Svemir

Naučnici: Mi ih tražimo, a oni nas već gledaju

Dok svjetski naučnici pokušavaju da pronađu vanzemaljski život, treba imati na umu da i vanzemaljci možda pokušavaju da pronađu nas, piše naučni portal Spejs pozivajući se na najnoviju studiju u kojoj se navodi da su naučnici otkrili oko 1.000 okolnih zvijezda nedaleko od zemlje najvjerovatnije postavljenih za proučavanje života na zemlji.

Crna rupa pokidala zvijezdu: Snimljen nesvakidašnji kosmički događaj

Crna rupa koja je pokidala zvijezdu jedan je od najneobičnijih kosmičkih događaja koji su astronomi zabilježili.

Astronauti tragaju za uzrokom curenja kiseonika

Astronauti na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS) probuđeni su tokom noći da bi tragali za uzrokom curenja kiseonika iz orbitalnog objekta.

NASA šalje u svemir toalet vrijedan 23 miliona dolara

Sanitarni čvor koji će američka svemirska agencija da pošalje u kosmos sigurno je jedan od najvrjednijih, ako ne i najvrjedniji na svijetu.

Kina započinje eksploataciju rude iz svemira, šalje robote rudare

Kina je najavila da će u svemir slati robote za rudarenje na asteroidima. Oridžin spejs će lansirati raketu "Long marč", kojom upravlja Kineska nacionalna svemirska uprava, u kojoj će biti prvi robot za rudarenje. Cilj misije je da se podstaknu privatne kompanije da započnu eksploataciju svemirskih resursa.

Na Mjesecu 200 puta veće zračenje nego na površini Zemlje

Dok mnoge zemlje planiraju nove misije na Mjesec u ovoj deceniji, neke od njih sa ljudskom posadom, jedna od najvećih opasnosti za astronaute biće suočavanje sa svemirskom radijacijom, koja može da uzrokuje brojne zdravstvene probleme, od katarakti pa do kancera i neurodegenerativnih bolesti.

Zgrade na Marsu gradiće se od supstance iz riblje krljušti

Naučnici smatraju da bi zgrade na Marsu mogle biti napravljene od supstance koja se nalazi u ribljim krljuštima i gljivama zvane hitin. Kada se hitin pomiješa sa česticama iz tla Marsa, mogao bi se dobiti dovoljno čvrst materijal za izgradnju objekata i nekih predmeta, navode stručnjaci.

Mask planira da iz svemira obezbijedi brzi internet cijeloj planeti

Kompanija Ilona Maska "Spejs iks" planira da sa svojih "Starlink" satelita, pomoću laserskih zraka obezbijedi da svi dijelovi Zemlje imaju internet brzine 100 megabajta u sekundi.

Hubble snimio "narandžastu traku" koja je ostatak mrtve zvijezde

Svemirski teleskop Hubble uočio je ostatke zvijezde za koju se pretpostavlja da je eksplodirala prije oko 10.000 do 20.000 godina. Impresivni prizor asocira na narandžastu vrpcu.

Tražili smo vanzemaljce na pogrešnom mjestu

Potraga za vanzemaljskim životom u svemiru obično se fokusira na egzoplanete koje kruže oko udaljenih sunca, ali nova teorija istraživača iz Njujorka sugeriše da ekstremni oblik "nuklearnog života" možda živi unutar zvijezda.

Najčitanije