Svinje

Zabrana uvoza mesa iz Srbije pogurala domaću proizvodnju

BANJALUKA - Zabrana uvoza svinjskog mesa i prerađevina iz Srbije pogurala je domaće proizvođače, a posebno prerađivače, od kojih su neki već uveli drugu smjenu, ali i potpisali ugovore sa proizvođačima iz Srbije za koje rade uslužno.

Divlje svinje prošetale Sanskim Mostom

SANSKI MOST - U neposrednoj blizini naselja Krkojevci i Mahala, svega kilometar od centra Sanskog Mosta, uočeno je krdo od dvadesetak divljih svinja, koje su se s okolnih brda spustile praktično u naseljeno mjesto.

Nema afričke kuge svinja, posljednji slučaj bio 2007. godine

BIJELJINA - Od početka godine izvađeno je 2.000 uzoraka krvi od domaćih svinja i uzeti uzorci od 200 divljih svinja, a rezultati analiza su pokazali da u Republici Srskoj nema prisustva virusa afričke ni klasične kuge svinja, rekao je rukovodilac laboratorije za virusologiju i molekularnu dijagnostiku na Veterinarskom institutu Srpske Dragan Kasigić.

Narodnom muzikom brane njive od divljih svinja

Dvojica dovitljivih poljoprivrednika iz okoline Gornjeg Milanovca svoje njive od čopora divljih svinja brane tako što puštaju narodnu muziku.

Divlje svinje tamane žito

BANJALUKA, GRADIŠKA - U pojedinim područjima na teritoriji RS divlje svinje su već u značajnoj mjeri napravile štetu u poljoprivredi, a zbog sve veće populacije ovih životinja u RS povećan je i rizik od nastanka štete, te je iz tih razloga pojačan i odstrel.

Vozio 10 sati zaklane svinje u kombiju bez hlađenja

Kada su zaustavili kombi pedesetdvogodišnjeg Srbina njemački policajci imali su šta vidjeti - 33 zaklane svinje nabacane u zadnji prostor kombija, bez ikakvog hlađenja ili osnovnih higijenskih uslova.

Sprečavanje šverca svinja prioritet u kontroli afričke kuge

BANJALUKA - Najvažniji zadatak Republičkog kriznog centra za kontrolu afričke kuge u Srpskoj treba da bude pojačan nadzor prodaje i transporta svinja, posebno na stočnim pijacama, jer se, prema tvrdnjama svinjara, zbog šverca bolest najlakše tu može potkrasti.

U Srpskoj nema afričke kuge svinja

BANJALUKA - Svinjska kuga, afrička i obična na nišanu su Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva RS. U RS još nije zabilježena, ali mjere su blagovremeno preduzete.

Divlje svinje pustoše usjeve

SANSKI MOST - Poljoprivredni usjevi na području općine Sanski Most, kao nikada do sada, na udaru su divljih svinja koje se u krdima spuštaju s planinskih obronaka u potrazi za hranom.

Ministarstvo poljoprivrede RS donijelo akte za odstrel divljih svinja

BANJALUKA - S obzirom na pojavu afričke kuge svinja u Republici Srbiji, kao i na pojavu šteta na poljoprivrednim usjevima koje pričinjavaju divlje svinje u Republici Srpskoj Ministarstvo poljoprivrede je donijelo jasne akte kojima je propisan aktivan odstrel divljih svinja u svim lovištama, a posebno u lovištima koja graniče sa Republikom Srbijom.

Najčitanije