Svemir

NASA će svako pola godine praviti nove mape svemira

Dvogodišnja misija Spectro-Photometer for the History of the Universe, Epoch of Reionization and Ices Explorer (SPHEREx) krenuće 2023. godine i raspolagaće proračunom od 242 miliona američkih dolara. Predvodiće je Džejms Boka sa California Institute of Technology.

Savjet ministara podržao: BiH spremna da istražuje svemir

​SARAJEVO - Savjet ministara BiH utvrdilo je Prijedlog osnova za pristupanje Bosne i Hercegovine Ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući i Mjesec i druga nebeska tijela.

BiH ne kontroliše svoje nebo, a hoće svemir

SARAJEVO - Iako duže od deceniju političari u BiH nisu u stanju da u potpunosti preuzmu kontrolu nad vlastitim nebom, ministri u Savjetu ministara BiH danas će raspravljati o istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela.

Nova svemirska trka u naoružanju između Rusija i SAD

MOSKVA- Nova odbrambena strategija protiv projektila koju je juče najavio Vašington vodiće opasnoj svemirskoj trci u naoružanju i obnovi programa Zvjezdanih ratova iz doba hladnog rata, ocijenila je danas Rusija.

Većina Rusa ne vjeruje da su Amerikanci sletjeli na Mjesec

Za razliku od ruskih i nekadašnjih sovjetskih kosmičkih stručnjaka i astronauta veliki broj Rusa ni danas ne vjeruje da su se Amerikanci spustili na Mjesec, pa čak 75 odsto anketiranih smatra da je to laž.

Astronomi-amateri otkrili rijetku egzoplanetu

​Naučnici amateri su početkom januara obznanili pronalazak nove egzoplanete – K2-288Bb, koja pripada tipu nebeskih tijela koje naučnici do sada nisu imali prilike da često posmatraju.

Radio signali se ponavljaju duboko u svemiru

Ponovljeni radio signali dolaze iz galaksije udaljene 1,5 milijardi svetlosnih godina, objavili su naučnici.

Postoje li i bijele rupe u svemiru?

​Svi znaju za crne rupe u svemiru, ali je malo poznato da sve veći broj astrofizičara ozbiljno razmatra ideju da postoji izlaz iz njih, odnosno mjesto gdje sve što one usisaju bude i izbačeno.

Izvršeno više od sto lansiranja u svemir

​Broj izvršenih lansiranja u svemir u 2018. godini prešao je stotinu prvi put od 1990. godine, izjavio je izvor iz Raketno-svemirske industrije Rusije.

Hoće li se Srbija vratiti na svemirsku mapu

Srbija razmatra mogućnost da poslije skoro 30 godina pristupi Komitetu Ujedinjenih Nacija za miroljubivo korišćenje svemira. Iako nije članica EU i Evropske svemirske agencije, Srbija je dobila šansu da pristupi velikoj bazi satelitskih snimaka koja se koristi u razvoju poljoprivrede i druge svrhe.

Najčitanije