Tehnologija

Iznajmljivanje Cloud resursa u BIH

U sferi današnjeg poslovanja, razvoj novih tehnologija odnosno inovacija u dijelu IT oblasti predstavlja neizbježan segment i proces za kvalitetno radno funkcionisanje.

Kako je Iran zarobio američki dron i došao u posjed stelt tehnologije

Kada su Amerikanci krajem 2011. godine u vazdušnom prostoru Irana izvodili tajnu operaciju izviđanja bespilotnim "stelt" letjelicama "Lockheed Martin RQ-170 Sentinel", nisu ni slutili da će ovaj tehnološki vrlo napredni dron otkazati poslušnost, promijeniti stranu i okrenuti se protiv njih.

Tehnološki giganti ne plaćaju poreze u BiH

BANJALUKA, BRISEL - Velike svjetske tehnološke digitalne kompanije u zadnjih nekoliko mjeseci značajno su povećale oglašavanje u BiH, međutim, prema svim dostupnim informacijama, za te usluge koje se obavljaju ne plaćaju se porezi u BiH.

Novi Diznijev robot na impresivan način imitira pokrete ljudskog lica

I pored toga što trenutno nije prekriven kožom, robot kompanije "Dizni risrč" izgleda impresivno, posebno njegova sposobnost da imitira ljudsku mimiku lica.

Pametni stolnjak koji može prepoznati hranu

Zar ne bi bilo od pomoći kada bi neka aplikacija mogla da utvrdi šta jedete bez dodatnog angažovanja telefona i fotografisanja tih namirnica? Oni kojima je ta ideja prijemčiva imaju sreće. Istraživači kompanije Majkrosoft i nekoliko Univerziteta, razvili su Capacitivo, pametnu tkaninu koja prepoznaje hranu, pića i druge objekte samo po dodiru.

Najveći hard disk na svijetu kapaciteta nevjerovatnih 20TB

Nije važno za šta koristite računar, odnosno da li ste manje ili više zahtjevan korisnik - nikada nije na odmet imati koji gigabajt "u rezervi". Neki probleme nedostatka prostora za skladištenje rješavaju tako što stalno brišu nepotrebne datoteke, neki koriste "cloud" ili spoljni hard disk, ali kompanija Seagate ima novo rješenje.

Električni "Bugati" od 20 miliona evra "juri" 400 kilometara na sat

Proizvođač najekskluzivnijih sportskih automobila na svijetu "Bugati" planira da predstavi trkački automobil sa električnim pogonom. Teško je prognozirati cijenu ovog vozila, ali će se kretati preko 20 miliona evra, što će biti biti najskuplji automobil proizveden na svijetu.

Cloud tehnologija neizostavna karika u novom načinu poslovanja

Cloud tehnologija ili radno poslovanje „u oblaku“ još uvijek ne nalazi svoju potpunu primjenu na našem tržištu ali sigurno ima napretka u odnosu na zadnjih nekoliko godina. Nepoznavanje prednosti ovih funkcionalnosti i strah od nepoznatog predstavlja glavni „otpor“ zbog kojeg se ne odlučujemo na ovaj način poslovanja.

Umjetnička futuristička vizija mobilnog telefona iz 1930. godine

Njemačka fabrika margarina "Echte Wagner", koja je poslovala između dva svjetska rata, došla je 1930. godine na ideju da u pakovanjima proizvoda potrošačima poklanja zanimljivo ilustrovane sličice. U tu svrhu firma je angažovala umjetnika koji je svoje futurističke vizije dočarao kroz živopisne crteže. Ispod svake sličice tehnoloških i naučnih dostignuća budućnosti stajalo je objašnjenje a predviđen je i pripadajući album za kolekcionare.

Providni javni toaleti u Tokiju da prolaznici vide da li je slobodno

Javni toaleti sa providnim staklenim zidovima osvijetljeni kao "prelijepi fenjeri" postavljeni su na ulice Tokija.

Najčitanije