Tihi okean

Ekološka katastrofa u Tihom okeanu, iscurilo 80 tona nafte

KANBERA - U Tihom okeanu u toku je ekološka katastrofa pošto se veliki brod nasukao i počeo da ispušta naftu u blizini svjetske baštine Uneska u Solomonskim ostrvima, saopštili su danas australijski zvaničnici.

Počeo projekat čišćenja Tihog okeana od plastičnog otpada

Tim naučnika i inženjera započeo je sa ambicioznim projektom čišćenja Tihog okeana od plastičnog otpada, fokusirajući se na područje koje je tri puta veće od površine Francuske.

Snažan zemljotres u Tihom okeanu, nema opasnosti od cunamija

KOLONIJA - Snažan zemljotres jačine 6,6 stepeni Rihterove skale pogodio je danas područje sjeveroistočno od ostrvske države Jap, jedne od četiri Savezne Države Mikronezije, u Tihom okeanu, ali ne postoji prijetnja od cunamija, saopštio je Pacifički centar za upozorenje od cunamija.

Iz nuklearne pustoši niče prirodna oaza

Naučnici s Univerziteta Stanford, koji su posjetili ostrvo Bikinijev atol u Tihom okeanu 70 godina poslije nuklearnih testova koje su izvele SAD, iznenađeni su otkrivanjem morskog života koji se razvijao tamo.

Granica između Pacifika i Atlantika jasna - kao na mapi

Na mjestu gdje se susreću Tihi i Atlantski okean, kod Rta Horn, načinjen je impresivan video-snimak sa jednog turističkog broda na kojem je granica između dva okeana jasno vidljiva - kao na geografskoj karti, ostavljajući utisak da njihove vode ne mogu da se izmješaju.

U Tihom okeanu ostrvo smeća veće od Teksasa

Polugodišnja ekspedicija koju je vodio Čarls Mur u Tihom okeanu otkrila je stravične posljedice zagađenja okeana. Otkrili su 'ostrvo' smeća, koji se sastoji uglavnom od nerazgradive sitne plastike, koji je veći od površine Teksasa, a proteže se u širinu i dubinu.

Najčitanije