Svemir

Kina lansira novu svemirsku letjelicu u aprilu

Kina planira da u aprilu lansira eksperimentalnu svemirsku letjelicu bez posade, kao dio šireg programa letenja koji bi omogućio da se astronauti prebacuju na buduću svemirsku stanicu, objavili su državni mediji.

Blue Origin predstavio novu raketu

Kompanija Blue Origin je 2018. godine dobila 500 miliona dolara za razvijanje New Glenn rakete, koja bi mogla da leti do određenih tačaka u svemiru, te se ponovo vraća na matičnu planetu.

Kolosalna eksplozija u kosmosu pet puta veća od svih do sada

Naučnici su otkrili dokaze da je u kosmosu došlo do eksplozije koja je pet puta veća od svih koje su do sada primijećene.

Prva svemirska misija sa posadom u maju?

​SpaceX se sve više približava cilju u okviru kojeg bi letjelica Crew Dragon put kosmosa trebalo da ponese ljudsku posadu. Nakon uspješnog test leta u januaru kompanija je spremna za sljedeći korak – misiju Demo-2.

Povratak Kohove poslije najdužeg boravka u orbiti

Kapsula sa tročlanom posadom Međunarodne svemirske stanice, u kojoj je američki astronaut Kristina Koh, žena koja je provela najviše vremena u svemiru, spustila se danas u Kazahstanu, prikazala je u prenosu ruska svemirska agencija Roskosmos.

Keksići od čokolade prva hrana ikada ispečena u svemiru

Astronauti su sproveli eksperimet koji je imao za cilj da prouči mogućnost kuvanja za putovanja na duge relacije, i uspjeli su.

"Terminator" čisti svemirski otpad: Test prošao uspješno

Tehnologija koja bi mogla da ublaži problem svemirskog otpada uspješno je završila testiranje u Zemljinoj orbiti, a radi se o sistemu koji je ponio ime Terminator Tape.

Astronauti ispekli prve kolače u svemiru

HJUSTON - Astronauti Međunarodne svemirske stanice (MSS) ispekli su prve kolače u svemiru, ali je proces trajao znatno duže nego na Zemlji.

Astronauti čitaju djeci priče prije spavanja

U vremenu društvenih mreža ljudi sve manje čitaju, a tim astronauta odlučio je da to promijeni i pomogne u obrazovanju najmlađih stanovnika ove planete.

Astronauti u otvorenom svemiru mijenjaju baterije na MSS

Astronauti Kristina Koh i Džesika Majer trenutno mijenjaju baterije na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

Najčitanije