Svemir

30 najljepših fotografija svemira snimljenih NASA teleskopom

Hubble Space Telescope (HST) je teleskop koji kruži u orbiti još od 1990. godine.

Zašto Mask iz svemira poručuje da ne paničimo?

Kompanija SpaceX lansirala svoju raketu Falcon Heavy, najveću dosad, u svemir, a koja je sa sobom ponijela automobil boje trule višnje Tesla Roadster Elona Maska.

Tesla nije prvi automobil u svemiru

Elon Mask poslao je automobil Tesla u Svemir, o čemu se već danima piše jer je to prvi putnički auto koji je napustio zemlju, ali ne auto uopšte.

20 zanimljivih činjenica o Međunarodnoj svemirskoj stanici

Međunarodna svemirska stanica, ili skraćeno MSS (International Space Station, ISS) , je zajednički projekat izgradnje orbitalne svemirske stanice šest svemirskih agencija iz SAD, Rusije, Japana, Kanade, Brazila i Evropske Unije.

30 zanimljivih činjenica o Svemiru

Svemir, Kosmos, Vasiona ili Univerzum je beskonačno prostranstvo koje nas okružuje. To je ustvari vremenski prostor u kome plovi mnoštvo nebeskih tijela i koji postoji nezavisno od ljudskog znanja.

Ruski kosmonauti izašli u otvoreni kosmos

Dvojica ruskih kosmonauta Aleksandar Misurkin i Anton Škaplerov izašli su u otvoreni kosmos iz Međunarodne svemirske stanice radi instalacije opreme na spoljnoj strani stanice.

Svemir miriše na auto-trke, mjesec na barut

Svemir miriše na automobilske trke - to je kombinacija vrućeg metala, gasova sagorijevanja dizela i roštiljskog dima, a izvor takvog mirisa su umiruće zvijezde, navode naučnici.

"Nemo" - morska grobnica kojoj se ne može prići

VAŠINGTON/MOSKVA - Luka "Nemo", u udaljenom dijelu Tihog okena, predstavlja groblje vasionskih letjelica na kome je "sahranjeno" ukupno 260 svemirskih tijela.

Tri najveća dešavanja iz svijeta nauke do kojih će doći 2018.

Mnogo je toga čemu se možemo nadati u ovoj godini, smatraju naučnici. Bi-Bi-Si je predstavio neke od najvećih naučnih priča koje će se desiti ove godine.

U Međunarodnu svemirsku stanicu odletjela tri nova člana

U raketi lansiranoj iz Kazahstana danas su prema Međunarodnoj svemirskoj stanici odletjela tri nova člana, američki, japanski i ruski astronauti, a snimak lansiranja je objavila NASA.

Reklame

Najčitanije