Transplantacija

Ljekari u SAD transplantirali svinjski bubreg moždano mrtvom pacijentu

Američki hirurzi uspješno su transplantirali svinjski bubreg moždano mrtvom pacijentu. Smatraju da bi učestala primjena ove procedure mogla u riješiti problem manjka organa donatora.

Zakon o transplantaciji nije zaživio: I pored živih donora pacijenti umiru

SARAJEVO - Mi danas imamo situaciju da i pored živih donora pacijenti umiru, tvrdi Tomislav Žuljević, predsjednik Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH.

Sve više građana BiH želi da donira organe

BANJALUKA, SARAJEVO - U posljednjih godinu dana u BiH nije urađena nijedna transplantacija organa, ali se istovremeno veći broj građana priključio Donorskoj mreži BiH i postao vlasnik donorske kartice.

Prva transplantacija lica i ruku na svijetu: "Mogu se opet smijati"

Prošlo je više od dvije godine otkako se Joe Dimeo zadnji put mogao nasmijati.

Amerikancu uspješno presađeno lice i obje šake

Posle 23 časa na operacionom stolu, Džo Dimeo postao je prvi čovjek u istoriji kojem je uspješno presađeno lice i obe šake.

Mihajlović šokirao nakon transplatacije: Trčim 10 km i dižem tegove

Srpski fudbalski trener Siniša Mihajlović još jednom je govorio o svojoj bolesti.

Prva transplantacija ljudske glave do 2030. godine

​Bivši neurohirurg NHS-a tvrdi da bi prva transplantacija ljudske glave mogla da se dogodi u narednih 10 godina i da on zna kako ovaj podvig može da se izvede.

Prva transplantacija testisa u Srbiji, druga u svijetu

BEOGRAD - Prva transplantacija testisa u Srbiji, a druga te vrste u svijetu uspješno je urađena u Univerzitetskoj dječjoj klinici u Tiršovoj.

Vlada FBiH: Transplantacija da bude prioritet kliničkih centara

SARAJEVO - Vlada Federacije BiH (FBiH) obavezala je kliničke centre u FBiH da transplantacijska medicina bude prioritet u njihovom radu, a da Federalni zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja prati izvršenje ugovora zaključenih sa zdravstvenim ustanovama koje obavljaju transplantacije, naročito u dijelu plaćanja bolničkih koordinatora.

Transplantaciju čeka 700 osoba

​SARAJEVO - Stotinak bubrežnih bolesnika iz FBiH danas je protestovalo ispred Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), kazavši da su odlučili da će se isključiti sa hemodijalize ukoliko im se ne ispune njihovi zahtjevi.

Najčitanije