Svemir

Posada započela misiju na kineskoj svemirskoj stanici

Kineski astronauti danas su započeli svoju šestomjesečnu misiju na prvoj stalnoj svemirskoj stanici Kine, Tiangong.

Kina šalje astronaute na najdužu svemirsku misiju

Kina je spremna da pošalje tri astronauta na svemirsku stanicu, gdje će provesti šest mjeseci.

Neobičan plavi bljesak iznad Evrope snimljen sa Međunarodne stanice

Francuski astronaut Toma Peske je sa Međunarodne svemirske stanice uspio da zabilježi izuzetno rijetku svjetlosnu pojavu na nebu iznad Evrope - jaku plavu svjetlost, koju sa Zemlje niko nije mogao da primijeti.

Kina najvljuje novu, moćniju svemirsku tehnologiju

Kina očekuje da će 2028. godine lansirati novu generaciju svojih teških raketa, dovoljno moćnih da transportuju svemirsku letjelicu sa posadom na Mjesec, saopšteno je danas iz sjedišta kineske Agencije za svemirsku nauku i tehnologiju (SNT).

Glumac Vilijam Šatner putuje u svemir

Glumac Vilijam Šatner, najpoznatiji po ulozi kapetana Džejmsa Kirka u franšizi "Star Trek" hrabro će otići tamo gdje još niko njegovih godina nije otišao - u svemir.

Pronađena "svemirska pećina", naučnici je zovu gigantska školjka

Astronomi su pronašli ogromnu šupljinu u svemiru - a za sada nemaju objašnjenje o njenom porijeklu.

Riješena misterija "neobičnog svjetla", trebalo im skoro 900 godina

Kineski i japanski astronomi zabilježili su u 12. vijeku, prije gotovo 900 godina, neobično i jako svjetlo, čija svjetlost je bila snažna kao ona koju reflektuje Saturn. Oni su zabilježili i gdje se nalazila lokacija tog svjetla, ali njegov uzrok ostao je misterija sve do sada.

Slučajno otkriveno svojstvo crne rupe koje bi moglo promijeniti fiziku

Britanski naučnici otkrili su da crne rupe imaju zanimljivo svojstvo, koje bi moglo biti u skladu s predviđanjima slavnog fizičara Stivena Hokinga.

Svemirski turisti iz orbite imali poruku za Toma Kruza

Svemirski turisti koji već 48 sati kruže oko Zemlje u svemirskom brodu "Spejs eksa" razgovarali su iz orbite sa slavnim glumcem Tomom Kruzom, zvonom su dali znak za zatvaranje berze i odgovarali na pitanja djece koja se liječe od raka u bolnici "Sent Džud" u Memfisu.

Karta Virdžin Galaktika za let u svemir košta 450.000 $

Virdžin Galaktik je ponovo počeo prodaju karata za let u svemir poslije mnogo godina, nudeći onima koji to sebi mogu da priušte priliku da rezervišu mesto u podorbitalnoj vasionskoj raketi za 450.000 dolara.

Najčitanije