Svemir

Džef Bezos leti u svemir, pratite uživo

Džef Bezos, najbogatiji čovjek na svijetu, spreman je da danas poleti u svemir u svom raketnom brodu "Nju šepard" u istorijskom podorbitalnom letu, što je nova prekretnica u privatnim putovanjima u kosmos.

"Simpsonovi" opet vidoviti: Predvidjeli i Brensonovo putovanje u svemir

Autori "Simpsonovih" su, kako stvari stoje, ponovo bili na visini zadatka. Naime, kako pišu svjetski mediji, oni su ovog puta navodno predvidjeli put milijardera Ričarda Brensona u svemir, koje se desilo 11. jula.

Milijarder Ričard Branson spreman, putuje u svemir

Milijarder Ričard Branson (70), engleski poslovni magnat i osnivač multinacionalnog investicionog društva "Virgin grupa", danas će u popodnevnim časovima, sa još pet članove posade "Unity 22" u letjelici "VSS Unity SpaceShipTwo" u vlasništvu kompanije za letove u svemir Virdžin Glaktik otputovati u svemir.

I čovjek na čelu NASA ne vjeruje da smo sami u svemiru

Direktor Američke svemirske agencije NASA Bil Nelson u intervjuu za Si-En-En (CNN) komentarisao je nedavno objavljeni izvještaj Nacionalne obavještajne službe o neidentifikovanim letećim objektima i rekao da ne vjeruje da smo "sasvim sami" u svemiru.

Od Marsa do Mjeseca, putevi bogataša i budućih svemirskih turista

Najavljeno je prvo privatno komercijalno svemirsko putovanje. Osnivač "Amazona" - Džef Bezos letjeće u svemir sljedećeg mjeseca sa svojim bratom.

Svjetleće lignje odletjele u svemir na zadatak

Desetine mladunaca havajske lignje uzgajanih u morskoj laboratoriji Kevalo univerziteta na Havajima, odletjele su u svemir početkom ovog mjeseca sa paketom za snabdijevanje Međunarodne svemirske stanice koji je ponijela letjelica "Spejs X". Pošto "obave zadatak", lignje će se u julu vratiti iz Međunarodne svemirske stanice na Zemlju.

Najmoćnija eksplozija u svemiru koju su naučnici uspjeli da zabilježe

Masivna eksplozija gama-zraka, udaljena više od milijardu svjetlosnih godina od Zemlje, najveća je eksplozija u svemiru koju su astronomi ikada snimili.

Možda u našoj galaksiji obitava i 14 antizvijezda

Na mapi neba u spektru gama zračenja - elektromagnetnog zračenja koje emituje najviše energije kroz naš univerzum - 14 objekata možda skriva veliku tajnu. U novoj analizi zabilježenog gama zračenja, tim astrofizičara pretpostavlja da je u susjedstvu našeg Sunčevog sistema otkrio nekoliko zvijezda od antimaterije - takozvanih antizvijezda.

Kina poslala u svemir modul sa prostorijama za stanovanje

Kina je danas lansirala bespilotni modul koji sadrži prostorije za tri osobe koje će biti nastanjene na trajnoj svemirskoj stanici, koja bi trebalo da bude završena do kraja 2022. godine, saopštili su državni mediji.

Kakve bi posljedice po zdravlje ljudi imalo putovanje na Mars

Sljedeći veliki iskorak u istraživanju svemira bi trebalo da bude ljudska misija na Mars, a NASA očekuje da će čovjek prvi put sletjeti na Crvenu planetu za nešto više od deset godina. Ali svemir je vrlo neprijateljsko okruženje za čovjeka, počev od izostanka gravitacije, preko štetnog zračenja do nepostojanja izmjene dana i noći, te se postavlja pitanje kakve posljedice će na astronaute ostaviti ovaj izlet na Mars.

Najčitanije