Svemir

NASA planira da živa bića šalje u duboki kosmos

NASA se sprema da po prvi put u posljednjih 50 godina živa bića pošalje duboko u kosmos, a uz pomoć letjelice BioSentinel, koja bi u orbitu za početak trebalo da ponese jednoćelijsku gljivicu koja skrob pretvara u šećer, a koju poznajemo kao kvasac.

EU će izdvojiti 17 milijardi evra za svemirske programe

Evropska unija izdvojiće 17 milijadi evra za svemirski program za period od 2021. do 2027. godine.

Želite li parfem sa mirisom svemira?

​Gigant svemira, 'Lockheed Martin', obično se povezuje sa svim elementima koji se tiču lansiranja raketa i drugih kreacija za istraživanje svemira.

Eksperiment potvrdio: Život u svemiru je moguć

Život na Marsu, pa čak i u Svemiru je moguć. O tome svjedoče rezultati eksperimenta sprovedenog na Međunarodnoj svemirskoj stanici (MSS). Međutim, u takvim ekstremnim uslovima mogu da prežive samo najjače bakterije, a složeniji oblici života nemaju baš dobre perspektive u tom smislu.

Svemirska tehnologija za rano otkrivanje raka

Evropska svemirska agencija ESA i Svemirska agencija Velike Britanije udružile su snage i uložile 1,2 miliona evra kako bi se razvio rendgen temeljen na svemirskoj tehnologiji.

Svemirska odijela prevelika za žene

​Planirana prva svemirska šetnja kompletno ženskog tima otkazana je zbog problema sa svemirskim odijelom, saopštila je američka NASA.

Katastrofa vidiljiva iz svemira

Između 300 i 400 tijela leži uz put nedaleko od grada Beira u Mozambiku, kažu svjedoci, a prenosi CNN.

Rusi će instalirati opremu za kreiranje detaljne mape neba

Naučna oprema koja će služiti za kreiranje detaljne mape neba u naredne tri godine biće postavljena u ruskom dijelu Međunarodne svemirske stanice (MSS), izjavio je šef Odjeljenja za astrofiziku visoke energije u ruskom Institutu za svemirske nauke Mihail Pavlinski.

Vanzemaljski život postoji tamo gdje su zvijezde "stisnute"

Vanzemaljski život mogao bi se naći u solarnim sistemima gdje su zvijezde "stisnute" jedna uz drugu, praveći takozvanu "useljivu zonu", pokazuje novo istraživanje naučnika Univerziteta u Šefildu.

"Roskosmos" šalje sedam letjelica na svemirsku stanicu

MOSKVA - Ruska državna korporacija za kosmičke aktivnosti "Roskosmos" lansiraće sedam svemirskih brodova na Međunarodnu svemirsku stanicu /MSS/ u 2019. godini, uključujući tri teretne i četiri letjelice sa posadom, saopšteno je na internet stranici korporacije.

Najčitanije