Topljenje

Alarmantno topljenje leda na planeti zbog klimatskih promjena

Nivo okeana i mora svijeta mogao bi da poraste oko 40 centimetara do kraja vijeka zbog topljenja ledenih pokrivača izazvanog klimatskim zagrijavanjem, upozorava najnovija studija.

Topi se Grenland: Nestale 532 gigatone leda tokom prošle godine

Tokom prethodne godine na Grenlandu se led još više otapao. Izgleda da se nova ledena ploča Grenlanda smanjila preko tačke povratka, otapanje je neizbježno bez obzira na to koliko se brzo smanjuje zagrijavanje klime, sugeriše novo istraživanje.

NASA: Glečeri na Antarktiku i Grenlandu se ubrzano tope

LONDON - Najnovije istraživanje američke svemirske agencije NASA donijelo je do sada najpreciznije podatke o tome koliko leda se topi u blizini dva Zemljina pola.

Antarktik nikad topliji, izmjereno 20,75 stepeni

Prvi put u istoriji temperatura na Antarktiku dostigla je rekordnih 20 stepeni.

Švajcarska ostala bez 500 glečera

Na jednoj krivini na putu koji vodi do vrhova Alpa u Švajcarskoj nalazi se hotel "Belvedere" podignut 1880. godine, a iz kojeg se pruža najbolji vidik na jedan od najvećih glečera Rone.

Švajcarski glečeri se tope brže nego ikada

BERN - Zbog rekordnih temperatura tokom ovog ljeta švajcarski glečeri se tope rekordnom brzinom, upozorava dnevnik "Blik".

Nezabilježene promjene na Arktiku, pucaju slojevi leda

Najstariji i najdeblji slojevi leda na Arktiku počeli su pucati. Sjeverno od Grenlanda pojavljuju se prizori vode koja je do sada uvijek bila zamrznuta, čak i ljeti.

Arktik postaje gasna komora

Među mnogobrojnim problemima koji bi mogli da budu izazvani globalnim zagrijavanjem čini se da će biti dodat još jedan, koji bi mogao značajno da promijeni prirodnu sredinu na Arktiku. Iz morskih dubina će na površinu u najskorije vrijeme izbiti milioni kubnih metara metana.

Najčitanije