Nakon gotovo 13,8 milijardi godina neprekidnog širenja svemira, moglo bi doći do zaustavljanja tog procesa nakon čega bi se on počeo skupljati, pokazuje novo istraživanje.

"Saradnja Moskve i Pekinga u svemiru korisna cijelom čovječanstvu"

Saradnja Rusije i Kine u svemiru koristiće ne samo narodu dvije zemlje, već cijelom čovječanstvu, izjavio je kineski ambasador u Moskvi Džang Hanhui.

U svemiru je više od pet mjeseci i kaže da spava "kao beba"

Njemački astronaut Matijas Maurer je na Međunarodnoj svemirskoj stanici, na 400 kilometara iznad Zemlje, više od pet mjeseci.

Do kraja meseca možemo da uživamo u rijetkom spektaklu na nebu

Do kraja aprila, svakog jutra prije svitanja na jugoistočnom dijelu neba moći će da se vidi pravi nebeski spektakl - relativno rijetko poravnjanje Jupitera, Venere, Marsa i Saturna koji će se nalaziti raspoređeni po nebeskoj dijagonali. Njima će se zatim pridružiti i Mjesec.

Odložen četvrti komercijalni let Blu oridžina u svemir

Četvrti komercijalni let svemirske kompanije Blu oridžin, koja nudi kratke suborbitalne letove bogatim ljubiteljima uzbuđenja i slavnim ličnostima, odložen je za dva dana zbog loših vremenskih uslova, saopštila je danas ta kompanija.

Otkrivena misterija čudnih kružnih objekata u svemiru

Astrofizičar Ray Norris sa Univerziteta Western Sydney i njegovi kolege su 2019. godine pomoću CSIRO-ovog radioteleskopa otkrili čudne svjetleće prstenove u svemiru. Ove strukture nisu ličile ničemu što su prije vidjeli te su tek sada prišli korak bliže razotkrivanju njihovih tajni.

Ruska raketa sa trojicom astronauta lansirana ka stanici

Ruska raketa "Sojuz MS-21" lansirana je danas sa tri kosmonauta ka Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS).

Rogozin: MSS nedovoljno efikasna u trenutnoj geopolitičkoj situaciji

Međunarodna svemirska stanica (MSS) nije dovoljno efikasna u trenutnoj geopolitičkoj situaciji, izjavio je generalni direktor ruske svemirske korporacije "Roskosmos" Dmitrij Rogozin.

Otkrivena najveća galaksija do sada, teško zamisliti koliko je velika

Astronomi su nedavno pronašli pravo čudovište od galaksije.

"Progres" poletio prema svemirskoj stanici

Raketa "sojuz 2.1" sa svemirskim brodom "progres" lansirana je danas iz kosmodroma Bajkonur, saopštila je ruska državna agncija Roskosmos.

"Raketa koja treba da udari u Mjesec nije Maskova, već kineska"

Nakon prvobitne izjave astronoma Bila Greja, koji je prvi rekao da će se Falcon 9 raketa kompanije Ilona Maska, sudariti sa Mjesecom, dobio je mejl od američke agencije NASA sa preporukom da ponovo pogleda podatke, jer su oni vjerovali da nije u pitanju raketa poznatog milijardera.

Kineski "čistač svemira" primijećen kako grabi i "baca" stari satelit

Prošlog mjeseca, privatna kompanija za praćenje satelita navodno je primijetila kinesku svemirsku letjelicu kako grabi i "baca" stari satelit na "groblje svemirskih letjelica".

Naučnici utvrdili gdje treba tražiti vanzemaljce

Novo istraživanje pokazuje da je veoma mala vjerovatnoća da će se na velikim planetama koje nemaju svoje satelite razviti život.

Fotografije iz svemira sjevernokorejskog testiranja rakete

Sjeverna Koreja je danas objavila fotografije koje, kako tvrdi, pokazuju testiranje njenog najvećeg projektila u posljednjih nekoliko godina.

Najčitanije