Svemir

Znate li koliko se brzo surfa u svemiru?

NASA je nedavno nadogradila infrastrukturu u svojim zemaljskim centrima i antenama te na Međunarodnoj svemirskoj stanici, čime je udvostručena brzina slanja i primanja podataka.

NASA istražuje prvi slučaj kriminala u kosmosu

NASA istražuje prvi slučaj kriminala u kosmosu, prenio je "New York Times". Americki dnevnik piše da je tokom rada na internacionalnoj kosmičkoj stanici jedna astronautkinja svojoj partnerki "ušla" u njen tekući račun, što je prema američkom krivičnom zakoniku teži prekršaj.

Obrt u slučaju dječaka iz Broda: NASA nije prihvatila projekat iz BiH

VAŠINGTON, BANJALUKA - Trinaestogodišnji dječak Dejan L. iz Broda nije dobio projekat od Američke svemirske agencije NASA da izradi nanosatelit, potvrđeno je "Nezavisnim" u ovoj američkoj agenciji.

Otkriveno osam misterioznih impulsa koji se ponavljaju iz dubine svemira

Astronomi se nadaju da bi ovo otkriće moglo podstaći druge astronome da "usmjere svoje teleskope" na izvore novootkrivenih signala.

Ovi proizvodi su nastali zahvaljujući istraživanju svemira

Tokom godina naučili smo da su neki od najpopularnijih i najkorisnijih izuma i proizvoda, nastali u vojnim laboratorijumima širom svijeta.

Ruski adut u svemiru: Pretvaranje solarne energije u lasersko oružje

Rusija zna kako da pretvori solarnu energiju u lasersku, a to je proširilo mogućnosti upotrebe laserskog oružja u svemiru, što će joj vjerovatno omogućiti da u bliskoj budućnosti prestigne SAD u osvajanju svemirskog prostranstva, piše kineski portal "Sina".

Proučavanje svemira za dobrobit čovječanstva

PEKING - Kina je spremna da proučava Mjesec i ostatak svemira ne samo u svoje svrhe već i za dobrobit cijelog čovječanstva, saopštila je portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Hua Čunjing.

NATO područje ratovanja širi i na svemir

BRISEL - NATO će ove godine priznati svemir kao prostor u kome bi mogao da se vodi rat, navodi Rojters pozivajući se na izjave diplomata.

Mjesečevo kamenje već 50 godina otkriva skrivene tajne svemira

Mnoge naše spoznaje o Mjesecu, Merkuru, Marsu, nekim asteroidima, izravno su povezane s rezultatima koje smo dobili iz misija Apolla.

Dva ruska kosmonauta u otvorenom svemiru

Dva ruska člana posade Međunarodne svemirske stanice počela su šetnju svemirom tokom koje će sprovesti naučna istraživanja i raditi na održavanju svog svemirskog boravišta.

Najčitanije