Svemir

Prva svemirska misija sa posadom u maju?

​SpaceX se sve više približava cilju u okviru kojeg bi letjelica Crew Dragon put kosmosa trebalo da ponese ljudsku posadu. Nakon uspješnog test leta u januaru kompanija je spremna za sljedeći korak – misiju Demo-2.

Povratak Kohove poslije najdužeg boravka u orbiti

Kapsula sa tročlanom posadom Međunarodne svemirske stanice, u kojoj je američki astronaut Kristina Koh, žena koja je provela najviše vremena u svemiru, spustila se danas u Kazahstanu, prikazala je u prenosu ruska svemirska agencija Roskosmos.

Keksići od čokolade prva hrana ikada ispečena u svemiru

Astronauti su sproveli eksperimet koji je imao za cilj da prouči mogućnost kuvanja za putovanja na duge relacije, i uspjeli su.

"Terminator" čisti svemirski otpad: Test prošao uspješno

Tehnologija koja bi mogla da ublaži problem svemirskog otpada uspješno je završila testiranje u Zemljinoj orbiti, a radi se o sistemu koji je ponio ime Terminator Tape.

Astronauti ispekli prve kolače u svemiru

HJUSTON - Astronauti Međunarodne svemirske stanice (MSS) ispekli su prve kolače u svemiru, ali je proces trajao znatno duže nego na Zemlji.

Astronauti čitaju djeci priče prije spavanja

U vremenu društvenih mreža ljudi sve manje čitaju, a tim astronauta odlučio je da to promijeni i pomogne u obrazovanju najmlađih stanovnika ove planete.

Astronauti u otvorenom svemiru mijenjaju baterije na MSS

Astronauti Kristina Koh i Džesika Majer trenutno mijenjaju baterije na Međunarodnoj svemirskoj stanici.

BiH se obavezuje da neće prisvajati nebeska tijela

SARAJEVO - Nakon što je prije godinu dana Savjet ministara BiH odlučio da BiH pristupi ugovoru o načelima kojima se uređuje djelovanje zemalja u istraživanju i korištenju svemira, uključujući Mjesec i druga nebeska tijela, i poslanici parlamenta BiH u četvrtak će otvoriti raspravu o ovom pitanju.

"Džejms Veb" pronalazi kiseonik u dalekom svemiru

Naučnici će ubuduće, sem uočavanja planeta iz drugih galaksija i sunčevih sistema, moći da otkriju da li na nekoj od njih ima kiseonika potrebnog za formiranje života.

Šta se događa ako se zapali svijeća u svemiru?

Svi smo viđali filmove u kojima vatra gori u dubinama svemira, a većina vjerovatno u filmu "Gravitacija" iz 2013. godine, u kojem se, osim tinjajućeg Džordža Klunija, može vidjeti i vatra koja proždire svemirsku stanicu.

Najčitanije