Talibani

Godinu dana talibanske vlasti u Avganistanu: Žene vraćene vijek unazad

KABUL - Prošla je godina otkako su talibani preuzeli kontrolu nad Avganistanom. Kabul su zauzeli 15. avgusta 2021. godine i taj datum su proglasili državnim praznikom.

Talibani potvrdili da je vođa Al Kaide ubijen u Kabulu

KABUL - Talibanske vlasti u Avganistanu danas su potvrdile da je u Kabulu u nedjelju, raketom ispaljenom iz drona, ubijen vođa Al Kaide Ajman al Zavahiri i dale obećanje da će pokrenuti istragu u vezi s tim.

Talibani se oglasili nakon ubistva Al Zavahirija

KABUL - Portparol talibana Zabihulah Mudžahid osudio je danas američki napad u glavnom gradu Avganistana, Kabulu, u kojem je ubijen lider Al Kaide Ajman al Zavahiri i dodao da je u pitanju kršenje međunarodnih principa, javlja Anadolija.

Državni univerziteti u Avganistanu otvoreni za studentkinje

DŽALALABAD - Javni univerziteti u Avganistanu danas su prvi put otvoreni otkako su talibani preuzeli vlasti u zemlji prošle godine, a od danas su se i studentkinje pridružile kolegama u kampusima.

Talibani razgovorali sa svojim protivnicima

KABUL - Talibanska vlast Avganistana održala je tokom vikenda razgovore s visokim liderima antitalibanskog pokreta, saopštili su danas talibani.

Talibani naredili da se obezglave lutke u izlozima butika

KABUL - Talibani su naredili prodavnicama odjeće u pokrajini Herat u Avganistanu da obezglave sve lutke u izlogu, jer ih radikalni pokret smatra "idolima", navodi se u izvještajima medija.

Talibani prosuli 3.000 litara alkohola u kanal

KABUL - Tim avganistanskih obavještajca zaplijenio je i uniištio oko 3.000 litara alkoholnog pića prosipanjem u kanal u Kabulu.

Talibani zabranili strane TV serije u neskladu sa šerijatom

KABUL - Talibani su zabranili medijima u Avganistanu da prikazuju strane TV serije koje su u suprotnosti sa šerijatskim normama, žene bez hidžaba, kao i bilo kakve pjesme, prenosi RIA Novosti.

Talibani zabranili duža putovanja ženama bez pratnje

KABUL - Talibani su saopštili da ženama u Avganistanu koje žele da putuju na velike udaljenosti drumskim saobraćajem treba ponuditi prevoz samo ako su u pratnji muškog rođaka.

Talibani zabranili puštanje muzike u automobilima

KABUL - Talibani su zabranili puštanje muzike u automobilima i vožnju žena koje su bez hidžaba, javlja RIA Novosti pozivajući se na Kabul njuz.

Talibani u raljama mira, kako živjeti poslije dvije decenije rata

Generacija mladih talibanskih boraca koja je osvojila Kabul prošla je kroz euforiju nakon pobjede da bi se suočila s neizvjesnom budućnošću u trenutku kad Avganistan, poslije dvije decenije rata, sve dublje tone u ekonomsku krizu. Većina je znala samo za borbu, ali sada moraju da se prilagode svijetu koji želi da zaboravi na rat.

Talibani: Žena nije vlasništvo, već slobodno biće

​KABUL - Talibanska vlada u Avganistanu objavila je danas dekret o pravima žena u kojem se navodi da žene ne treba da se smatraju "vlasništvom" i da ne bi trebalo da budu prisiljavane na brak.

Oružani sukob talibana i Iranaca

KABUL - Na iransko-avganistanskoj granici danas je došlo do velikih sukoba između talibana i iranske pogranične službe, a korišćena je jaka artiljerija, javila je avganistanska novinska agencija Amadž njuz.

Talibani pogubili na desetine bezbjednjaka bivše Vlade

NJUJORK - Talibani su pogubili na desetine pripadnika bezbjednosnih struktura bivše Vlade nakon što su se ti ljudi predali poslije talibanske pobjede i zauzimanja Avganistan krajem ljeta, navodi se u novom istraživanju koje je objavio Hjuman Rajts Voč (HRV).

Talibani zabranili emitovanje serija sa ženskim likovima

KABUL - Talibanske vlasti u Avganistanu zabranile su emitovanje serija u kojima glume žene, u okviru novih strogih pravila u toj zemlji.

Najčitanije