Svemir

Indija planira da pošalje čovjeka u svemir do 2022.

Indija će do 2022. godine poslati u svemir svoju prvu letjelicu sa ljudskom posadom, izjavio je danas indijski premijer Narendra Modi.

Uskoro krećemo u svemir, lansirana letjelica za turiste

Kompanija "Virgin Galactic" uspješno je izvršila treće testiranje svog svemirskog broda za turistička putovanja, koji se vinuo iznad pustinje u sjevernoj Americi.

Uspješan test letjelice za turistička putovanja u svemir

Kompanija "Virdžin galaktik" uspješno je izvršila treće testiranje svog svemirskog broda za turistička putovanja VS Unity, koji se vinuo iznad pustinje Mohavi u sjevernoj Americi.

Zašto već 45 godina niko nije sletio na Mjesec?

Godišnji budžet NASA iznosi 19,5 milijardi dolara, a već sljedeće godine mogao bi da se poveća na 19,9 milijardi.

Porodici rekla da ide skakati padobranom pa odletjela u svemir

Ruskinja Valentina Tereškova (81) prisjetila se svog prvog dana u svemiru. Ona je bila prva žena u svemiru, zbog čega je postala heroj Sovjetskog saveza, ali i Čehoslovačke, Vijetnama i drugih zemalja.

Snimljena misteriozna svemirska eksplozija sjajnija od supernove

Astronomi širom svijeta nedavno su snimili misterioznu svemirsku eksploziju velikih razmjera, oko 100 puta sjajniju od supernova.

Sljedeće godine počinje prodaja karata za svemirske letove

Ako ste ikada željeli poletjeti u svemir, vrijeme je da počnete štedjeti jer već od sljedeće godine biti moguće kupiti kartu za svemirske letove.

Amerika formira "svemirsku vojsku"

VAŠINGTON - Predsjednik SAD Donald Tramp saopštio je da je naložio Pentagonu da transformiše Kosmičke snage u posebni rod Oružanih snaga SAD.

Njemački naučnici na tragu mase "fantomske čestice"

Istraživači u Njemačkoj počeli su da prikupljaju podatke pomoću aparata vrijednog 60 miliona evra da bi odredili masu neutrina - čestice sa najmanjom masom u univerzumu.

Rusija pravi laser za uništavanje otpada u orbiti

Ruska Agencija za svemirska istraživanja "Roskosmos" planira da smeće u Zemljinoj nižoj orbiti uništi pomoću snažnog lasera visokog tri metra.

Najčitanije