Svijet

Virusolozi: Počelo vrijeme pandemija, na planeti više od 1,6 miliona virusa

Svijet je ušao u eru pandemija (age of pandemics) i potrebno je da se pripremimo za odbranu. Ovo se moglo čuti za vrijeme Svjetskog zdravstvenog samita u Rimu, uz upozorenje da će korona postati endemična, tj. stalno prisutna na cijeloj planeti, koja će biti ugrožena zbog mnoštva virusa, a odbrana su vakcine i drugačiji način života.

Makron podržao: Vakcinu da učinimo globalnim javnim dobrom

PARIZ - Predsjednik Francuske Emanuel Makron izrazio je danas podršku odricanju prava na intelektualnu svojinu za vakcine protiv kovid-19, nekoliko sati nakon što je američki predsjednik Džozef Bajden podržao tu ideju.

Šest mjeseci vakcinacije - bolje, ali daleko od dobrog

BIJELJINA - Šest mjeseci nakon početka vakcinacije, u svijetu je oko milijardu ljudi primilo vakcine protiv virusa korona - situacija se u nekim, mahom bogatijim dijelovima svijeta, popravila, ali je virus i dalje jak i rasprostranjen.

Produženo globalno vanredno stanje

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija produžila je globalno zdravstveno vanredno stanje zbog pandemije kovid-19 za još tri mjeseca, saopštio je Komitet za hitne slučajeve SZO.

SZO: Situacija koju niko nije očekivao nakon 16 mjeseci

PARIZ - Broj umrlih od posljedica infekcije virusom korona u Evropi premašio je jedan milion, a Svjetska zdravstvena organizacija upozorila je da se zaraza širi eksponencijalno i pored ogromnih napora da se zaustavi.

U svijetu zaraženo 23.301.115 osoba

BIJELJINA - U svijetu je virusom korona trenutno zaraženo 23.301.115 lica, a do sada je zabilježeno ukupno 134.564.436 slučajeva infekcije, podaci su statističkog portala Vorldometar.

Izvještaj NIC: Izazovi čovječanstva - bolesti, klima, sukobi

VAŠINGTON - Bolesti, jaz između bogatih i siromašnih, klimatske promjene i sukobi među zemljama predstavljaće veći izazov narednih decenija, a pandemija kovida je već dovela do pogoršanja nekih od tih problema, navodi se u američkom obavještajnom izvještaju objavljenom danas.

U Grčkoj svima besplatni "uradi sam" testovi na koronu

Grčka Vlada potvrdila je danas da će odobriti distribuciju besplatnih kućnih testova na kovid 19 od sljedećeg meseca kako bi ublažila pritisak na zdravstveni sistem koji se bori sa velikim brojem novih infekcija.

Objavljena rang-lista vojnih snaga svijeta, pogledajte kako stoji region

Sajt Global Firepower svake godine od 2006. objavljuje svoj godišnji izvještaj i rang-listu nacionalnih oružanih snaga, od najjačih do najslabijih.

SZO: Trebalo je da vičemo glasnije, neki nisu slušali

ŽENEVA - Neke zemlje je trebalo pažljivije da slušaju kada je Svjetska zdravstvena organizacija proglasila globalnu zdravstvenu krizu u januaru 2020. godine, izjavio je danas Majk Rajan, glavni stručnjak SZO za vanredne situacije.

Najčitanije