Svjetska banka

Tegeltija: Strategija Svjetske banke treba da prati Savjet ministara

​SARAJEVO - Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je danas u Sarajevu da bi Strategija svjetske banke za budući petogodišnji period trebalo da prati i program rada Savjeta ministara i socijalno-ekonomske reforme koje su zajednički usaglašene u BiH.

Procjene Svjetske banke: Ekonomski rast BiH u ovoj godini 3,4 odsto

​Svjetska banka očekuje da će ekonomski rast Bosne i Hercegovine u 2020. godini iznositi 3,4 posto, izvještava Indikator.ba.

BiH domaćin sastanka konstituence MMF-a i Svjetske banke sredinom 2020.

SARAJEVO - Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda primio je danas zamjenika izvršnog direktora Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za Bosnu i Hercegovinu Ričarda Dornboša.

Od zemalja bivše Jugoslavije najteže je poslovati u BiH

SARAJEVO - Bosna i Hercegovina nazadovala je za jedno mjesto na najnovijoj Doing Business listi i sada se nalazi na 90. mjestu u svijetu po lakoći poslovanja, što je najlošiji plasman od svih zemalja biše Jugoslavije.

Svjetska banka ulaže u transportne infrastrukture zapadnog Balkana

​BANJALUKA, LONDON - Svjetska banka započinje projekat modernizacije transportne infrastrukture na zapadnom Balkanu, s ciljem rasterećenja puteva i prebacivanja teretnog saobraćaja na šine i rijeke.

MMF i Svjetska banka više nisu najveći globalni zajmodavci

Istraživanja su pokazala da su kineske državne banke izdale oko četvrtinu ukupnih kredita tržištima u nastajanju.

Ivanka Tramp odbila posao u Svjetskoj banci

ABIDŽAN - Ivanka Tramp, viša savjetnica svog oca, američkog predsjednika Donalda trampa, odbila je posao u Svjetskoj banci, jer je zadovoljna sadašnjom ulogom koju ima u administraciji.

Tramp htio da postavi kćerku na čelo Svjetske banke

Američki predsjednik Donald Tramp rekao je da je namjeravao svoju kćerku Ivanku da postavi na čelno mjesto Svjetske banke jer je "jako dobra s brojevima".

Izvještaj Svjetske banke: Srbija najbolja u regionu, gdje je BiH?

BEOGRAD - Srbija je u posljednjem izvještaju Svjetske banke o globalnom razvoju zauzela 27. mjesto na listi od 157 rangiranih zemalja svijeta prema indeksu ljudskog kapitala.

Na cijelom zapadnom Balkanu u 2018. kreirano samo 96.000 radnih mjesta

Prema podacima iz posljednjeg Redovnog ekonomskog izvještaja Svjetske banke za zapadni Balkan, potrebno je ubrzavanje reformi, ekonomski rast na zapadnom Balkanu bilježi ubrzanje sa 2,6 procenata u 2017. na 3,8 procenata u 2018. godini, uz projektovani prosjek od 3,7 procenata u 2019-20.

Najčitanije