Svemir

Neobičan fenomen u svemiru: Snimljen "šišmišev lepet" krilima

Svemirski teleskop Habl prvi put je primijetio promjene na mladoj zvijezdi HBC 672 koja je poznata po nadimku "šišmiševa sjenka" zbog karakteristične sjenke u obliku krila.

Najsjajnija kometa "projuriće" pored Zemlje, sljedeća je za 7.000 godina

Kometa prečnika oko pet kilometara, nazvana "Neovajs", nedavno je primijećena na nebu. Prošla je pored orbite Merkura, a blizina Sunca učinila je da prašina i gas sa njene površine naprave veliki svijetleći rep. Po proračunima naučnika, očekuje se da će se približiti Zemlji 23. jula 2020. godine, a zbog svijetlećeg repa posmatračima će prirediti spektakl.

Kakav je to gel pronađen na Mjesecu

Kineski naučnici identifikovali su hemijski sastav i utvrdili moguće porijeklo misteriozne supstance u vidu gela, pronađene na Mjesecu 2019. godine.

Ogromna crna rupa "pojede" jedno Sunce dnevno

Jedna od najvećih crnih rupa u univerzumu čini se da ima apetit koji ide uz njenu veličinu. Nova mjerenja utvrdila su da je njena masa nevjerovatnih 34 milijarde puta veća od mase Sunca, a dnevno proguta mase ekvivalenta naše zvijezde.

Neuobičajeno blještava zvijezda nestala bez traga

Zvijezda koja se nalazi u patuljastoj galaksiji Kinman nestala je iz vidika astronoma i više ne mogu da je detektuju, što nije baš uobičajeno za toliko velike objekte.

Kako miriše svemir

Ako ste se ikada pitali kako miriše svemir, novi parfem "Eau de Space" koji se nedavno pojavio u prodaji vam može dati odgovor.

Deset godina u jednom satu: Nevjerovatan snimak Sunca

NASA je u čast 10. rođendana Opservatorije za Sunčevu dinamiku objavila nevjerovatan snimak Sunca, u kom se vidi život naše zvijezde tokom deset godina u jednom satu takozvanog "tajm laps" videa.

Crna rupa se sudarila sa misterioznim objektom

Astronomi se i dalje češu po glavama zbog otkrića sudara crne rupe sa misterioznim objektom neuobičajene veličine i mase.

NASA traži dokaze vanzemaljske tehnologije u svemiru

Američka svemirska agencija NASA pokrenula je nov način potrage za vanzemaljcima - sada traže tragove tehnologije koja nije sa Zemlje.

Radio-signale šalje 36 vanzemaljskih civilizacija?

Moguće je da na Mliječnom putu postoji 36 civilizacija koje aktivno emituju radio-signale u kosmos, tvrde britanski astrofizičari.

Najčitanije