Svemir

Kako bi izgledalo putovanje kroz svemirsku crvotočinu?

U filmu "Kontakt", Džodi Foster putuje kroz jednu. Kao i Metju Mekonahi u filmu "Međuzvjezdani", Spok u filmu "Zvjezdane staze" iz 2009. godine, i skoro sva ekipa franšize "Zvjezdana kapija".

Za osnivanje svemirske agencije 50 miliona dolara

SIDNEJ - Vlada Australije će izdvojiti 50 miliona dolara u federalnom budžetu kako bi pomogla osnivanje svemirske agencije, prenio je Ej-Bi-Si.

Prva pobuna u svemiru

Kad su u jesen 1973. poslati u Skajlab - prvu američku svemirsku stanicu, tri člana posade dobro su znali da misija neće biti nimalo jednostavna.

Danas Međunarodni dan leta u svemir

Međunarodni dan leta u svemir, 12. april, širom svijeta biće obilježen danas na godišnjicu prvog leta u orbitu s ljudskom posadom.

Svemir kao turistička destinacija

Turisti će u budućnosti moći da odaberu kao destinaciju "nisku Zemljinu orbitu", naravno ako imaju više miliona dolara.

Lansiran satelit koji će skupljati smeće po svemiru

Evropska svemirska agencija nedavno je lansirala satelit kojim će pokušati smanjiti sve veću gomilu smeća u svemiru, koristeći se tehnologijom koja je bila poznata još drevnim Rimljanima - harpunom i mrežom.

Astronautu boravak u svemiru izmijenio DNK

Američkom astronautu Skotu Keliju DNK je djelimično izmijenjen nakon godinu dana provedenih u svemiru, potvrdila je NASA.

Pogledajte kako je nastao univerzum u 10-minutnom ubrzanom videu

Kada pogledamo velike kosmičke događaje, čovječanstvo i naša planeta u svemiru djeluju skoro zanemarljivo.

Dijelovi kineske svemirske stanice pašće i na Balkan?

Dijelovi kineske svemirske stanice "Tjengung jedan", koja se nalazi van kontrole zemaljske ekipe, trebala bi pasti na Zemlju početkom aprila, a područje Balkana je jedna od mogućih lokacija.

Svemirska stanica leti ka Zemlji, među zemljama mogućeg pada i Srbija

Svemirska stanica "Tiangong-1", teška 8,5, tona ubrzava svoj nekontrolisani pad, a njen kontakt sa Zemljinim tlom bi trebalo da se dogodi između 24. marta i 19. aprila, navodi se u Evropskoj svemirskoj agenciji.

Najčitanije